Hyppää sisältöön

Hallitus aikoo pyyhkiä kunnilta vaaditut ilmastosuunnitelmat laista – osa kunnista tekee suunnitelmat silti

Ympäristöministeriö ehti jakaa kunnille kevään haussa 2,6 miljoonaa euroa rahoitusta ilmastosuunnitelmien laatimiseen.

Tuulivoimalaitoksia metsässä.
Kuntien ilmastosuunnitelmiin myönnettävän rahoituksen poistaminen säästäisi 2,8 miljoonaa euroa. Ilmastosuunnitelmissa selvitetään muun muassa, miten energiantuotanto vaikuttaa päästöihin kunnan alueella. Kuvassa tuulivoimaloita Ilosjoella Pihtiputaalla. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Annika Rantanen

Yli kuudessakymmenessä kunnassa aloitetaan tänä vuonna ilmastosuunnitelmien teko. Näin siitä huolimatta, että uusi hallitus aikoo poistaa kunnilta ilmastolakiin viime hallituskaudella lisätyn velvoitteen ilmastosuunnitelman laatimisesta.

Esimerkiksi Keski-Suomessa kahdeksan pohjoisen maakunnan kuntaa ehti saada kevään haussa ympäristöministeriöltä yhteensä 360 000 euron yhteisen rahoituksen suunnitelmiensa laatimiseen. Kuntakohtaisen rahoituksen suuruus on 45 000 euroa.

Pohjoiden Keski-Suomen kuntien ilmastosuunnitelmahankkeen projektipäällikkö Jenni Lemettinen kertoo, että suunnitelmien teko alkaa kuntien ilmastovaikutusten kartoittamisella.

– Ensimmäisenä tehdään päästölaskentaa, selvitetään nykytilanne ja se, mitkä ovat suurimmat päästölähteet kunnassa. Nämä vaihtelevat jonkin verran kunnittain, riippuen elinkeinorakenteesta ja vaikkapa siitä, miten energiaa alueella tuotetaan, Lemettinen kertoo.

Velvoitteesta luopuminen säästää 2,8 miljoonaa

Ilmastosuunnitelmiin on lain mukaan kirjattava kuntakohtaiset tavoitteet ja toimet päästöjen vähentämiseksi. Lisäksi kuntien tulee laatia mittarit, joiden avulla toimien vaikuttavuutta seurataan.

Uuden hallituksen ohjelmaan on kirjattu kuntien ilmastosuunnitelmavelvoitteen poistaminen lakimuutoksella. Se säästäisi valtion varoja ympäristöministeriön mukaan ensi vuonna 2,8 miljoonaa euroa. Ministeriön on määrä alkaa valmistella hallituksen esitystä ilmastolain pykälän lakkauttamisesta, ja se tulee eduskunnan käsiteltäväksi ensi vuonna.

Monitoimikone metsässä.
Keski-Suomessa yhteisessä ilmastosuunnitelmahankkeessa ovat mukana Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi ja Viitasaari. Ne saivat hankkeelle täyden tuen ympäristöministeriöltä. Kuntia yhdistää muun muassa metsätalous. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Miia Berger kertoo, että kevään hankehaussa rahaa ehdittiin myöntää kunnille 2,6 miljoonaa euroa. Sitä sai yhteensä 20 yksittäistä kuntaa ja yhdeksän useamman kunnan yhteishanketta.

Uutta rahoitusta suunnitelmien tekoon ei ministeriöstä todennäköisesti enää myönnetä.

Ministeriön tietojen mukaan ilmastosuunnitelmia oli viime vuoteen mennessä laadittu 70:ssä yhteensä 309 kunnasta.

– Ilmastosuunnitelmia ovat jo aiemmin tehneet isommat kunnat ja kaupungit. Tänä vuonna liikkeelle lähtee 63 kuntaa, jotka ovat pääosin pieniä ja keskisuuria, Berger kertoo.

Pohjoisessa Keski-Suomessa ilmastosuunnitelmahankkeeseen tulee projektipäällikön lisäksi kaksi työntekijää.

Suosittelemme