Hyppää sisältöön
Pyöreän peilin pinnasta heijastuu ympärillä olevaa miljöötä.

Uusi tuttavuus

Muualta Euroopasta tuttu bilehuume ketamiini on yleistynyt Suomessa. Suosiosta kertoo se, että tullin haaviin jääneen ketamiinin määrä on kasvanut räjähdysmäisesti parissa vuodessa.

Annika Martikainen

Pieni annostus muistuttaa alkoholin vaikutusta. Isompi annos tuo puolestaan vahvoja aistiharhoja ja ruumiista irtautumisen kokemuksia.

Viime vuosina Suomen huumekentälle on tullut uusi nimi, ketamiini. Se on kasvattanut suosiotaan erityisesti bilekäyttäjien ja hallusinogeeneistä kiinnostuneiden trippailijoiden joukossa.

Muualla Euroopassa ketamiini on ollut tuttu aine erityisesti yöelämässä jo useamman vuosikymmenen ajan. Asiantuntijat arvioivat, että Suomessa ketamiinin käyttö on yleistynyt viiden viime vuoden aikana – ja edelleen se on melko pienen porukan suosiossa sen aiheuttamien voimakkaiden aistiharhojen takia.

Ketku, K-vitamiini, hevosten nukutusaine.

Suomenkieliseltä keskustelupalstalta, jolla jaetaan kokemuksia hallusinogeeneistä, löytyy kirjoituksia ketamiinista jo vuodelta 2005.

Pyöreän peilin pinnasta heijastuu ympärillä olevaa miljöötä.
Ketamiinin kaikkein syvintä tilaa, itsestään irtautumista, kutsutaan nimellä k-hole eli eräänlainen pohjaton reikä. Kuva: Silja Viitala / Yle

35-vuotias helsinkiläinen Saku kutsuu itseään psykonautiksi: hän on ollut hyvin kiinnostunut tajuntaa muuttavista hallusinogeeneista teini-iästä asti ja kokeillut niitä laajalla skaalalla.

Tämä yhdistyy hänen muihin harrastuksiinsa: esoteerisiin harjoitteisiin ja henkisyyteen. Hän tekee töitä tapahtuma-alalla.

Saku ei esiinny omalla nimellään huumeisiin liittyvän stigman ja rangaistavuuden takia.

Ketamiinia hän kokeili ensimmäisen kerran noin 12 vuotta sitten ja se on kulkenut mukana hänen elämässään siitä lähtien.

– Sen suurin hyöty on ollut sen mieltä tasapainottava, uusia oivalluksia herättävä sekä elämän perspektiiviä muuttava vaikutus, Saku sanoo.

Välillä Saku käyttää ketamiinia pienissä määrin viihteellä ollessa, jolloin se rentouttaa alkoholin tapaan ja tuo energiaa tanssimiseen. Isommat määrät tuovat aistiharhoja, joita hän mieluummin kokee kotona yksinään tai kavereiden kanssa rauhallisessa paikassa.

Ketamiinin kaikkein syvintä tilaa, itsestään irtautumista, kutsutaan nimellä K-hole eli eräänlainen pohjaton reikä.

– Minulle se on käytännössä totaalinen mielen irtautuminen aistihavainnoista, Saku kuvailee.

Visionäärisiä kokemuksia, egon kuolema, jumaluuden kohtaamista, unohdettujen muistojen pintaan pulpahtelua, ruumiistapoistumiskokemuksia.

Pyöreän peilin pinnasta heijastuu ympärillä olevaa miljöötä.
Jos vahvaan tajunnan muuntumisen tilaan ei ole valmistautunut, k-hole voi olla hyvin ahdistavaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ketamiini on valkoista jauhetta, jota käytetään useimmiten nuuskaamalla nenään. Suun kautta vaikutus on lievempi. Lihakseen pistämistä tai suonensisäistä käyttöä on myös Suomessa, mutta se on harvinaisempaa.

Vaikutus kestää varsin lyhyen aikaa, puolesta tunnista tuntiin.

