Hyppää sisältöön

Suomi lähettää apua tulvien runtelemaan Libyaan – sisäministeri Rantanen: ”Inhimilliset ja aineelliset menetykset ovat valtavia”

Tuhoista kärsivä Libya on pyytänyt kansainvälistä apua. Suomi tarjoaa tarvikkeita hätämajoitukseen ja muuta materiaalista tukea.

Punaisen puolikuun -tiimi kamppailee päästäkseen läpi tulva-alueen
Punaisen puolikuun avustajat kamppailivat päästäkseen tulva-alueen läpi itäisessä Libyassa. Kuva: Punainen Puolikuu / Lehtikuva
Jaakko Mannermaa

Pahojen tulvien rusikoimaan Libyaan saapuu yhä enemmän kansainvälistä apua.

Maa on pyytänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta muun muassa tarvikkeita hätämajoitukseen ja lääkintään sekä asiantuntijoita auttamisen tueksi.

Suomessa sisäministeriö valmistelee avun lähettämistä yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Tällä erää Suomi tarjoaa Libyaan telttoja, huopia, makuualustoja ja vesikanistereita, kertoo sisäministeriö.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kuvailee tilannetta erittäin vaikeaksi.

– Inhimilliset ja aineelliset menetykset ovat valtavia, ja apua on tärkeää saada nopeasti perille. Lähetämme Libyan avunpyynnön mukaisesti alueelle materiaalista apua, Rantanen sanoo tiedotteessa.

Libyan itäosien tulvat ovat vaatineet tuhansia kuolonuhreja. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa.

Libya joutui Daniel-myrskyn murjomaksi viime viikon lopulla. Yksi pahiten kärsineistä paikoista on rantakaupunki Derna, jonka lähellä sijaitsevan joen padot sortuivat ja syöksivät valtavat vesimassat kaupunkiin.

Vesi rikkoi rakennuksia ja huuhtoi ajoneuvoja ja ihmisiä mereen asti. Myöhemmin rannoille ajautui ruumiita ja autonromuja.

Libyan kartta, Derna.
Mittavia tuhoja aiheutui muun muassa Dernan rantakaupungissa ja Benghazissa. Kuva: Leena Luotio / Yle

Myös Marokossa on kärsitty katastrofista. Maanjäristys on aiheuttanut suuria vahinkoja, mutta toistaiseksi Marokko ei ole pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Sisäministeriö kertoo seuraavansa tilannetta Marokossa.

Mikä tahansa maa voi pyytää apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, kun maa ei selviä kohtaamastaan kriisistä yksin. Avun lähettämisestä vastaa sisäministeriö.

Lähde: AFP

Suosittelemme