Hyppää sisältöön

Influessarokotteita odottelee jo pakasteessa Itä-Suomessa, mutta vielä ei rokoteta

Hyvinvointialueilla sekä Pohjois-Karjalassa että Pohjois-Savossa valmistaudutaan jo talven influenssakauteen. Kuopioon rokotteita on jo alkanut saapua, Joensuussa THL:n toimitusta vielä odotellaan.

Hoitaja pistää rokotusta olkavarteen.
Riskiryhmään kuuluva voi ottaa samalla kertaa sekä influenssa- että koronarokotteen ja tarvittaessa vielä pneumokokkirokotteen. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Influenssarokotteita on jo saapunut Itä-Suomeen, mutta rokotuksia ei ole vielä käynnistetty.

KYSin sairaala-apteekkiin Kuopiossa on tullut ensimmäinen erä influenssarokotteita, jotka odottavat käyttöä pakasteessa.

Saapunut rokote-erä vastaa neljäsosaa Pohjois-Savon riskiryhmiin kuuluvien määrästä. Rokotukset alkavat porrastetusti lähiviikkoina, mutta apteekki tiedottaa aloituksesta tarkemmin lähempänä.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan apteekkiin Joensuussa odotellaan vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotetoimitusta. Hyvinvointialue Siun sote aikoo aloittaa massarokotukset marraskuussa, lisätietoa on luvassa lokakuussa.

Infektioylilääkäri Irma Koivula Pohjois-Savon hyvinvointialueelta huomauttaa, että vielä on liian aikaista aloittaa laajamittaiset rokotukset.

– Rokottautumista kannattaa siirtää mahdollisimman pitkälle loppusyksyyn, jotta rokotteen teho on voimassa myös kevättalvella. Emme voi tietää, milloin influenssa-aalto iskee pahimmillaan, mutta aika usein se menee seuraavan vuoden puolelle, Koivula toteaa.

Lääkäri suosittelee rokotusta myös perusterveille aikuisille.

– Ihan normaalikuntoiselle nuorellekin influenssa voi olla tosi kurja tauti. Kannattaa ottaa varsinkin, jos tietää, että tulee liikkumaan paljon maailmalla tai matkustamaan joukkoliikennevälineissä, Koivula neuvoo.

Pohjois-Karjalassa rokotuskattavuus yli maan keskiarvon

Rokotuskattavuus vaihtelee. Esimerkiksi viime vuonna rokotteen otti Pohjois-Karjalassa 62 prosenttia yli 65-vuotiaista ja koko maassa 60 prosenttia.

– Totta kai parantamisen varaa on aina, terveysasemien ylihoitaja Katja Ahonen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta toteaa.

Influenssarokote vähentää ennenaikaisia kuolemia, sairaala- ja laitoshoidon tarvetta, jälkitauteja sekä itse tartuntoja. Lisäksi vaikeaa influenssaa esiintyy vähemmän eikä sairastaminen pahenna perussairauksia.

Rokote on maksuton riskiryhmille kuten kroonisesti sydän- tai keuhkosairaille, diabeetikoille ja ihmisille, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Myös pikkulapset puolivuotiaista 6-vuotiaisiin ja yli 65-vuotiaat saavat ilmaisen rokotteen. Sama koskee raskaana olevia ja varusmiespalveluksen aloittavia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö rokotetaan maksutta.

Lisäksi THL suosittelee rokotetta myös vakavalle influenssalle alttiin ihmisen lähipiirille. Erityisen alttiiden läheisille rokote on maksuton, muille omakustanteinen.

Suosittelemme