Hyppää sisältöön

Säiliövaunut ovat suistuneet toistuvasti yksityisraiteelta Varkaudessa – Otkes havaitsi radassa virheitä

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että yksityisraiteilla otetaan käyttöön samat vaatimukset kuin valtion rataverkolla.

Raiteilta suistunut säiliövaunu lumisessa maisemassa.
Onnettomuustutkintakeskus on selvittänyt Varkaudessa joulukuussa tapahtunutta tyhjän säiliövaunun suistumista raiteilta. Kuva: VR-Yhtymä Oy
Helmi Nykänen

Onnettomuustutkintakeskus on julkaissut selvityksen Varkaudessa tapahtuneista onnettomuuksista, joissa tyhjiä säiliövaunuja on suistunut raiteilta.

Onnettomuudet eivät ole aiheuttaneet henkilö- tai ympäristövahinkoja, mutta suistuneet vaunut ja rata vaurioituivat kaikissa tapauksissa.

Tuorein tapaus on viime joulukuulta. Veturien vetämä 22 säiliövaunun letka lähti Akonniemen teollisuusalueen yksityisraiteelta kohti Varkautta. Raidetta hallinnoi Varkauden kaupunki.

Kun veturinkuljettaja alkoi kiihdyttää sallittuun nopeuteen, eli 30 kilometriin tunnissa, jarrut menivät päälle ja juna pysähtyi kuljettuaan hieman yli kahden kilometrin matkan. Tuolloin kuljettaja huomasi yhden vaunuista olevan radan sivussa.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan samalla alueella on tapahtunut ennen viimeisintä tapausta neljä raiteilta suistumista. Niistä kaksi oli hyvin samankaltaisia kuin joulukuun 2022 tapaus. Kaikki tapaukset sattuivat kylmissä ja lumisissa olosuhteissa.

Otkes: Yksityisraiteille samat vaatimukset kuin valtion rataverkolle

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimuksessa raiteelta löytyi merkittävä virhe, joka Väyläviraston rataverkolla aiheuttaisi liikennöinnin keskeyttämisen.

Otkesin mukaan samankaltaiset suistumiset tapahtuivat tasoristeyksen ja rautatievaihteen lähellä. Alueella rata kaartaa pohjoisen suuntaan kuljettaessa ensin oikealle ja sitten vasemmalle.

Tampereen yliopiston henkilöt ja radanmittauslaitteisto Akonniemen radalla 3. huhtikuuta 2023.
Onnettomuustutkintakeskuksen teettämä simulointi osoitti, että Varkauden Akonniemen radan geometria ja kunto aiheuttavat suistumisriskin rautatievaihteen läheisyydessä. Kuva: Tampereen yliopisto

Junan raiteelta toiselle ohjaavan vaihteen läheisyydessä on käytetty poikkeuksellisen lyhyttä kiskon pätkää, joka ei riitä ylläpitämään suunniteltua raidegeometriaa. Myös kohdan raideleveys on liian suuri. Virhe aiheutti kaluston heilahduksen Otkesin tarkastusajossa.

Samankaltaisista suistumisista kaksi tapahtui vaihteen lähellä. Selvityksen mukaan vaihteen sijainti ja toteutustapa ovat olleet todennäköisiä tekijöitä suistumisissa.

Kolmas puolestaan tapahtui tasoristeyksen läheisyydessä, jossa rata muodostaa s-kaarteen. Selvityksessä kerrotaan, että kaarteet, radan kunto sekä lumi- ja jääolosuhteet lisäsivät suistumisriskiä.

Korkeinta sallittua nopeutta laskettiin

Yksityisraiteita on Suomessa Väyläviraston mukaan noin tuhat kilometriä.

Otkesin mukaan yksityisraiteiden kunto vaihtelee Suomessa suuresti. Myös niiden turvallisuuden varmistamiseksi tehtävät mittaukset vaihtelevat.

Otkes suosittaa, että yksityisraiteen rataverkon on täytettävä samat vaatimukset kuin valtion rataverkon. Tätä varten tarvittaisiin yhtenäiset mittaus- ja kunnossapitokäytännöt.

Varkauden Akonniemen yksityisraiteelle on määritetty keväällä uudet toimintamallit liikennöintiin. Korkein sallittu nopeus on tällä hetkellä 10 kilometriä tunnissa.

Alueella ei ole viime joulukuun jälkeen tapahtunut uusia suistumisia. Otkes päätyi selvitystyön perusteella siihen, että tapauksesta ei aloiteta turvallisuustutkintaa.

Suosittelemme