Hyppää sisältöön

Taas lisää maksuja veronmaksajille: monen kunnan sähkösopimus menee uusiksi, mikä tarkoittaa jopa tuplalaskua

Tampere ja moni muu kunta maksaa sähköstä ensi vuonna selvästi enemmän kuin tähän asti.

Valaistulla jääkiekkokaukalolla luistelee muutamia jääkiekkoilijoita. Kaukaloa ympäröivät katsomot ovat tyhjillään.
Jäähallit, uimahallit ja isot julkiset rakennukset vievät Tampereella eniten kiinteistöistä sähköä. Arkistokuva Hakametsän jäähallilta. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Tampereen kaupunki varautuu sähköenergian poikkeukselliseen hintojen nousuun. Hinnat voivat jopa kaksinkertaistua, mikä tarkoittaa kuntalaisille kovaa laskua.

Vastaava on edessä tai ollut monissa kunnissa. Kuntaliiton kyselyn mukaan 30 prosenttia kunnista arvioi sähkön hinnan nousevan ensi vuonna. Viidennes vastaajista arvioi alkuvuonna, että hinta nousee tänä vuonna, ja joka neljäs vastaajista kertoi hinnan nousseen jo viime vuonna.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Vesa Peltola kertoo, että keskimäärin kunnat arvioivat maksavansa sähköstä tänä vuonna 22 prosenttia aiempaa enemmän, mutta osa maksaa myös paljon tätä enemmän.

– Sähkön hinnan kaksinkertaistuminen voi hyvinkin olla mahdollista silloin, jos ennen energiakriisiä on tehty määräaikainen, monivuotinen sopimus hyvin edulliseen hintaan.

Tampereen kaupunki ostaa pörssisähköä, ja meklarina toimii Tampereen Energia. Pörssisähkön hinta on kiinnitetty sähköfutuuriin.

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen kertoo, että tähän asti kaupunki on saanut sähköä poikkeuksellisen halvalla, eli hinta on ollut noin 3,5 senttiä kilowattitunnilta.

Kyse ei ole pikkurahoista vaan useista miljoonista. Vuonna 2021 Tampereen kaupungilla kului sähköä noin 150 000 megawattituntia vuodessa. Tietäväisen mukaan kustannus on ollut siirtoineen noin 15 miljoonaa euroa.

Nämä ovat Tampereen sähkösyöpöt

Lopullinen hinta ensi vuoden sähkölle ei ole vielä tiedossa.

Kiinteistöpäällikkö Jussi Kuoppala arvioi, että Tampereen kaupungin maksama sähköenergian hinta asettuu ensi vuonna 5,5 sentistä 6,2 senttiin kilowattitunnilta. Tähän päälle tulee siirto ja verot.

Tampereen kaupungin sähköenergian hankintaa on toteutettu viime vuodet indeksimallilla, jossa sähköä kiinnitetään pidemmälle ajalle eteenpäin pienissä erissä. Ensi vuoden sähköenergian hankinta on kiinnitetty jo lähes täysin.

– Poikkeuksellisen halpa vuoden 2023 sähköenergian hinta (3,48 senttiä) nousee vuodenvaihteessa huomattavasti. Lopullinen hinta ratkeaa loppuvuoden kiinnitysten hintojen perusteella, Kuoppala sanoo.

Tampereen kaupungin kiinteistöistä suurimpia sähkön kuluttajia ovat uimahallit, jäähallit, museokeskus Vapriikki, Sampola, Metso, Tipotie ja suurimmat koulut.

Viime vuonna suomalaiset kunnat ja kuntayhtymät maksoivat sähköstä ja kaasusta 510 miljoonaa euroa. Kuntaliiton mukaan nousua edelliseen vuoteen oli 63 miljoonaa euroa, eikä kustannusten kasvulle näy loppua.

Suosittelemme