Hyppää sisältöön

Viranomaiset harjoittelivat yhteistyötä Lapin ainoassa maantietunnelissa – lisähaastetta saatiin sähköautopalosta

Rovaniemen ydinkeskustassa järjestettiin keskiviikkona pelastusharjoitus. Viranomaiset hioivat yhteistoimintaa tunnelissa tapahtuvien onnettomuustilanteiden varalta.

Pelastusharjoituksessa paloauto ajaa maantietunneliin, jossa on muita paloautoja kolaripaikalla.
”Turmapaikka” oli Revontulitunnelissa ostoskeskuksen alla. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle
Jyri Tynkkynen

Keskiviikkona Nelostielle lavastettiin revontulitunneliin kolmen auton yhteentörmäys. Kahdessa henkilöautossa oli harjoituksen mukaan vakavasti loukkaantuneita potilaita.

Kolmas onnettomuusajoneuvo oli sähköauto. Niiden palot ovat pelastusviranomaisille varsin uudenlaisia tilanteita, eikä niistä ole vielä paljoakaan käytännön tietotaitoa.

Kaksi ambulanssia sekä Lapin pelastuslaitoksen ja poliisin autot seisovat Nelostiellä Rovaniemellä pelastusharjoituksen aikana.
Harjoitukseen osallistui eri viranomaisyksiköitä. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Tunnelin sisällä tapahtuva palo on erilainen kuin esimerkiksi tavalliset autopalot, sanoo tunnelin hallinnoija Jaakko Myllylä Lapin ely-keskuksesta.

– Siellä ollaan sisätilassa, ja varsinkin tässä tapauksessa, kun on kauppakeskus yläpuolella, niin seurauksetkin voivat olla vakavampia.

Tunneliharjoituksia pidetään neljän vuoden välein. Edellisissä harjoituksissa havaittuihin puutteisiin kiinnitettiin erityistä huomiota, Myllylä sanoo.

– Pieniä korjauksia on löytynyt tiedottamisessa ja liikenteenohjauksessa ja muussa. Nytkin täällä kaupunkialueella oli ruuhkaa. Tätä pitää aina kehittää, että liikenne soljuu tuolla kiertotielläkin sujuvasti.

Lapin ELY-keskuksen tunnelin hallinnoija Jaakko Myllylä seisoo Nelostiellä Revontulitunnelin edustalla Rovaniemellä.
Jaakko Myllylän mukaan aiemmista vastaavista harjoituksista on opittu. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Matti Salmi oli tyytyväinen harjoituksen kulkuun.

– Harjoitus meni kaiken kaikkiaan tosi hyvin. Saatiin tieliikennekeskuksesta Tampereelta myös erityiskiitos, että harjoitus meni poikkeuksellisen hyvin valtakunnallisessa mittakaavassa.

Opittavaa löytyi kuitenkin tälläkin kertaa. Salmen mukaan viranomaiset hiovat sen perusteella yhteistyötä pelastuslaitoksen, poliisin ja ensihoidon välillä.

Onneksi opit ovat käytettävissä muuallakin, sillä Revontulitunneli on Lapin ainoa varsinainen maantietunneli.

– Ehdottomasti on käytettävissä myös maantiellä ihan normaalisti, mutta myös kaivosonnettomuuksissa ja luolastoissa, mitä Lapissa muutenkin löytyy.

Tällä kertaa lisähaasteita saatiin sähköautopalon erityisominaisuuksista.

– Sähköautopaloissa on äärettömän myrkyllisiä kaasuja. Tässäkin meillä oli alussa paikalla pelkästään pelastuslaitoksen yksikkö, joka teki ensin työturvallisuustilan, jotta saatiin ensihoitokin paikalle.

Palomies katsoo tuimasti kameraan paloaseman edessä.
Matti Salmi oli tyytyväinen harjoituksen kulkuun. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Harjoitukseen osallistuivat muun muassa Lapin pelastuslaitos, poliisi, ensihoito ja ely-keskus sekä Rovaniemen kaupunki.

Suosittelemme