Hyppää sisältöön

Sanna Marin sai haluamansa eron kansanedustajan tehtävästä

Marinin ero kansanedustajan tehtävästä astuu voimaan huomenna keskiviikkona.

Sanna Marin kommentoi lähtöään sen jälkeen, kun eduskunta oli myöntänyt hänelle eron kansanedustajan tehtävistä.
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Sanna Marinin (sd.) ero kansanedustajan tehtävästä sai sinetin tänään tiistaina, kun eduskunta päätti asiasta täysistunnossa. Ero astuu voimaan huomenna keskiviikkona.

Ehdotus hyväksyttiin puhemiesneuvoston viime viikolla tekemän ratkaisun mukaisena, eikä salista kuulunut vastaesityksiä.

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) piti kriittisen puheenvuoron, mutta myös hän päätyi tukemaan puhemiesneuvoston ratkaisua. Ainoassa käsittelyn aikana pidetyssä puheenvuorossa Mäenpää halusi muistuttaa, että kansanedustajuus on luottamustoimi, jossa myös äänestäjän tulisi voida luottaa siihen, että kansanedustajaksi valittu kunnioittaa äänestäjiä.

Sanna Marin täysistunnossa, jossa hänen eronsa hyväksyttiin.
Moni kansanedustajakollega kävi tervehtimässä Sanna Marinia (sd.) eron hyväksymisen jälkeen. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marin kävi täysistunnon jälkeen SDP:n ryhmähuoneessa.
Marin siirtyi avustajineen täysistuntosalista SDP:n ryhmähuoneeseen iltapäivällä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Eduskunnan päätöksen jälkeen Marin siirtyi yhdessä muun SDP:n eduskuntaryhmän kanssa ryhmähuoneeseen juhlistamaan lähtöään eduskunnasta.

– Mielestäni eduskunnan prosessi sujui varsin asiallisesti, aivan kuten pitää, ensin puhemiesneuvoston ja sitten suuren salin käsittelyssä. Itselläni on uusi alku edessä ja uusi ovi auennut, Marin sanoi toimittajille eduskunnassa.

Entisen pääministerin ja puolueensa eduskuntavaaleihin vieneen entisen puoluejohtajan ero tehtävästä heti vaalikauden alussa on herättänyt närää eduskunnassa. Muun muassa eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) oudoksui Marinin toimintaa.

Puhemiesneuvosto päätyi kuitenkin puoltamaan Marinin eroanomuksen hyväksymistä. Ratkaisu tehtiin aiempina kausina muodostuneen käytännön pohjalta. Perustuslain mukaan vapautus kansanedustajan tehtävään voidaan myöntää, jos kansanedustaja siirtyy yhteiskunnallisesti merkittävään tehtävään.

Anna-Maja Henriksson halasi Sanna Marinia eroanomuksen hyväksymisen jälkeen.

Marin ilmoitti viime viikolla siirtyvänsä uuteen tehtävään Tony Blair-instituuttiin strategiseksi neuvonantajaksi.

Britannian entisen pääministerin perustama voittoa tavoittelematon organisaatio neuvoo hallituksia ja poliittisia johtajia, mutta Marinin tehtäviä tai tulevia asiakkaita ei ole avattu julkisuudessa tarkemmin. Instituutti on saanut osakseen kritiikkiä yhteistyöstä heikosta ihmisoikeustilanteestaan tunnetun Saudi-Arabian kanssa.

Puhemiesneuvoston ratkaisun jälkeen puhemies Halla-aho peräänkuulutti yksiselitteisempiä ja selkeämpiä kriteerejä sille, mitkä tehtävät katsotaan yhteiskunnallisesti niin merkittäviksi, että niiden perusteella voidaan myöntää vapautus kansanedustajan tehtävästä.

Marin kävi täysistunnon jälkeen SDP:n ryhmähuoneessa.
Marin vastasi median kysymyksiin ryhmähuoneen ulkopuolella. Kuva: Silja Viitala / Yle

Marin vakuutti toimittajille eduskunnassa vievänsä uudessa tehtävässään niitä arvoja ja asioita eteenpäin, joiden eteen hän on tähänkin asti tehnyt töitä. Tarkemmin Marin ei kuitenkaan uudesta tehtävästään tai työsuhteensa laadusta kertonut tälläkään kertaa.

– Kaikista näistä tehtävistä tulette tulevaisuudessa kuulemaan lisää, Marin sanoi.

Marinin mukaan muutto Suomesta ei ole ajankohtainen siitä huolimatta, että työtehtävät ovat pitkälti ulkomailla. Marin sanoi toivovansa, että voisi tulevaisuudessakin asua Suomessa.

Sanna Marin poistuu.
Kukitettu Sanna Marin poistui Tytti Tuppuraisen ja avustajiensa kanssa puoli neljän aikaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Voit keskustella aiheesta 13.9. kello 23:een saakka.

* Juttuun päivitetty Sanna Marinin komentit kello 15.38

Suosittelemme