Hyppää sisältöön

Helsingissä osoitettiin mieltä Hekan vuokrakorotuksia vastaan – mielenosoittajat vaativat valtuustoa puuttumaan nouseviin asumiskustannuksiin

Heka on kertonut korottavansa kaupungin asuntojen vuokria keskimäärin 12 prosenttia.

Mielenosoittajia Senaatintorilla
Mielenosoittajien mukaan valtuusto voisi käyttää erilaisia keinoja asumiskulujen alentamiseen. Kuvassa kaupunginvaltuutettu Titta Hiltunen ja varavaltuutettu Antti Kaajakari. Kuva: Petteri Juuti
Katri Tihilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaupungin eli Hekan vuokra-asunnoissa asuvat kokoontuivat keskiviikkona mielenosoitukseen vuokrankorotuksia vastaan Senaatintorille Kaupungintalon edustalle. Mielenosoitus alkoi kello 16 ja sen ilmoitettiin kestävän kaksi tuntia.

Heka on kertonut korottavansa vuokria vuodenvaihteessa keskimäärin 12 prosenttia vedoten lainojensa kohonneisiin korkokustannuksiin. Hekalla on Helsingissä yli 50 000 asuntoa, ja monet sen asukkaista ovat pienituloisia.

Vuokrakorotukset voivat tarkoittaa asukkaille jopa yli sadan euron korotusta kuukausivuokraan.

Lisää: 32-vuotias pienituloinen opiskelija joutuu nyt maksamaan Hekan miljardilainoja: ”Enhän minä sitä lainaa ole ottanut”

Mielenosoittajat vaativat valtuustoa ja pormestari Juhana Vartiaista puuttumaan nouseviin asumiskustannuksiin. Pormestari Vartiainen kommentoi Ylelle aiemmin, että Heka on itsenäinen yhtiö, joka toimii omakustannusperiaatteella ja tekee omat päätöksensä.

Paikalle kokoontui arviolta muutamia kymmeniä ihmisiä.

Suutarilan alueen vuokralaistoimikunnan ja talotoimikunnan varajäsen sekä kohteen valvoja Irja Remekselä on tullut osoittamaan mieltä.

Mielenosoittaja kyltti kädessä.
Irja Remekselä haluaa sanoa valtuutetuille, että heidän pitää ottaa vastuu kaupungin asuntojen vuokrankorotuksista. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Hän kertoo itse olevansa Hekan seniorikohteen asukas. Suunnitelman mukaan Remekselän 29 neliön asunnon vuokra tulee nousemaan yli 30 euroa. Talossa asuu useita eläkeläisiä.

– Jos ei ole ennen joutunut toimeentulotuen piiriin, niin ehkä tämän jälkeen meidän eläkeläiset joutuu.

Remekselä kertoo, että mielenosoituksen tavoitteena on saada valtuutetut vastuuseen huonosti hoidetusta omistajanohjauksesta.

– Näen, että meidän valtuutetut ja kaupungin päättäjät ovat tästä omalta osaltaan vastuussa.

Mielenosoittajien tiedotteen mukaan valtuusto voisi käyttää erilaisia keinoja asumiskulujen alentamiseen Helsingissä, esimerkiksi puuttumalla tonttivuokriin, Helenin kaukolämmön hinnoitteluun, kiinteistöveroihin ja pidemmällä aikavälillä kaavoitukseen.

Remekselän mukaan kaupunki voisi vaikkapa lainata rahaa Hekalle hidastaakseen vuokrien nousua.

– Asukkaana ja kaupunkilaisena minun ei mielestäni tarvitse edes tarkkaan tietää keinoja. Nyt valtuutettujen pitäisi lopettaa ajattelu, etteivät he voi tehdä mitään. Päästäisivät harmaat aivosolut valloilleen ja miettisivät, mitä voidaan tehdä.

Nainen ja mies sateenvarjon alla.
Laura Tolonen ja Vesa Kupari kertovat, että epäreilu tilanne ja kohtuuttomuus Hekan toimissa saivat heidät tulemaan mielenosoitukseen. – Pelkään ettei tämä ole viimeinen korotus, toteaa Kupari. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Suosittelemme