Ketamiini kehitettiin 1960-luvulla nukutusaineeksi sekä ihmisille että eläimille. Tänä päivänä sitä käytetään lisäksi kipulääkkeenä akuutin kivun hoidossa, ja sen katsotaan olevan toimiva ja turvallinen lääke: oikealla annostuksella se ei aiheuta muiden nukutuslääkkeiden tapaan hengityslamaa.

Ketamiinista on saatu hyviä tuloksia myös vakavan masennuksen sekä alkoholiriippuvuuden hoidossa. Ketamiinilla on historiaa myös astmalääkkeenä, sillä se laajentaa keuhkoputkia.

Pyöreän peilin pinnasta heijastuu ympärillä olevaa miljöötä.
Hallusinogeeneihin lasketaan muun muassa psykedeelit ja dissosiatiivit. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ketamiinin käyttöä lääketieteessä jarruttavat sen rajut sivuvaikutukset. Potilaalle annetaan sen kanssa usein lääkettä, joka vie muistin. Näin potilas ei muista ”pahoja unia” jälkikäteen.

Päihdelääkäri Atte Virolaisen mukaan ketamiini on erilainen nukutusaine kuin muut, sillä se aiheuttaa dissosiatiivisen anestesian eli itsestään irtautumisen.

– Potilas ei tunne kipua, elimistön suojarefleksit toimivat eikä hengitys lamaannu, mutta potilas on ihan muissa maailmoissa, Virolainen kuvailee.

Virolainen on monelle tuttu kasvo A-klinikkasäätiön somelääkärinä, joka tekee lyhyitä tietoiskuja päihteistä, mielenterveydestä ja rikollisen elämän seurauksista.

Virolainen muistaa ambulanssityövuosiltaan tapauksen, jossa vanhus oli lonkkamurtuman vuoksi todella kovissa kivuissa. Potilaalle annettiin kivunlievitykseksi ketamiinia laskimoon.

Kun vanhusta siirrettiin ambulanssiin, hän ulvoi koko matkan kuin susi.

– Kun katselin potilasta, muistan miettineeni, että ketamiini on kyllä aika raju lääke, Virolainen sanoo.

Vankilassa työskentelevä, päihdelääketieteeseen erikoistuva lääkäri Atte Virolainen istuu äänieristetyssä kopissaan studiossaan ja nojaa lievästi hymyillen nyrkkiinsä.
Päihdelääkäri Atte Virolainen muistuttaa, että vaikka ketamiini ei vielä juurikaan näy hänen päivätyössään vankilassa ja lastensuojelussa, jossa ovat syvän päädyn käyttäjät, välillä huumeilmiöt näkyvät päihdetyöntekijöille vasta viiveellä. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Satakertainen kasvu takavarikoissa

Ketamiinin kasvanut suosio näkyy Suomen rajalla: tullin haaviin jääneen ketamiinin määrä on kasvanut kolmessa vuodessa räjähdysmäisestä. Kun vuonna 2020 ketamiinia takavarikoitiin noin 150 grammaa, tänä vuonna se on ampaissut jo lähes 18 kiloon.

Kasvu on hurjaa, mutta takavarikkomäärät ovat silti pieniä verrattuna suosituimpiin aineisiin amfetamiiniin, kannabikseen ja huumaaviin lääkkeisiin.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen arvioi karkeasti takavarikoidun määrän perusteella, että Suomeen olisi tänä vuonna päässyt noin 100 kiloa ketamiinia.

Suomessa ketamiini on luokiteltu lääkeaineeksi, ei huumausaineeksi, jolloin rangaistavuus sen maahantuonnista ovat pienemmät ja viranomaisille luvallisten pakkokeinojen valikoima on suppeampi. Sinkkonen uskoo sen tekevän ketamiinista houkuttelevamman kauppatavaran kansainvälisille rikollisorganisaatioille.

Tullin kasvaneista takavarikkomääristä huolimatta ketamiinia tulee melko vähän vastaan poliisin ja päihdelääkärin arjessa.

Helsingin poliisi teki viime vuonna vain kaksi takavarikkoa, joissa on pystytty määrittämään aineeksi ketamiini. Tosin poliisi ei läheskään aina tunnista kaikkia takavarikoituja huumaavia aineita, sillä pieniä määriä ei tutkita rikoslaboratoriossa.

