Hyppää sisältöön

Nämä liikuntapaikat ja kulttuuripalvelut jäisivät Kouvolaan tiukan säästölistan jäljiltä

Kouvolan kaupunki suunnittelee säästävänsä liikunta- ja kulttuuripalveluista miljoonia euroja. Listasimme, mitä palveluita kaupunkiin jäisi.

Kolmen kuvan yhdistelmässä on vasemmalla kuva uimahallin altaasta, keskimmäisessä ihmisiä luontopolulla ja oikeimmalla pyöräilijä teatteritalon edessä.
Urheilupuiston uimahalli, ulkoilureitit ja Kouvolan teatteri ovat ainakin säilymässä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Mari Siltanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolan viikon pääuutinen on ollut massiivinen säästölista, jossa kaupunki säästää käytännössä kaikesta kulttuurin ja liikunnan saralla.

Esimerkiksi kolme uimahallia lakkautetaan. