Hyppää sisältöön

Moni säästelee palovaroittimien määrässä ja unohtaa niiden kunnossapidon

Päijät-Hämeessä asukkaiden omavalvonnan aukkoja tilkitään palotarkastuksilla.

Palovaroitin kiinnitettynä valkoiseen kattoon.
Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii. Kuvituskuva Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Petri Niemi

Päijät-Hämeen pelastuslaitos tarkastaa vuosittain satoja asuin- ja mökkikohteita mahdollisten palovaroitinpuutteiden takia.

Tänä vuonna valvottavana on noin 4500 pientaloa, 270 kerrostaloa ja 2400 vapaa-ajanasuntoa. Asukkaille on lähtenyt itsearviointilomake, jonka avulla hän arvioi asuntonsa paloturvallisuutta.

Noin 90 prosenttia pientalojen ja vapaa-ajanasukkaista palauttaa lomakkeen. Kerros- ja rivitaloissa noin puolet jättää lomakkeen palauttamatta.

Ne, jotka eivät syystä tai toisesta palauta lomaketta, voivat odottaa palotarkastajan yhteydenottoa ensi vuonna.

– Harvoin tulee vastaan asuntoa, jossa ei ole ollenkaan palovaroitinta. Varoitin saattaa ”unohtua” kattoon, ja sitä muistetaan huoltaa vasta sitten, kun äänimerkki pariston loppumisesta alkaa kuulua, sanoo riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Palovaroittimen minimimäärät voi ylittää

Palovaroittimia on usein kuitenkin liian vähän asunnoissa. Sääntöjen mukaan asunnossa pitää olla vähintään yksi varoitin 60 neliömetriä kohden ja vähintään yksi varoitin jokaisessa asuinkerroksessa.

– Suosittelemme, että palovaroitin olisi ainakin käytävätiloissa ja jokaisessa makuuhuoneessa, sanoo riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen.

Riskiehallintapäällikkö muistuttaa myös varoittimen huollosta ja kunnossapidosta. Piippaustesti kannattaa Oksasen mukaan tehdä kuukausittain. Paristot voi vaihtaa kerran vuodessa ja kerralla kaikkiin varoittimiin esimerkiksi palovaroitinpäivänä 1.12.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme