Hyppää sisältöön

Ruotsin saumat EM-kisoihin alle prosentin, malttinsa menettänyt päävalmentaja sai silti medialta pehmeän kohtelun: ”Pitäisikö minun erota nyt?”

Ruotsalaismedia ei lyönyt lyötyä Janne Anderssonia Itävallalle kärsityn 1–3-tappion jälkeen. Päävalmentajaa käsiteltiin poikkeuksellisen suopeasti, sillä hyviä korvaajia ei ole tällä hetkellä tarjolla.

Ruotsin jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Janne Andersson lehdistötilaisuudessa.
Ruotsi on jäämässä ulos ensi kesän EM-kisoista ja päävalmentaja Janne Anderssonin asema on vähintäänkin epävakaa. Kuva: UEFA via Getty Images
Henri Kaukonen

Ruotsin jalkapallomaajoukkue hävisi tiistaina karsintaottelun Itävallalle lukemin 1–3 ja jumiutui F-lohkon kolmannelle sijalle olemattomilla jatkohaaveilla. Ruotsi on jäämässä ulos ensi kesänä Saksassa pelattavista EM-kisoista, mikä on ajanut päävalmentaja Janne Anderssonin ahtaalle. Ruotsin vaikeudet karsinnoissa ovat olleet ruotsalaislehdistön suosikkipuheenaihe, joten tiistainen painajainen ei kirvoittanut Anderssonille suurta kritiikkiä. Ruotsalaismedia ei lyö lyötyä päävalmentajaa.

Tilanne oli toinen kesäkuun karsintaikkunassa, kun Andersson äityi riitelemään ottelun jälkeen studioasiantuntijan kanssa ja joukkue sai ruotsalaismedialta kunnon ryöpytyksen.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kuvasi joukkueen tappiota painajaiseksi, jonka jälkeen paikka EM-kisoissa näyttää tavoittamattomalta. Piikkinä ruotsalaisten lihassa oli Itävallan hyökkääjä Marko Arnautovic, joka iski isäntien verkkoon kaksi maalia.

Tiistain jälkeen Ruotsin jalkapalloliitto ilmoitti jälleen vankkumattomasta tuestaan päävalmentajalleen. Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa nähtiin kuitenkin selvästi ärtynyt ja epätietoinen ruotsalaisvalmentaja. Anderssonin asemasta kysyttäessä valmentaja tokaisi toimittajille: ”Pitäisikö minun erota nyt?”

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan Andersson menetti ottelun jälkeen malttinsa, kun lehdistötilaisuuden vastauksia tulkattiin saksaksi. Valmentaja heltyi kuitenkin vitsailuun ja vastasi itse saksaksi esitettyyn kysymykseen lyhyesti samalla kielellä.

Anderssonin korvaajaksi on huhuttu muun muassa Graham Potteria, joka valmensi aiemmin Englannin Valioliigassa Brightonia ja Chelseaa. Dagens Nyheteterin Johan Esk yllyttää Ruotsin jalkapalloliiton puheenjohtaja Fredrik Reinfeldtiä soittamaan Potterille. Aftonbladetin Simon Bank sen sijaan tyrmää haaveilut englantilaisvalmentajasta. Bankin mukaan tällä hetkellä hyviä vaihtoehtoja maajoukkueluotsin pestiin ei ole tarjolla.

– Kuka tahansa maajoukkueen tuleva valmentaja onkaan, hänellä on käsissään lahjakkaita pelaajia ja hyvä hyökkäys, mutta haavoittuva puolustus, kirjoitti Bank.

Huonoista tuloksista huolimatta Bank antaa myötätuntoa Anderssonille, jonka taivalta Ruotsin maajoukkueen peräsimessä ovat riivanneet loukkaantumiset.

Ruotsin kisasaumat alle prosentin, Huuhkajilla peräti 55 prosenttia

Tiistaisen tappion myötä Ruotsin mahdollisuudet EM-kisoihin kuihtuivat olemattomiksi. Lohkosta jatkoon etenee kaksi joukkuetta, ja Ruotsi on kuudella pisteellä F-lohkon kolmantena. Lohkon kärjessä ovat Belgia ja Itävalta, joista kummallakin on 13 pistettä.

Ruotsin jatkopaikka vaatisi Belgian tai Itävallan täyttä sulamista ja samalla Ruotsin olisi otettava tarjolla olevat pisteet lopuista kolmesta karsintaottelustaan. Takaportti kisoihin on olemassa myös Kansojen liigan kautta, mutta koska Ruotsi sijoittui B-liigassa lohkonsa viimeiseksi, on se reitti joukkueelta suljettu.

Syyskuun karsintapelien jälkeen Ruotsin mahdollisuudet kisapaikkaan ovat alle prosentin. Vastaavasti Huuhkajien mahdollisuudet kisoihin lähentelevät 55 prosenttia.

EM-kisojen karsintalohkojen tilanne syyskuun karsintaikkunan jälkeen

Suosittelemme