Hyppää sisältöön

Rakennusalalla vaikeita aikoja tasoitetaan nyt tinkimällä katteista – tärkeintä on selvitä vaikean ajan yli

Hämeessä rakennusalan konkursseja on tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna. Yritykset joutuvat nyt myymään töitään halvemmalla, jotta vaikeasta ajasta selvitään uuteen nousuun.

Timo Leponiemi

Tuore pk-yritysbarometri ei lupaa yrityksille valoisia aikoja. Hämeessä yrittäjien suhdannenäkymät ovat heikommat kuin maassa keskimäärin.

Kanta-Hämeessä pk-yritykset uskovat liikevaihdon kasvuun, mutta Päijät-Hämeessä varsinkin kannattavuusodotukset sakkaavat pahasti. Päijät-Hämeessä näkymät työvoiman määrästä ovat myös enemmän miinuksella kuin Kanta-Hämeessä.

Kaksi putkiasentajaa sovittelemassa kupariputkia paikoilleen talon lämmityshuoneessa.
Energiajärjestelmien uusiminen työllistää Tammelan Putkiasennusta. Öljylämmitys vaihtuu maalämpöön forssalaisessa kolmen rivitalon taloyhtiössä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Erityisesti rakennusalan tilanne on nyt vaikea. Kanta- ja Päijät-Hämeessä on tänä vuonna jo 27 rakennusalan yritystä mennyt konkurssiin. Määrä on yhtä suuri kuin koko viime vuonna.

Tiedot konkursseista perustuvat Patentti- ja rekisterihallituksen avoimeen dataan, joka pitää sisällään tiedot osakeyhtiöiden konkursseista.

Työt vähentyneet

Vuonna 1994 perustettu NB-Seinä oy muutti Nurmijärveltä Lopelle 15 vuotta sitten, kun tilaa tarvittiin lisää. Nyt Läyliäistenraitin varrella tuotantotilaa on 15 000 neliötä ja varastotilaa 20 000 neliötä.

– Aina, kun tilaa on tarvittu lisää, sitä on rakennettu sitä mukaa, sanoo tuotantopäällikkö Tommi Hakala.

Nuori mies huomioliivissä ja turvakypärässä seisomassa betonielementtitehtaan hallin käytävällä.
Kun katteista joudutaan vaikeina aikoina tinkimään, myös menoista on tingittävä, sanoo pian NB-Seinä oy:n toimitusjohtajaksi siirtyvä tuotantopäällikkö Tommi Hakala. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hakala toteaa, että juuri tällä hetkellä varastoissa on alle tuhat ”kiveä” eli varasto on aika tyhjä.

– Ei tämä meillekään enää mitään hyvää aikaa ole. Työt ovat vähentyneet merkittävästi. Talvi näyttää, että työt ovat todella kiven alla. Vaikka tarjoushinnoista ei juuri jää katetta, silti ne eivät tahdo jäädä kotiin. Kilpailu on nyt kovaa.

Tiukka aika vaatii myös asiakkaiden taloustilanteen seurantaa.

– Mekin joudumme tarjouksissa aika tarkkaan miettimään, että asiakas on sellainen, joka pystyy myös maksamaan laskut.

Usko tulevaisuuteen vahva

Tommi Hakala valmistautuu ottamaan isältään vastaan yrityksen toimitusjohtajuuden vielä tämän vuoden aikana. Vaikeasti tilanteesta huolimatta hän on luottavainen tulevaisuuteen. Selviämistä helpottaa se, että yrityksellä ei ole velkaa.

– Syksy on turvattu muutamilla toimituksilla, mutta talveksi tarvittaisiin lisää töitä. Jos töitä ei tule, voidaan lomat joutua pitämään talvella. Eihän se hyvältä tunnu, jos väkeä joudutaan lomauttamaan, Hakala myöntää.

Kaksi miestä valupöydällä. Betonia kaadetaan muottiin rautojen päälle.
NB-Seinä tekee betonielementtejä Lopella. Tuotantotiloja on laajennettu sitä mukaa kuin tarvetta on ollut. Nousukaudella betonielementeistä on taas kova kysyntä, uskoo tuotantopäällikkö Tommi Hakala. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hakala tietää, että nousuvaiheen alkaessa betonielementeistä on taas kova kysyntä.

– Kyllä meillä on sellainen usko, että ensi vuonna on hyvin hommia. Nyt vaan joutuu kiristämään kukkaron nyörejä. Tärkeintä on pysyä hengissä tämä vaihe.

Remonteille on aina tarvetta

Rakennusalalla on sektorikohtaisia eroja. Korjaustyöt ja energiaremontit ovat pitäneet Tammelan Putkiasennuksen kiireisenä, kertoo toimitusjohtaja Esa Reikko.

– Tällä viikollakin olisi saanut olla pari miestä enemmän käytettävissä. Kyllä hommaa riittää.

Mies seisoo rakenteilla olevassa hallissa.
Tammelan Putkiasennus rakentaa parhaillaan itselleen varastotilaa Forssaan. Yritys on laajentunut töiden lisääntymisen myötä, kertoo toimitusjohtaja Esa Reikko. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Nyt yritys työllistää viisi miestä ja ajoittain myös alihankkijoita. Laajentuminen on tapahtunut ilman, että siihen olisi erityisesti tähdätty. Jatkossakaan se ei ole itsetarkoitus, toteaa Reikko.

Paraikaa yritys rakentaa varastotilaa Forssaan. Vanhoista vuokratiloista yritys pääsee omiin varta vasten suunniteltuihin tiloihin. Reikko uskoo, että hyvä tilanne jatkuu tulevaisuudessakin.

– Viemäreitä on tukossa ja välillä lämmitysjärjestelmät eivät toimi. Käyttövesijohtoja joudutaan uusimaan ja jokusia uudiskohteitakin on meneillään. Kyllä töitä riittää.

Suosittelemme