Hyppää sisältöön

Punainen Risti varoittaa: Libyan tulvien uhriluku on valtava ja voi nousta jopa tuhansiin

Eniten kärsineiden kaupunkien joukossa on Dernan rannikkokaupunki, jossa kokonaisia naapurustoja pelätään tuhoutuneen.

Libyassa rankkasade on aiheuttanut laajat pelastustyöt.
STT

Libyan itäosan tulvien kuolonuhrien määrä on valtava ja voi nousta jopa tuhansiin, varoittaa lehdistötilaisuudessa kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen puolikuun edustaja Tamer Ramadan.

Järjestön eri itsenäisistä lähteistä tekemien laskelmien mukaan kateissa on jopa 10 000 ihmistä.

Ramadan myös totesi sosiaalisen median X-alustalla eli entisessä Twitterissä, että Libya tarvitsee enemmän apua kuin järjestö pystyy tällä hetkellä antamaan.

– Kaikkien kansainvälisten toimijoiden tukea Libyalle tarvitaan nyt vahvasti, hän sanoi.

Daniel-myrskyn aiheuttaman tulvien uhrimäärästä on ollut vaikea saada vahvistettua tietoa, sillä monet pahimmista tulva-alueista ovat saarroksissa.

Tulvat ovat koetelleet pahasti erityisesti Dernan rannikkokaupunkia, joka on al-Jazeeran mukaan täysin eristyksissä myrskyn vuoksi. Kaupungin netti- ja puhelinyhteydet ovat poikki.

Tuhoja on pahentanut se, että kahden kaupungin lähellä sijaitsevan padon on kerrottu romahtaneen. Al-Jazeeran toimittaja Malik Traina kertoi joidenkin asiantuntijoiden arvioineen, että jopa yli 30 miljoonaa kuutiometriä vettä olisi päätynyt Dernan kaupunkiin ja kokonaisia naapurustoja tuhoutunut.

– Kaupungissa ei ole nettiyhteyksiä, ei sähköä [...] Dernan kaupungin tuhot laajentuvat minuutti minuutilta, sanoi kansalaisjärjestö NCUSLRin (National Council on US-Libya Relations) johtaja Hani Shennib al-Jazeeralle.

Tulvat ovat vaatineet uhreja myös muissa Libyan kaupungeissa. Esimerkiksi maan itäosassa sijaitsevassa Beidan kaupungissa on raportoitu ainakin 12 ihmisen kuolleen, kertoo al-Jazeera.

Daniel-myrsky koetellut Välimeren aluetta

Hamadin hallinto julisti maanantaina Dernan katastrofialueeksi. Itäinen hallinto kilpailee Libyan läntisen ja kansainvälisesti tunnustetun siirtymäkauden hallinnon kanssa. Pääministeri Abdulhamid Dbeibahin johtama läntinen hallinto on julistanut maahan kolmen päivän suruajan ja korosti libyalaisten yhtenäisyyttä katastrofissa.

Daniel on matkalla Libyasta Egyptiin, missä viranomaiset ovat jo aloittaneet varautumisen myräkkään.

Joukko ihmisiä kävelee tulva-aluella.
Tulvivaa maaseutua Libyassa. Kuva: Idässä sijaitseva Libyan hallitus / AOP

Daniel-myrsky on koetellut viime päivinä myös muun muassa Kreikkaa.

Tuhoisat sääilmiöt Välimerellä tulevat entisestään lisääntymään ilmastonmuutoksen myötä. Esimerkiksi EU-komission arvion mukaan ilmastonmuutos on jo nyt vaikuttanut merkittävästi Välimeren alueeseen viime vuosikymmeninä: sademäärät ovat vähentyneet ja lämpötila on noussut. Vaikutusten odotetaan pahenevan ilmastonmuutoksen edetessä.

Turkki lähettää kansainvälistä apua

Ainakin Turkki aikoo lähettää pelastushenkilöstöä ja humanitaarista apua Libyaan, kertoi maan presidentti Recep Tayyip Erdogan viestipalvelu X:ssä.

Erdoganin mukaan Turkki lähettää henkilöstön lisäksi muun muassa pelastusajoneuvoja, sadevarusteita, telttoja sekä ruoka- ja hygieniatarvikkeita.

Suosittelemme