Hyppää sisältöön

Valmet Automotive aikoo kasvaa, mutta mahdollisesta pörssilistautumisesta ei hiiskuta

Yhtiö kertoi viime syksynä aikovansa listautua pörssiin. Pian ilmoituksen jälkeen listautuminen peruttiin vedoten rahoitusmarkkinoiden ”nihkeään tunnelmaan”. Tavoite kasvusta on edelleen olemassa.

Valmet Automotiven kuvituskuva heinäkuulta 2020.
Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan portti. Arkistokuva. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle
Eino Kossila

Uudessakaupungissa, Salossa sekä Saksassa, Osnabrückissa ja Kirchardtissa toimiva Valmet Automotive aikoo jatkaa kasvuaan ja yhtiö hakee tavoitetta varten erilaisia ratkaisuja rahoituksen varmistamiseksi, kertoo yhtiön viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Yle kysyi Valmet Automotivelta, onko viime vuonna äkillisesti takaisin vedettyä pörssilistautumista tarkoitus vielä jatkaa. Tällä hetkellä suunnitelmia kasvun vauhdittamiseksi ei yhtiön mukaan voi avata tarkemmin.

Yritystä ei aiota lohkoa pörssiin

Viestintäpäällikkö Mikael Mäen mukaan esiin ei ole myöskään noussut, että vain yksi yhtiön kolmesta liiketoimintalinjasta, eli autonvalmistuksesta, akkutuotannosta ja avoautojen kattojärjestelmävalmistuksesta listattaisiin pörssiin.

– Valmet Automotive on yhtenäinen, kolmella liiketoimintalinjalla toimiva yritys. Liiketoimintalinjat tukevat strategisesti toisiaan, suunnitelmia vain jonkin liiketoimintalinjan listaamiseksi ei ole tehty, Mäki toteaa sähköpostitse.

Nopeasti kasvaneen akkujen valmistuksen on uumoiltu olevan erityisen paljon pörssiä kiinnostava osa yritystä.

Viime vuonna akkutuotanto, eli tytäryhtiö Valmet Automotive EV Power Oy kasvatti liikevaihtoaan 111 miljoonasta eurosta 190 miljoonaan. Samalla tilikauden tulos kääntyi yli 700 000 euron tappiolta 644 000 euron positiiviseen tulokseen.

Autonvalmistuksen takaiskut eivät vaikuttaneet listautumiseen

Pian keskeytyneen listautumisprojektin jälkeen uutisiin nousivat kahden Valmet Automotiven sähköautoasiakkaan, Sono Motorsin ja Lightyearin taloudelliset ongelmat. Yrityksistä odotettiin Valmet Automotivelle isoja asiakkaita.

Mikael Mäen mukaan projektien keskeytyminen ei vaikuttanut listautumissuunnitelman tilanteeseen. Hän pitää sähköautohankkeiden kariutumista oireena samasta rahoitusmarkkinoiden epävarmuudesta, joka vaikutti osaltaan myös siihen, että listautuminen peruttiin.

– Epävarmuus ei liity vain autoteollisuuteen, vaan on luonteeltaan paljon laaja-alaisempaa, ja on vaikuttanut myös rahoittajien toimintaan, Mäki sanoo.

Suosittelemme sinulle