Hyppää sisältöön

Inarissa ja Kittilässä aletaan kerätä pakkausjätteitä lokakuussa – kolmasosa keräysvelvoitteen kiinteistöistä ei ole ilmoittanut tietojaan

Jätelainsäädäntö velvoittaa kuntia, jätteen haltijoita ja tuottajayhteisöjä järjestämään erilliskeräystä kierrätettäville jätteille entistä laajemmin.

Rivitalon jätekatoa.
Inarissa ja Kittilässä vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöillä sekä kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan kiinteistöillä on velvoite liittyä pakkausjätteiden keräykseen. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle
Jarno Tiihonen

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco aloittaa pakkausjätteiden eli lasi-, kartonki-, metalli- ja muovipakkausten keräämisen Inarissa ja Kittilässä. Erilliskeräysvelvoitteesta on säädetty jätelaissa.

Keräyksen aloittamista vaikeuttaa se, että kolmasosa keräysvelvoitteen kiinteistöistä ei ole antanut Lapecolle tietoja jäteastioiden koosta ja tyhjennysvälistä, vaikka kiinteistöille ja isännöitsijöille on lähetetty asiasta jo kaksi kirjettä.

Lapeco pyytää näitä kiinteistöjä olemaan yhteydessä kuntayhtymän asiakaspalveluun pikimmiten, jotta keräys saataisiin aloitettua sujuvasti.

Kiinteistöjen on hankittava keräykseen sopivat jäteastiat tai järjestettävä keräys yhdessä lähikiinteistöjen kanssa yhteisillä astioilla. Jäteastioiden tyhjennyksistä peritään tyhjennysmaksu.

Ensi vuoden lokakuussa erilliskeräysvelvoitteet laajenevat Kemijärvelle ja Sodankylään.

Keräysalueiden ulkopuolelle jäävissä kunnissa eli Enontekiöllä, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Sallassa ja Savukoskella pakkausjätteet voi kierrättää ekopisteiden kautta.

Lapecon mukaan biojätteen keräystä ei toistaiseksi järjestetä, koska biojätteen kuljettaminen lähimpään käsittelylaitokseen Ouluun ei ole taloudellista eikä ekologista nykyisillä jätemäärillä.

Lisää Lapin uutisia kootusti verkkosivultamme.

Suosittelemme sinulle