Hyppää sisältöön

Pienet hämäläiskunnat näivettyvät entisestään, povaa tuore väestöennuste

Peruskouluikäisten lasten määrä vähenee yli kolmanneksella Hämeessä vuoteen 2030 mennessä. Konsulttitoimisto MDI:n mukaan taustalla on viime vuosikymmenen alhainen syntyvyys.

Vanhan luokkahuone, jossa pulpetteja, tuoleja, pari nojatuolia ja opettajan pöytä.
Mikäli syntyvyydessä ja maahanmuutossa ei tapahdu radikaalia muutosta, tyhjenee tulevaisuudessa pienimmissä kunnissa jopa puolet pulpeteista. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Riitta Tapiomäki

MDI:n neljäs väestöennuste ei lupaile hyvää Kanta- ja Päijät-Hämeelle. Väestön määrä vähenee entisestään ja laskee perusennusteen mukaan vuoteen 2040 mennessä Kanta-Hämeessä 5,0 prosenttia ja Päijät-Hämeessä 4,3 prosenttia.

Hivenen valoisampia lukuja saadaan, mikäli väestöennusteen skenaario kansainvälistymisestä ja voimakkaasta maahanmuutosta toteutuisi. Silloin Kanta-Hämeessä laskua olisi 1,6 prosenttia. Päijät-Häme pysyttelisi miltei nykyisessä väkimäärässä, laskua olisi vain 0,7 prosenttia.

Tänä vuonna MDI:n ennusteessa keskitytään pääasiassa syntyvyyteen. Koska lapsia on viime vuosikymmeninä syntynyt koko ajan vähemmän, tiedetään jo nyt, että peruskouluikäisten lasten määrä vähenee reilulla 32 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Tämä siis toteutuu melko varmasti, mikäli suurta maahanmuuttoa tai maan sisäistä muuttoa ei tapahdu.

Rajuinta lasku on pienissä kunnissa. Esimerkiksi Sysmässä peruskouluikäisten lasten määrä laskee 47,5 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Jokioisilla vastaava luku on 41,5 prosenttia.

Väestöennusteessa tehtiin laskelmat oletuksilla, että syntyvyys nousee kahteen lapseen perhettä kohti eikä syntyvyys ei elvy ollenkaan. Mikäli syntyvyys ei elvy, on ennuste esimerkiksi Jokioisten kohdalla se, että peruskouluikäisten määrä laskee 45,3 prosenttia.

Sysmässä lasku olisi huikeat 54,5 prosenttia. Sysmässä siis tarvittaisiin vuonna 2040 enää puolet siitä pulpettimäärästä, joka nyt on käytössä.

Positiivisimmassa ennusteessa peruskouluikäisten lasten määrä laskee Jokioisilla vuoteen 2040 mennessä 36,4 prosenttia ja Sysmässä 38,2 prosenttia.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle