Hyppää sisältöön

Kauppoihin tuli leveät käytävät, jotta kaikki mahtuisivat liikkumaan - nyt tavarat ovat liian korkealla

Isojen markettien esteettömyyttä arvioitiin Kajaanissa elokuussa. Kauppoihin oli helppo päästä ja sisätilat olivat väljiä, mutta esimerkiksi tuotteiden sijoittamisessa oli vielä parantamisen varaa.

Kokemusasiantuntija Sirpa Myöhänen ja esteettömyysasiantuntija Jarmo Jokinen olivat mukana arvioimassa Kajaanin Prisman esteettömyyttä.
Roosa Sarajärvi,
Jarmo Nuotio
Avaa Yle-sovelluksessa

Invalidiliitto kannustaa yrityksiä ja palveluntarjoajia kiinnittämään huomiota esteettömyyteen ja yhdenvertaiseen palveluun.

Esteettömät toimitilat ja palvelut ovat toimivia kaikille, esimerkiksi lapsiperheille, ikääntyneille tai toimintakyvyltään pysyvästi tai väliaikaisesti rajoittuneille.

Kolmen kokemusasiantuntijan arvion mukaan Kajaanin suuret marketit toimivat esteettömyyden kannalta pääsääntöisesti hyvin.

Vapaaehtoiset arvioivat elokuussa Kajaanin Prisman, K-Citymarketin sekä Lehtikankaan Tokmannin tilojen ja palvelujen esteettömyyden.

– Esteettömyys on hyvin laaja käsitys ja puhutaan myös palvelujen saatavuudesta. Kysymys ei ole pelkästään fyysisestä esteettömyydestä vaan on myös eri rajoitteita, kuten näkö- ja kuulorajoite, jotka pitää ottaa huomioon, kertoo esteettömyysasiantuntija Jarmo Jokinen.

Kokemusasiantuntijoiden mukaan Kajaanin suuriin marketteihin on helppo päästä, sillä kaupan ulkopuolella kulkuväylät ovat tasaisia ja ovet avautuvat automaattisesti. Sisätilat ovat riittävän väljiä ja liikkeiden wc-tilat ovat esteettömät.

Kaikista arvioitavista marketeista löytyi kuitenkin myös parannettavaa. Esimerkiksi esteettömiä autopaikkoja tulisi lisätä ulko-ovien välittömään läheisyyteen ja tuotteita tulisi sijoittaa alemmaksi, jotta lyhytkasvuiset ja pyörätuolia käyttävät ulottuisivat niihin.

Lisäksi kahdessa marketissa esteettömän wc-tilan kokoa tulisi suurentaa ja tilan toimivuutta parantaa. Vanhoissa kiinteistöissä wc:n laajentaminen voi olla kuitenkin haastavaa, sillä se pitäisi käytännössä rakentaa uudestaan.

Näkörajoitteiden kannalta markettien sisätiloissa huomiota tulisi kiinnittää opasteiden ja hintalappujen tekstikokoon sekä kontrastieroihin.

Tuotteiden hyllypaikoilla on merkitystä

Jarmo Jokisen mukaan isot marketit ovat yleensä panostaneet esteettömyyteen. Useimmiten ongelmakohdat liittyvät tavaroiden sijoitteluun.

Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE luovutti keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Kajaanin Prismalle Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkin, sillä se osoittautui kokemusasiantuntijoiden arvioinnissa kaupungin parhaimmaksi isoksi marketiksi tilojen esteettömyyden ja palvelujen toimivuuden kannalta.

Prismajohtaja Pasi Piirainen kertoo, että myymälän esteettömyys on pyritty ottamaan huomioon jo kaupan suunnittelu- ja rakennusvaiheessa esimerkiksi käytävien leveyksissä.

Arkisessa työskentelyssä esteettömyyteen kiinnitetään huomiota erityisesti tuotteiden esillepanossa. Piirainen kertoo, että tavarantoimittajien omia myyntitelineitä harkitaan tarkkaan, sillä ne voivat olla esteettömyyden kannalta haastavia.

– Pyrimme pitämään kaikki tilat ja käytävät auki, jotta asiointi olisi kaikille asiakkaille helppoa ja esteetöntä. Osa parannusehdotuksista on otettu huomioon. Pohdimme ja mietimme kiinteistöpäällikön kanssa, miten esimerkiksi parkkipaikkaratkaisuja saadaan vietyä eteenpäin.

Aina esteettömät tilatkaan eivät riitä takaamaan kaikille yhdenvertaista ostosreissua.

Kajaanilaiselle Sirpa Myöhäselle ostosten tekeminen isoissa marketeissa on usein haastavaa, sillä hänellä on näössään ainoastaan valontaju jäljellä.

– En minä tällaiseen isoon kauppaan yksinään uskalla lähteä. Minun näölläni on mahdotonta löytää tuote, jos minulla ei ole koiraa mukana ja sille ei ole opetettu tiettyä paikkaa. Mutta toki jos pyydän kaupan henkilökuntaa mukaan tai kysyn muilta asiakkailta, on se mahdollista.

Millaisiin ongelmiin olet törmännyt kauppojen esteettömyydessä? Voit keskustella aiheesta 15. syyskuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme