Njuike sisdoaluide

Pohjois-Lappi täyttyy ruskaturisteista, vaikka ruska on vasta aluillaan – Ilpo Kokkila on saapunut ihastelemaan syysvärejä jo 90-luvulta lähtien

Ruskan väriloisto houkuttelee matkailijoita syksyiseen Lappiin. Enimmäkseen tunturissa tapaa iäkkäämpiä henkilöitä, mutta myös nuoret ovat kiinnostuneet ruskasta.

Videolla ruskamatkailijat kertovat mikä innosti heitä lähtemään syksyiseen Lappiin. Kuvassa Ilpo Kokkila ja Eija Kontunen.
Sáárá Seipiharju,
Anja Kaarret

Syksyn tullen lehdet ja maa muuttuvat oranssiksi ja pian punertaa. Ruska on alkanut Lapissa ja samaan aikaan saapuvat myös ruskaturistit.

Satojen metrien pituinen autojono kulkee kohti Kiilopäätä. Pohjois-Lapin matkailukeskuksissa on alkanut yksi syksyn kiireisimmistä viikoista.

Jyväskyläläinen Ilpo Kokkila on käynyt Inarin kunnan suurimmassa matkailukeskuksessa, Saariselällä jo 30 kertaa syksyisin.
Joka syksi hän löytää uusia asioita.

– Siitä on vain tullut tapa. Paljon näkee vanhoja tuttuja, kertoo Kokkila.

Kokkila on houkutellut Saariselälle mukaansa myös mikkeliläisen Eija Kontusen.
Kontunen on ollut kymmenisen kertaa ruska-aikaan Saariselällä. Hänestä parasta Lapin syksyssä on ruskan kauneus.

– Se on ihanaa ja rentouttavaa, tämä ulkoilu ja iloiset ihmiset, kehuu Kontunen.

Ruskaturistien autoletka Saariselällä.
Saariselällä parkkipaikat ja tien reunat ovat täynnä ruskaturistien autoja. Kuva: Maiju Saijets / Yle

Saariselän alueella ruska ei vielä punerra täydessä loistossaan, mutta matkailijoita vilisee alueella siitä huolimatta.
Suurin osa matkailijoista ovat iäkkäämpiä suomalaisia, jotka vaeltavat ja keksivät itse tekemistä, kertoo Anssi Väänänen Lapponia Tours -yrityksestä.

Ruskamatkailussa sukupolvenvaihdos

Inarin kunnasta lounaaseen, Ylläksellä, syysmatkailijoita on viisi–kymmenen prosenttia vähemmän kun mitä odotettiin. Syyksi Destination Laplandin toimitusjohtaja Mauri Kuru arvelee ihmisten rahatilannetta.

Kuru on myös havainnut ruskamatkailijoiden keskuudessa sukupolvenvaihdoksen. Nuoretkin ovat kiinnostuneet ruska-ajasta.

Saariselällä ruskan ihastelijoiden joukosta voi havaitakin nuorempaa väkeä, kuten kuopiolaiset Katariina Korhosen ja Tuomas Kososen. He ovat muutamia kertoja käyneet alueella. Kaunis luonto houkutti heidät alueelle jälleen.

– Minä olen syntynyt syksyllä ja koen omakseni ruskan, syksyn hyvän kelin, luonnon ja kaiken. Sen takia lähdimme, kertoo Korhonen.

Ruskaturisteja Kiilopään matkailukeskuksessa.
Katariina Korhonen ja Tuomas Kosonen ovat lähdössä muutaman tunnin pyöräretkelle Saariselän maisemiin. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saariselällä voi törmätä myös ensikertalaisiin.
Neljän hengen ystäväjoukko aikoo kiivetä Kiilopäälle. Teija Koivumäki, Matti Koivumäki, Päivikki Pekkarinen ja Timo Pekkarinen käyvät tavallisesti ruskaretkellä Ylläksellä, mutta nyt he halusivat tutustua uuteen paikkaan.

Parin päivän jälkeen porukka tuntuu tietävän, ettei tämä ole viimeinen kerta Saariselällä.

– Maisemat ja kaikki, on ollut tosi hauskaa yhdessä. Suositeltiin myös meidän lapsille, ja he tulevat perjantaina. Hekin ovat Lappi-faneja, kertoo Matti Koivumäki.

Ruskaturisteja Kiilopään matkailukeskuksessa.
Neljän hengen porukkaTeija Koivumäki, Matti Koivumäki, Päivikki Pekkarinen ja Timo Pekkarinen ovat kaikki ensimmäistä kertaa Saariselällä. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia

Ingá Máret Gaup Juuso ja Mihkku Laiti lávkiiga lávddi ala Nordic Business Forum dáhpáhusas Helssegis dán vahkus.

Ođđasamos hoteallafidnu leat plánemin Anára girkosiidii Juvdujohgáddái. Guovllus lea juo lávva ja dohko lea huksenriekti oktiibuot 7 700 njealjehasa sturrosaš hotealla huksemii.

Guolástanárbevieruid rievdan váikkuha njuolga maid sápmelaččaid buresveadjimii, oaivvilda Sámi psykososiálalaš doarjjaguovddáža Uvjja hoavda Heidi Eriksen.