Hyppää sisältöön

Lieksaan etsitään Pohjois-Karjalan ensimmäistä ”somesuuhygienistiä”

Haussa on suuhygienisti, joka saa käyttää osan työajastaan somejulkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen. Kyse on uudenlaisesta tavasta kertoa ihmisille suun terveyden kannalta tärkeitä asioita.

Munhygienist på sin mottagning
Suun terveys on tärkeä osa ihmisen yleisterveyttä. Jos tekijä löytyy, yksi hyvinvointialueen suuhygienisti jakaa jatkossa myös sosiaalisen median kanavilla tietoa miten hampaat kestävät. Kuva: Mikael Crawford/Yle
Marja-Liisa Kämppi

Lieksaan etsitään Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen ensimmäistä somesuuhygienistiä.

Kyse on uudenlaisesta työnkuvasta, jossa 20 prosenttia suuhygienistin työajasta varataan sisältöjen tekoon sosiaalisen median alustoille.

Loput työajastaan suuhygienisti tekee normaalia kliinistä työtä Lieksan hammashoitolassa.

Kyse on ennaltaehkäisevästä työstä, kertoo suun terveydenhuollon osastonhoitaja Reetta Tallgren pohjoiselta alueelta eli Pielisen Karjalasta.

– Tuodaan tietoa keveämmin ja tehdään kansantajuisesti. Tärkeintä on kertoa, miten voi itse vaikuttaa suun terveyteen, joka on iso osa ihmisen yleisterveyttä, Tallgren kertoo.

Hän ei tiedä, onko kyseessä koko Suomen ensimmäinen somesuuhygienisti.

– Löytyy paljon hyviä some-tilejä eri alueilta, muun muassa Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Varsinaista mallia ei kuitenkaan ole otettu, ajateltiin lähteä tekemään ”meijän mallin” mukainen somesuuhygienisti, osastonhoitaja kertoo.

Videot palvelevat koko hyvinvointialuetta

Somesuuhygienisti saa vapaat kädet ideoida sisältöjä. Hän voi esimerkiksi antaa ohjeita hampaiden pesuun ja sähköhammasharjan käyttöön, näyttää plakin kertymistä hampaisiin ja neuvoa suun kannalta hyvästä ravinnosta ja hampaille terveellisistä juomista.

Tekijä saa apua sisältöjen suunnittelussa ja tekemisessä Siun soten viestintäryhmästä. Syntyvät julkaisut palvelevat koko maakuntaa eli kaikkia hyvinvointialueen asukkaita.

Tällä hetkellä Lieksassa työskentelee yksi suuhygienisti puolipäiväisenä. Kyse on ostopalvelusta.

Hammaslääkäritilanne sen sijaan on harvinaisen hyvä: kaupungin terveysasemalla on nyt seitsemän hammaslääkäriä. Heistä kaksi on pian valmistuvia hammaslääketieteen opiskelijoita.

Tallgrenin mukaan suun terveydenhuollon tilanne on kesästä lähtien ollut mainio Lieksan lisäksi myös Nurmeksessa ja Juuassa ja vastaanotoille pääsee nyt hyvin.

Somesuuhygienistin haku päättyy sunnuntaina.

– Toivon, että tämä on avaus, mutta jääkö tämä kokeiluksi riippuu siitä, saadaanko tekijä, osastonhoitaja Tallgren tuumaa.

Suosittelemme