Hyppää sisältöön

Hämeenlinnassa kiinteistökustannukset ovat kolmanneksi kalleimmat – ”Huono juttu asukkaiden houkuttelun kannalta”

Kiinteistöliitto selvitti Indeksitalo-vertailussa 59 kunnan kiinteistökustannuksia. Hämeenlinnan edelle kustannuksissa nousivat vain Helsinki ja Järvenpää.

Hämeenlinnan uimahallin parkkipaikalla pysäköityjä autoja. Tyhjä maa-alue odottamassa rakentamista.
Kiinteistökustannukset ovat entisestään nousseet Hämeenlinnassa. Kiinteistöliiton selvityksessä tarkasteltiin kustannuksia kerrostaloasumisessa. Hämeenlinnaan suunnitellaan lisää asumista muun muassa Hämeensaareen. Arkistokuva. Kuva: Dani Branthin / Yle
Tiina Kokko

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen ei yllättynyt Hämeenlinnan sijoituksesta kiinteistökustannusvertailussa. Hämeenlinnassa kiinteistökustannukset ovat olleet korkealla aiemminkin.

– Huono juttu asukkaiden houkuttelun kannalta. Täytyy entistä enemmän tehdä töitä, että saadaan muita hyötyjä asukkaille.

Hämeenlinnan kustannuksia on nostanut entisestään muun muassa kaukolämmön hinnan nousu.

Kun tarkastellaan jätehuollosta, vesimaksuista, kaukolämmöstä, sähkökuluista ja kiinteistöverosta muodostuvia kustannuksia, tulee Hämeenlinnassa asuinkustannusten neliöhinnaksi 3,76 euroa.

Kustannuksiltaan kalleimmassa kunnassa, Helsingissä, vastaava summa on 3,96 euroa neliöltä. Ennen Hämeenlinnaa neliöhinnassa kirii edelle vielä Järvenpää. Siellä kiinteistökustannukset ovat tuoreimman vertailun perusteella 3,81 euroa neliöltä.

Selvityksessä vertailtavana kohteena oli 40 huoneiston vakiomuotoinen kerrostaloyhtiö.

”Ei ahneusinflaatiolle”

Kaupunki ei voi itse juurikaan vaikuttaa kiinteistökustannuksiin lukuun ottamatta kiinteistöveroa. Parviaisen mukaan kyseinen vero ei ole Hämeenlinnassa merkittävän korkea.

– Kaupunki ei voi vaikuttaa minkä verran asuminen maksaa, mutta me voimme vaikuttaa siihen, kuinka mielekästä ja hyvällä sijainnilla asuminen on. Me voimme vaikuttaa siihen, millaisia palveluita on saatavilla ja minkälaista lisäarvoa saa muuttamalla Hämeenlinnaan.

Parviaisen mukaan Hämeenlinnalla on tarjota kilpailutekijöitä moneen eteläsuomalaiseen kaupunkiin verrattuna.

Kustannukset ovat yleisesti nousseet koko maassa. Parviaisella on kuitenkin viesti elinkeinoelämälle.

– Tällä hetkellä asukkaiden kokema hinta- ja inflaatiopaine tulee niin monesta suunnasta, joten meidän pitää olla varovaisia, että ei synny ahneusinflaatiota. Ei koroteta hintoja sen takia, että pitää korottaa hintoja.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle