Hyppää sisältöön

Ylen presidenttikysely: Tämä kaksikko pesee kaikki muut – katso, miten eri taisteluparien kävisi toisella kierroksella

Pekka Haavisto (vihr.) ja Alexander Stubb (kok.) ovat Ylen presidenttikyselyn mukaan selkeimmät ehdokkaat toiselle kierrokselle. Siellä heidän kisansa muuttuukin erittäin tasaiseksi.

Taustalla presidentinlinna, päälla Haaviston ja Stubbin kuvat ja näiden saamat kannatusprosentit kyselyssä, kun kysyttiin kumpaa äänestäisit, jos nämä kaksi olisivat vaalien toisella kierroksella vastakkain: 45 % Haavistoa ja 42 % Stubbia.
Ylen presidenttikyselyn johtokaksikon Pekka Haaviston (vihr.) ja Alexander Stubbin (kok.) kannatus jakautuu toisella kierroksella hyvin tasaisesti. Kuva: Silja Viitala / Yle, Henrietta Hassinen / Yle ja Paavo Turtiainen / Alamy
Pekka Kinnunen,
Nanna Särkkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen tuore presidenttikysely ennakoi jännittävää presidentinvaalia.

Vaalipäivään on aikaa neljä ja puoli kuukautta ja ehdokasasetelmat alkavat vähitellen selvitä.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä, presidentinvaalin mahdollista kahta kierrosta jäljittelevässä kyselyssä on mitattu puolueiden tiedossa olevien ehdokkaiden lisäksi myös valitsijayhdistyksen kautta ehdokkaaksi pyrkivien kannatusta.

Valitsijayhdistys voi asettaa presidentinvaaliin oman ehdokkaan, jos se onnistuu keräämään ehdokkaan tueksi vähintään 20 000 äänioikeutetun jäsenen allekirjoittamaa kannattajakorttia.

Presidentinvaalin ensimmäistä kierrosta kuvaavassa kyselyssä selvästi eniten kannatusta saa valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi lupautunut Pekka Haavisto (vihr.). Häntä tukee 31 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Toiseksi nousee kokoomuksen ehdokkaaksi lupautunut Alexander Stubb, jota äänestäisi 19 prosenttia. Stubb saa ensimmäisellä kierroksella tukea kokoomuksen ja RKP:n äänestäjiltä.

Kyselyyn vastanneilta henkilöiltä kysyttiin myös heidän omaa puoluekantaansa, mikä auttaa hahmottamaan esimerkiksi Haaviston ja Stubbin suosiota eri puolueiden kannattajien keskuudessa.

– Haavisto saa kannatusta erityisesti omasta taustapuolueestaan vihreistä, mutta kannatusta tulee hyvin paljon SDP:ltä, vasemmistoliitolta ja myös RKP:ltä. Näissä kaikissa neljässä puolueessa Haavisto on suosituin ehdokas, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo.

Vasemmistoliiton äänestäjien joukossa Haavisto voittaa Li Anderssonin (vas.) niukasti prosenttiluvuilla 46–44. SDP:n riveissä Haavisto on 44 prosentin kannatuksellaan selkeästi suositumpi kuin puolueen todennäköinen presidenttiehdokas Jutta Urpilainen (sd.), jota tukee 27 prosenttia demareista.

Stubb nousee haastamaan Haavistoa

RKP päätti, että se ei aseta omaa presidenttiehdokasta hajottamaan liberaaliehdokkaiden mahdollisuuksia päästä presidentinvaalin toiselle kierrokselle. Ylen kyselyn mukaan presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella RKP:n kannattajista noin puolet tukee Haavistoa ja kolmannes Stubbia.

– Presidentinvaalin toisella kierroksella Haavisto voittaisi tämän mittauksen mukaan selvästi kaikki muut vastaehdokkaat, mutta kisa Stubbia vastaan olisi hyvin tasainen, arvioi Taloustutkimuksen Tuomo Turja.

Presidentinvaalin ratkaisevalla toisella kierroksella Haavistoa kannattaa 45 ja Stubbia 42 prosenttia kyselyyn vastanneista. Kolmetoista prosenttia ei ota kantaa. Epävarmoja on eniten perussuomalaisten ja keskustan äänestäjissä.

