Hyppää sisältöön

Pohde linjaa: erityislapsen oikeus maksuttomaan iltapäivätoimintaan syynätään tarkkaan koko maakunnassa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on rajaamassa maksuttoman iltapäivätoiminnan saajien joukkoa nykyisestä. Palvelua saavat muun muassa kehitysvammaiset ja muut vaativaa erityistä tukea tarvitsevat lapset.

En hall med skor på golvet och jackar på krokar längs med väggen.
Sitä, ketkä kuuluvat maksuttoman koululaisten iltapäivätoiminnan piiriin, tarkastellaan nyt Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Kuvituskuva, jossa lasten takkeja. Kuva: Yle / Annika Holmbom
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue rajaa kehitysvammaisille ja muille erityislapsille myönnettävää maksutonta aamu- ja iltapäivätoimintaa koko maakunnassa.

Se ottaa kaikkialla alueellaan käyttöön yhdenmukaiset palveluun liittyvät säännöt.

Tämä tulee tarkoittamaan joidenkin koululaisten kohdalla maksuttoman aamu- ja iltapäivätoiminnan loppumista, vaikka he olisivat sen aiemmin erityishuoltotarpeensa perusteella saaneet.

Perusperiaatteena on, että jos lapsi pärjää perusopetuksen yhteydessä olevassa aamupäivä- ja iltapäivätoiminnassa, hän ei enää tule jatkossa saamaan Pohteen takaamaa maksutonta palvelua. Pohteen mukaan tällaisia lapsia on alueella.

Kunnat puolestaan saavat veloittaa omasta perusopetuksen yhteydessä olevasta palvelustaan, ja näin esimerkiksi Oulu on jo ilmoittanut tekevänsä. Pohteen mukaan lasten palvelupäätökset tullaan yhdenmukaistamaan tämän syksyn aikana.

Maksuttomuus saattaa vielä kuitenkin jatkua myös kunnallisella puolella. Jos lapsella on tällä hetkellä voimassa oleva palvelupäätös, jossa hänelle taataan erityishuoltolain mukaan aamu- ja iltapäivätoiminta, asiakasmaksu voidaan korvata vammaispalveluiden työntekijän päätöksellä. Näin toimitaan niin pitkään, kunnes lapsen tilanne on arvioitu uudelleen tai tehty tarvittaessa uusi päätös.

Toisaalta, jos vanhemmat eivät koe perusopetuksen yhteydessä olevaa palvelua riittävänä, he voivat hakea yksilöllistä hoitoa ja huolenpitoa lapselle vammaispalveluhakemuksella, Pohde kertoo tiedotteessaan.

Pohde kertoo, että se voi järjestää erityishuoltoon liittyvän palvelun joko itse tai ostaa sen muualta. Käytännössä tämä voi tarkoittaa myös lapsen toimintaympäristön muutosta esimerkiksi iltapäivätoiminnassa.

Lisätty 14.9. kello 11.54 maininta siitä, että maksuton toiminta voi jatkua joissain tapauksissa vielä myös kunnallisella puolella.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme