Hyppää sisältöön

Metsästäjän kaataman hirven liha oli vihreää – ”Ei sitä pystynyt syömään, se haisi niin pahalle”

Vihreää lihaa on havaittu varsinkin hirvisonneilla. Sairaudesta ei kuitenkaan ole kyse.

Jarkko Mikkola hirviporukkansa kanssa kaatoi viime syksynä hirven, jonka liha oli vihreää. Liha haisi ja oli syömäkelvotonta.
Jarkko Mikkola hirviporukkansa kanssa kaatoi viime syksynä hirven, jonka liha oli vihreää. Liha haisi ja oli syömäkelvotonta. Kuva: Jarkko Mikkola
Kaija Länsman
Avaa Yle-sovelluksessa

Ivalolaisen metsästäjän Jarkko Mikkolan nenään on pinttynyt vuoden takainen voimakas haju. Mikkola kaatoi viime syksynä metsästysseurueensa kanssa hirven. Nylkyvaiheessa väkevä haju pisti nenään. Paljastui myös, että hirvenliha oli vihreää.

– Sellainen haju oli, että ei edes meillä töissä jätevedenpuhdistamolla haise niin pahalle, kuvailee Mikkola.

Mikkola ampui jo kymmenen vuotta sitten vastaavanlaisen, vihreälihaisen hirven. Hän uskoo, että heidän ampumat hirvet olivat kiima-aikana mitelleet rajusti lajitovereidensa kanssa naaraista. Lopulta totaalisesti väsähtäneiden uroksien lihakin oli Mikkolan mukaan muuttunut vihreäksi.

Ivalolainen metstästäjä kertoo vihreälihaisesta hirvestä ja kuinka lopulta hautasivat sen syvälle maahan.

Lihan vihertyminen kestää parista tunnista kahteen päivään

Pohjois-Norjassa on myös havaittu hirviä, joiden liha on ollut vihreää.

Vihreä liha on tuttu näky raavailla hirvillä ja varsinkin hirvisonneilla, kertoo eläinlääkäri Annveig Nordsletta.

Norjassa, Finnmarkin maahallinto FeFo ja Veterinærintutkimusinstituutti ovat yhdessä keränneet tietoja vihreälihaisista hirvistä vuosina 2008–2021. Lopullisia tuloksia ei ole vielä saatu, ainakaan Nordslettan tietojen mukaan.

Norjassa on todettu, että lihan muuttuminen vihreäksi ei noudata aina samaa aikakaavaa.

– Joissakin tapauksissa liha muuttuu vihreäksi parin tunnin tai vasta kahden päivän kuluttua kaatamisesta, kertoo Nordsletta.

Bakteerit lisääntyvät väsyneen eläimen lihassa

Liha ei ole valmiiksi vihreää, eikä se ole sairaus. Teurastuksen jälkeinen värimuutos on bakteerien aiheuttama, vahvistaa hirvieläinsairauksien dosentti Sauli Laaksonen. Hän on myös riistaeläinten terveydenhoitoon erikoistunut eläinlääkäri.

– Taustalla on eläimen uupuminen. Siitä bakteerit tykkäävät ja ne lisääntyvät nopeasti. Se on niin sanottua tervalihaa, selventää Laaksonen.

Jarkko Mikkola hirviporukkansa kanssa kaatoi viime syksynä hirven, jonka liha oli vihreää. Liha haisi ja oli syömäkelvotonta.
Mikkola uskoo että heidän kaatamansa hirvi oli uupunut kiima-aikana ja siksi lihakin vihersi. Kuva: Jarkko Mikkola

Bakteerilihasta vatsanväänteitä tai ripulia

Tervaliha on yleistä varsinkin lämpiminä syksyinä, kertoo Laaksonen. Liha tulisi saada nopeasti jäähdytettyä alle kuuden asteen.

– Sitä ei voi riiputtaa lämpimällä säällä, vaan se pitää paloitella heti ja pakastaa tai valmistaa kunnolla kuumentamalla, sanoo Laaksonen.

Samaa teroittaa Nordsletta. Vihreä liha ei ole syömäkelpoista tuoreeltaan tai kypsentämättömänä. Ei ihmiselle, eikä koirallekaan.

– Jos sitä syö tuoreeltaan, ilman kunnollista kypsentämistä, tulee vatsaoireita ja ripuliakin.

Porotutkija Sauli Laaksonen on Hanna Nurmen väitöstutkimuksen ohjaajista.
Hirvieläinsairauksien dosentti Sauli Laaksonen teroittaa hygienian ja lihan jäähdyttämisen tärkeyttä metsästyksessä. Kuva: Kaija Länsman / Yle

Huono osumakohta ja sottaiset sormet lisäävät bakteereja

Hyvä hygienia on myös metsästyksessä tärkeää. Kiiman aikana tapahtuneen voipumisen lisäksi puutteellinen metsästäjän hygienia edesauttaa bakteerien kasvua. Huonon osumakohdan takia suolen sisältöä voi päätyä vatsaonteloon tai jopa hirven verenkiertoon.

Likaiset kädet on syytä puhdistaa huolella ennen teurastukseen ryhtymistä.

– Jos sottaisilla käsillä nyljetään ja turkki pääsee koskettamaan ruhon pintaa, niin siinä on kaikki edellytykset bakteerikasvustolle. Silloin tunnusmerkkinä on juuri vihreä väri lihassa, sanoo Laaksonen.

Helsingin yliopiston hirvieläinsairauksien dosentti Sauli Laaksonen kertoo tervalihan syistä ja yleisyydestä.

Suosittelemme