Hyppää sisältöön

Jääkiekon SM-liigan yleisömäärät ovat jatkossa vertailukelpoisia, mutta luvuissa piilee seurojen kannalta olennainen harha

SM-liigan seurat yhtenäistävät ottelutapahtumien yleisömittausta tälle kaudelle. Jatkossa kaikkien seurojen yleisömäärät sisältävät esimerkiksi kausikortit riippumatta siitä, oliko kausikorttilainen paikalla.

Täysi seisomakatsomo Porin Ässien kotipelissä Isomäki-areenalla.
Jatkossa myös Porin Ässät ilmoittaa otteluiden yleisömäärät myytyjen lippujen mukaan. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Henri Kaukonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liiga linjasi tuoreeltaan, että alkaneella kaudella kaikki joukkueet mittaavat otteluiden yleisömääriä yhteisesti sovitulla tavalla. Jatkossa yleisömäärä kertoo myytyjen lippujen sekä myytyjen kausikorttien määrän, joka lähes poikkeuksetta eroaa ottelutapahtuman todellisesta katsojamäärästä. Esimerkiksi jalkapallon Veikkausliigan katsojamäärien kasvu selittyi ainakin osittain tällä.

Aiemmin osa SM-liigan seuroista on saattanut ilmoittaa todellisen paikalla olleen yleisömäärän, kun taas osa on ilmoittanut myydyt liput ja kausikortit, jolloin yleisömäärien vertailu sarjan sisällä ei ole ollut aukotonta.

Joukkueiden ilmoittamia ja SM-liigan sivulla kerrottuja lukuja tarkasteltaessa on tärkeää katsastaa, mitä kaikkea luvut pitävät sisällään.

Ilmoitettu luku saattaa olla todellista yleisömäärää merkittävästi suurempi, sillä yksittäisten ottelulippujen määrään lisätään kausikorttipaikat sekä esimerkiksi erilaiset yritysliput siitä huolimatta, käytettiinkö lippua ottelussa vai ei. SM-liigan yleisömäärissä puhutaan satojen silmäparien eroavaisuuksista.

SM-liigasta kerrottiin Yle Urheilulle, että liigaseurojen toimitusjohtajista koostuva johtoryhmä teki kauden alla asiassa yhtenäisen linjauksen.

– Menneinä vuosina käytäntöjä on saattanut olla useampiakin, mutta nyt olemme täysin yhdenmukaisessa ja yhdessä sovitussa mallissa Liigassa. Kaikki joukkueet ilmoittavat yleisömääränsä seuraavalla tavalla: myydyt kausikortit sekä myydyt irtoliput, kertoo SM-liigan viestintäjohtaja Tuomas Nyholm.

Kausikorttien käyttöasteessa huimia vaihteluita

Porin Ässät on ilmoittanut alkaneen kauden yleisökeskiarvotavoitteekseen 4 200. Luku sisältää linjauksen mukaisesti myydyt yksittäisliput sekä kausikortit.

– Liigassahan ei ole ollut aikaisemmin ohjeistusta yhtenäisestä käytännöstä, kertoo Porin Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen.

Muutamalla aiemmalla kaudella Ässät on ilmoittanut yleisömäärät todellisten kävijöiden mukaisesti. Nykyisin myös porilaisseura on palannut luvuissaan myytyjen lippujen määrään, jolloin kausikorttilaiset lasketaan mukaan, olivatpa he ottelussa tai eivät.

– Silloin kun ilmoitimme paikallaolijoiden määrän, se vääristi lukujen vertailua Liigassa aika paljon.

Ässien kohdalla kausikorttien käyttöaste saattaa vaihdella otteluiden välillä 45 prosentin ja 80 prosentin välillä. Porissa Isonmäen jäähallissa puhutaan satojen kävijöiden erosta todellisen ja ilmoitetun yleisömäärän välillä.

Lehtinen selventää, että jokaisen seuran pitää pystyä kuitenkin itse seuraamaan todellista paikallaolijoiden määrää.

– Loppuviimein on kyse siitä, ketkä ovat paikalla. Myydyt liput voi olla 5 000 kappaletta, mutta paikalla voi olla 4 000 ihmistä. Ne kaksi asiaa pitää tunnistaa.

Jääkiekon SM-liigaa seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella. Lähetys perjantaina 15.9. klo 18 alkaen. Ohjelmassa on neljän ottelun liigakierros. Kuuntele lähetystä tästä linkistä.

Suosittelemme