Toisella äänestyskierroksella Stubbin kannatus laajenee puoluekentän keskustaan ja oikeaan laitaan. Keskustan äänestäjistä hieman yli puolet siirtyy Stubbin tueksi.

– Näyttää siltä, että erityisesti perussuomalaisille Haavisto on punainen vaate. Ehkä hieman yllättäenkin 69 prosenttia perussuomalaisten kannattajista menisi Alexander Stubbin taakse, vaikka hänkään ei varsinaisesti ole heille mikään ihanne-ehdokas, kuvailee Taloustutkimuksen Tuomo Turja.

Myös kristillisdemokraattien äänestäjistä valtaosa asettuisi ratkaisuvaiheessa Stubbin tueksi.

– Stubbin haaste on, että hänen on kammettava itsensä toiselle kierrokselle. Sen jälkeen asetelma muuttuu aika selkeästi ja kisasta Haaviston kanssa tulisi tämän kyselyn mukaan hyvin tasainen, Turja kuvailee presidentinvaalin ennakkoasetelmia.

Naiset äänestävät Haavistoa, miehet Stubbia

Toisella kierroksella Haavisto saisi Stubbia vastaan tuekseen noin 90 prosenttia vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista sekä 75 prosenttia SDP:n väestä. Keskustan äänestäjistä Haaviston puolelle asettuisi noin neljännes.

Haavisto on erityisesti naisäänestäjien suosiossa. Ensimmäisellä kierroksella Haavisto saa kyselyn mukaan naisten äänistä 37 ja miesten 25 prosenttia.

Kaksintaistelussa Stubbia vastaan Haavisto voittaisi naisten äänet prosenttiluvuin 55–34, mutta häviäisi miehet luvuin 36–50. Kannastaan epävarmoja on runsaat kymmenen prosenttia vastanneista.

Pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla Haavisto saa yli 50 prosentin kannatuksen, kun Stubb jää alle 40 prosentin. Stubb on Haavistoa suositumpi Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Rehn, Aaltola ja Halla-aho lähes tasoissa

Ylen kyselyn mukaan Stubbin kovimmat haastajat kisassa toisen kierroksen paikasta löytyvät kolmikosta: Olli Rehn (kesk.), Mika Aaltola ja Jussi Halla-aho (ps.).

Olli Rehn pyrkii presidentiksi valitsijayhdistyksen avulla, mutta reilusti yli puolet hänen kannatuksestaan tulee keskustan äänestäjiltä. Tasaista kymmenen prosentin kannatusta löytyy myös kokoomuksen ja SDP:n riveistä.

Valitsijayhdistyksen voimin presidentiksi pyrkii myös sitoutumaton Mika Aaltola. Mahdollisten presidenttiehdokkaiden suosiokyselyissä hyvin menestyneen Aaltolan vaalikannatus on edelleen arvoitus.

Ylen kyselyssä Aaltola kerää eniten kannatusta puoluekentän oikealta laidalta. Hän on kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kannattajille oman ehdokkaan jälkeen toiseksi suosituin valinta. Punavihreiltä äänestäjiltä Aaltola saa vain hajaääniä.

Perussuomalaisten ehdokkaaksi elokuussa nimetty Jussi Halla-aho saa omiensa lisäksi kannatusta lähinnä vain eduskunnan ulkopuolelle jääneiden pienpuolueiden äänestäjiltä.

Urpilainen ja Andersson Haaviston varjossa

Sosiaalidemokraateille Ylen kysely ennakoi vaikeaa presidentinvaalia. Kannatusmittauksissa suurimman puolueen asemaan kurottelevan SDP:n todennäköinen ehdokas Jutta Urpilainen häviää niukasti vasemmistoliiton Li Anderssonille ja joutuu kyselyn mukaan tyytymään viiden prosentin kannatukseen.

Andersson pääsee kuuden prosentin lukemillaan lähelle vasemmistoliiton viime eduskuntavaalien kannatustasoa, mitä voi pitää kohtuullisena saavutuksena, kun punavihreän väen presidenttisuosikki Pekka Haavisto kerää laajasti myös vasemmiston ääniä.

Voit keskustella tästä artikkelista 15.9.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme