Hyppää sisältöön

Telia siirsi kaikessa hiljaisuudessa kymmenien miljoonien eurojen tappiolliset Liiga-oikeudet MTV:lle – pian MTV aloitti muutosneuvottelut

Jääkiekon SM-liigan tv-oikeuksien siirtoa ei otettu MTV:ssä innoissaan vastaan liiketoiminnan kestämättömyyden takia, kertoo MTV:n toimitusjohtaja Johannes Leppänen.

Tappara iski loppulukemat tyhjään maaliin.
Tappara juhli SM-liigan mestaruutta keväällä 2023. Kuva: Tomi Hänninen
Noora Takamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Telia osti jääkiekon Liigan tv-oikeudet kuusivuotisella sopimuksella kaudesta 2018–2019 alkaen ja solmi niistä keväällä 2022 jatkosopimuksen kauden 2026–2027 loppuun asti.

Yhtiö on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa luopunut oikeuksista ja siirtänyt ne MTV:lle.

Tämä tapahtui vuodenvaihteessa osana yritysjärjestelyjä, kertoo Telian Head of TV Tuija Kinnunen.

MTV:n toimitusjohtaja Johannes Leppänen vahvistaa, että Liigan tv-oikeudet ovat nykyisin heidän hallussaan. Yritysjärjestely on toimitusjohtajan mukaan osa laajempaa kokonaisuutta, jossa Telia aikoo keskittyä jatkossa teleoperaattoritoimintaan ja siirtää mediatoimintojaan Suomessa ja Ruotsissa omistamilleen yhtiöille eli MTV:lle ja TV4:lle.

Liigan tv-oikeudet eivät ole viime vuosina olleet omistajilleen rahasampo, vaan pikemminkin päinvastoin, ne ovat esimerkiksi Kauppalehden tietojen mukaan tuottaneet tappiota.

Maksuvastuu oikeuksista on nyt MTV:llä, Leppänen vahvistaa. Yhtiö maksaa Liigalle kauden 2026–2027 loppuun tv-oikeuksista arvioiden mukaan jopa yli 90 miljoonaa euroa. Aiempi omistaja Telia maksoi ensimmäisellä sopimuskaudellaan oikeuksista vuosittain noin 23 miljoonaa euroa.

– On kunnia-asia saada tehdä Liigaa ja näyttää sitä suomalaisille. Liiketoiminnallisesti se ei kuitenkaan ole kestävällä pohjalla ja siksi emme tietenkään ole niin innoissamme siitä, Leppänen myöntää.

Kalliit urheiluoikeudet yksi MTV:n muutosneuvotteluiden syy

Mediayhtiö MTV:n liiketoiminta on ollut pitkään tappiollista. Iltalehti kertoi heinäkuussa, että MTV on tuottanut viimeisen neljän vuoden aikana tappiota lähes 90 miljoonaa euroa. Nyt yhtiö sai maksettavakseen samansuuntaisen summan Liigan tv-oikeuksista seuraavien neljän vuoden aikana.

MTV ilmoitti koko yhtiötä eli noin 430 henkilöä koskevien muutosneuvotteluiden alkamisesta elokuun puolivälissä. Tiedotteessa muutosneuvotteluiden yhdeksi syyksi nostettiin kalliit urheiluoikeudet. Leppänen kuitenkin kertoo Ylelle, että muutosneuvottelut eivät liity Liigaan.

Toimitusjohtaja on yhdessä konsernin johdon kanssa sitä mieltä, että urheilun tv-oikeuksien hintataso on tällä hetkellä liian kova ja se koskee myös Liigaa.

Vaikka liiketoiminnan näkökulmasta Liigan oikeuksien omistaminen ei ole kannattavaa, kertoo Leppänen, että MTV on sitoutunut Liiga-sopimukseen sen voimassaolon eli kauden 2026–2027 loppuun asti.

– Nyt meillä on sopimus, jota kunnioitetaan ja tehdään Liigaa parhaamme mukaan.

Korjattu 14.9. klo 9.17: Tuija Kinnusen sukunimi oli aiemmin jutussa virheellisesti Kokkonen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 15.9. klo 23 asti.

Suosittelemme