Hyppää sisältöön

Lapinlahden kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen esittää kuntaan laajaa, rakenteisiin puuttuvaa talouden tasapainottamisohjelmaa

Kunnassa on todettu, että alijäämäistä taloutta ei voida tasapainottaa ilman rakenteellisia muutoksia. Tasapainottamissuunnitelman teolle annetaan aikaa vuosi.

Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen katsoo kohti kameraa.
Lapinlahden kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen. Arkistokuva. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Keijo Salokangas

Lapinlahden kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen esittää kunnanhallitukselle laajaa talouden tasapainottamissuunnitelman laatimista.

Suunnitelma sisältää palveluverkko-, ja organisaatioselvityksen, kiinteistöstrategian päivityksen, kunnan tytäryhtiörakenteen selvittämisen, tulopohjan laajentamisen sekä verotulojen tarkistukset.

Lapinlahden kunta on vuoden 2022 tilinpäätöstietojen mukaan Pohjois-Savon ainoa kunta, jolla on taseessa kertynyttä alijäämää, jota oli 600 000 euroa. Kunnan vuoden 2022 tilinpäätös oli 2,4 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Vuoden 2024 talousarvion raami on lähes kaksi miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousarviota heikentävät palkkojen nousu sekä palveluiden ja materiaalien hintojen nousu ja vero- ja valtionosuustulojen muutos.

Kunnassa on todettu, että toimintaa ei voida tehostaa ilman rakenteellisia muutoksia. Kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen kertoo tiedotteessaan, että mahdolliset rakenteelliset muutokset ovat arvovalintoja, jotka on tehtävä huolellisesti harkiten, eikä niiden kiirehtiminen vuoden 2024 talousarvioon ole mielekästä. Tasapainotussuunnitelman on tarkoitus valmistua vuoden 2024 syksyllä, ennen seuraavan vuoden talousarvion valmistelua.

Tasapainotussuunnitelman laatii ohjausryhmä. Siihen tulee luottamushenkilöitä, kunnanjohtaja, osastojen johtajia, henkilöstön edustaja sekä tarvittaessa asiantuntijoita.

Esityksen mukaan ohjausryhmälle annetaan oikeus antaa määräyksiä talouden tasapainottamiseksi jo tasapainotustyön kuluessa. Tavoitteena on saada kunnan käyttötalous kestävälle pohjalle mahdollisimman nopeasti.

Lapinlahden kunnanhallitus käsittelee esitystä talouden tasapainottamistyön aloittamisesta maanantaina 18. syyskuuta.

Suosittelemme