Hyppää sisältöön

Hovi antoi ratkaisun: VR joutuu maksumieheksi veturinkuljettajien ruokataukoa koskeneessa kiistassa

VR lyhensi lähiliikenteen kuljettajien ruokataukoa ja muutti sen palkattomaksi. Helsingin hovioikeuden mukaan VR:llä ei ollut oikeutta muuttaa käytäntöä omin päin.

VR:n vihreä-valkoinen kiskobussi seisoo radalla
Kuva: Laura Vesa
Olli-Pekka Toivanen

Helsingin hovioikeus antoi tänään ratkaisun kiistaan, joka koski VR:n lähijunien kuljettajien palkattomia ruokataukoja.

VR muutti Helsingin ja Riihimäen lähiliikenteen kuljettajien 35 minuutin palkallisen ruokatauon 59 minuutin palkattomaksi ruokatauoksi huhtikuussa 2021. Myöhemmin palkatonta ruokataukoa laajennettiin koko lähiliikenteeseen.

Yhteensä 263 kuljettajaa vei asian oikeuteen. Heidän mielestään VR oli rikkonut työsuhteen ehtoja.

Helsingin käräjäoikeus ratkaisi asian VR:n hyväksi helmikuussa 2022. Tuomion mukaan VR:llä oli oikeus muuttaa kuljettajien ruokatauko palkattomaksi. Tuomion mukaan ei voitu todistaa, että kuljettajien kanssa olisi sovittu palkallisesta ruokatauosta työsuhteen ehtona.

Hovioikeus sen sijaan katsoi tuomiossaan, että 1990-luvulta jatkunut palkallinen ruokataukokäytänne oli vakiintunut työsuhteiden ehdoksi. Hovioikeuden mukaan VR oli päättänyt oikeudettomasti ruokatauon muuttamisesta ja ratkaisu on käytännössä pidentänyt kuljettajien työaikaa.

Hovioikeus määräsi VR-Yhtymän aloittamaan välittömästi neuvottelu ruokataukokäytännön muuttamisesta. VR-yhtymä joutuu maksamaan kullekin kantajalle 7 398,90 euron korvaukset perusteettoman edun palautuksina ja yhteistoimintalain mukaisina hyvityksinä ajalta 1.4.2022-13.9.2023. Kantajia oli hovioikeudessa yhteensä 257.

Lisäksi VR joutuu maksamaan kuljettajia edustavan Rautatiealan Unionin oikeudenkäyntikulut sekä hovi -että käräjäoikeudesta, yhteensä 88 713 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan korkeimmalta oikeudelta voi pyytää valituslupaa 13.11.2023. saakka.

Hovioikeuden ratkaisusta kertoi aiemmin Iltalehti.

Suosittelemme sinulle