Hyppää sisältöön

Huijarit kiristävät nuorilta miehiltä sosiaalisessa mediassa jopa tuhansia euroja alastonkuvilla

Epäillyt löytävät uhrit usein sosiaalisesta mediasta, kuten Facebookista tai deittisovelluksesta.

lähikuva kännykästä ja sormista
Epäillyt pyytävät uhreja maksamaan rahaa kuvan lähettämisen jälkeen. Kuva: AOP
Katri Tihilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi kertoo saaneensa useita ilmoituksia, joissa erityisesti nuorehkoilta miehiltä pyydetään alastonkuvia ja kiristetään sen jälkeen rahaa.

Epäillyt löytävät uhrit usein sosiaalisesta mediasta, kuten Facebookista tai deittisovelluksesta. Tämän jälkeen keskustelu siirtyy esimerkiksi Snapchat-sovellukseen tai videopalvelu Skypeen.

Keskustelussa epäilty lähettää alastonkuvan, jonka väittää olevan hänen omansa. Epäilty pyytää myös uhria laittamaan intiimin otoksen.

Epäilty pyytää uhria maksamaan rahaa kuvan lähettämisen jälkeen. Ilman maksua epäilty uhkaa levittävänsä alastonkuvan uhrin sosiaalisen median tuttaville.

Poliisin mukaan kiristetyt summat ovat olleet sadoista euroista jopa tuhansiin. Kiristysviestit eivät lopu maksamiseen, vaan pyyntöjä tulee lisää.

Poliisi kuvailee tapausta, jossa asianomistajalta kiristettiin reilusti yli tuhat euroa kahtena eri kertana. Kiristys jatkui maksujen jälkeen, mutta lopulta uhri lopetti maksamisen ja teki rikosilmoituksen.

Epäillyt ovat poliisin mukaan ulkomaalaisia. Poliisi kertoo, että heidän on vaikea puuttua ulkomailta toimivien epäiltyjen toimintaan.

– He eivät pelkää kiinnijäämistä tai henkilötietojensa kertomista, koska he pyytävät laittamaan rahat esimerkiksi Paypal-maksunvälitysjärjestelmässä tai lahjakortteina. Toisin sanoen asianomistaja saa epäillyltä ainakin jonkun henkilön yhteystiedot, sanoo tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Anssi Enqvist.

Rikosnimikkeinä jutuissa on kiristys tai kiristyksen yritys.

Poliisi kehottaa harkitsemaan tarkkaan kuvien lähettämistä tuntemattomille henkilöille sosiaalisessa mediassa.

Suosittelemme