Hyppää sisältöön

Kotkan kulttuurijohtaja haluaa turvata Kymi Sinfoniettan jatkon Kouvolan säästöaikeista huolimatta: ”Kotka on oikea kulttuurikaupunki”

Kotkan kulttuurijohtajan Tomi Purovaaran mukaan Kymi Sinfonietta on taiteellisesti korkeatasoinen orkesteri, jolla on merkitystä niin kaupunkilaisten hyvinvoinnin kuin kaupungin maineen kannalta.

Tomi Purovaara kuvattuna ravintola Kairon salissa.
Kulttuurijohtaja Tomi Purovaara kuvattuna ravintola Kairon salissa. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Mari Siltanen

Vaikka Kouvola suunnittelee sulkevansa rahahanat Kymi Sinfoniettalta, ei sen tulevaisuus ole vaakalaudalla. Tätä mieltä on Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.

– Näen ehdottoman tärkeänä, että Kymi Sinfonietta olisi Kotkalla orkesterina.

Kouvolan kaupunki eli Sinfoniettan toinen omistaja suunnittelee orkesterin tuen lopettamista kokonaan vuodesta 2026 alkaen. Kymi Sinfoniettan toimitusjohtajan mukaan se tarkoittaisi kaiken toiminnan lopettamista Kouvolassa. Omistajien rahoituksesta häviäisi kolmannes omistusosuuden mukaisesti.

Miksi Kymi Sinfonietta on niin tärkeä Kotkalle?

– Kotka on oikea kulttuurikaupunki.

Yleisö ja päättäjät ovat Purovaaran mukaan Kotkassa kulttuurimyönteisiä. Kulttuuri on kaupungille myös vetovoimatekijä, viihtyvyyden ja hyvinvoinnin lisääjä.

Kymi Sinfonietta on myös mainetekijä

Konserttiensa lisäksi Kymi Sinfonietta kiertää esimerkiksi kouluissa ja hoitolaitoksissa. Sillä oli myös rentoutuskokeilu KTP:n pelaajien kanssa.

– Se lisää suoraan kuntalaisten hyvinvointia.

Orkesteri tekee hyvää myös kaupungin maineelle.

– Taiteellinen taso on Sinfoniettalla korkea. Se pitää Kotkan tavallaan orkesterien kartalla Suomessa.

Toiminnan pitäisi Purovaaran mielestä jatkua nykyisellään Kotkan kannalta. Valtionosuudetkin määräytyvät sen mukaan, kuinka monta työntekijää Sinfoniettalla on. Jos henkilöstö tai soittajien määrä vähenee, vähenee myös valtionraha.

– Kaikille osapuolille olisi eduksi, että toiminta jatkuisi nykyisellä tasolla.

Keskustelu orkesterin tulevaisuudesta alkaa Kouvolan päätösten jälkeen

Jo vuonna 2021 keskusteltiin Kymi Sinfoniettan merkityksestä, kun valtionosuusjärjestelmä muuttui ja valtio sekä omistajat sitoutuivat pitämään rahoituksen sovitulla tasolla kuuden vuoden ajan. Kuluvan jakson viimeinen vuosi on 2025.

Purovaaran mukaan jo silloin orkesterin asemaa pidettiin Kotkassa tärkeänä. Keskustelu avataan luottamuselimissä uudelleen, kun Kouvola tekee lopulliset päätöksensä.

– Toivotaan, että Kouvolassa olisi parempi taloudellinen tilanne tulevina vuosina ja he voisivat tehdä toisenlaisia päätöksiä.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä kuva, video tai vinkki osoitteeseen kotka@yle.fi. Maksamme julkaistuista kuvista ja videoista palkkion.

Suosittelemme