Ketamiinin vähäinen näkyminen viranomaisille kertoo asiantuntijoiden mukaan siitä, että aine on pääosin satunnaiskäytössä bilehuumeena tai itsensä tutkimiseen.

– Bilekäyttäjä, joka muuten pystyy käyttäytymään fiksusti ja normaalisti, harvemmin joutuu poliisin kanssa tekemisiin. Sen takia ketamiinin käyttö voi jäädä piilorikollisuudeksi, sanoo Helsingin poliisin rikostarkastaja Kimmo Sainio.

Ongelmakäyttäjien parissa sitä tavataan myös – kuten kaikkia päihdyttäviä aineita – mutta asiantuntijoiden arvioiden mukaan ei laajasti tai jatkuvasti.

Pyöreän peilin pinnasta heijastuu ympärillä olevaa miljöötä.
Jätevesitutkimus ei anna kuvaa laajamittaisesta ketamiinin päihdekäytöstä, sillä jäämät ovat edelleen varsin pieniä. Lisäksi päihdekäytön laajuutta on hankala arvioida jätevesien perusteella, koska ketamiinia käytetään yleisesti kipu- ja nukutuslääkkeenä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Salatussa verkossa ketamiinia on yleensä tarjolla, sanoo A-klinikkasäätiön projektikoordinaattori Janne Nahkuri, joka tekee haittoja vähentävää työtä verkon huumekaupoissa.

Lisäksi Nahkuri tekee vapaaehtoisena työtä festariensiavussa, jossa hoidetaan esimerkiksi psykedeeleistä aiheutuvia epämukavia olotiloja. Ketamiinin käyttö näkyy myös siellä.

– Tällainen äärimmäisen outo kokemus voi olla traumaattista tai pelottavaa, jos se tapahtuu huonossa ympäristössä tai niin, ettei siihen ole valmistautunut. Toivottavasti ihmiset tietäisivät, mitä he ovat tekemässä, jos he ottavat tällaista ainetta, Nahkuri sanoo.

Runsas käyttö johtaa veriseen pissaan

Ketamiini ei ole riskitön päihde. Se voi aiheuttaa riippuvuutta, lisää onnettomuusriskiä ja voi johtaa psykoosiin varsinkin, jos on sille muutenkin altis.

Pitkäaikainen runsas käyttö voi johtaa virtsarakon ja virtsateiden haavaumiin, joka ilmenee jopa verisenä virtsana. Tuloksena voi olla jopa pysyvä virtsateiden tai munuaisten vaurioituminen.

Pyöreän peilin pinnasta heijastuu ympärillä olevaa miljöötä.
Haastateltavat korostavat sitä, että kaikkien huumeiden käyttö on Suomessa ollut nousussa ja tulee nousemaan. Ei siis ihme, että myös ketamiinin käyttö kasvaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ketamiinin käyttö on lähtenyt joskus myös Sakulta lapasesta. Kun toleranssi kasvoi, terapeuttiset vaikutukset hävisivät ja haittavaikutukset tulivat pintaan.

Saku on nähnyt tuttavapiirissään, että ketamiinin lyhyt vaikutusaika voi tehdä siitä hyvin addiktoivaa tietyntyyppisille ihmisille. Liiallinen käyttö tekee hallaa mielenterveydelle, keholle ja sosiaalisille suhteille.

Nykyään Saku käyttää ketamiinia harvemmin – ja silloinkin maltillisia määriä. Hän muistaa lukeneensa netistä hyvin osuvan kuvauksen dissosiatiivisista hallusinogeeneistä.

– Ne ovat kuin psykedeelisiä moottorisahoja: tekevät hyvää jälkeä nopeasti ja niillä pääsee syviin tiloihin. Mutta jos ei ole varovainen, leikkaa helposti käteensä.

Voit keskustella aiheesta 23.9. kello 23:een saakka.

Alla olevassa podcastissa toimittaja Juuso Pekkinen ottaa selvää, kuinka ketamiinia käytetään masennuksen hoidossa.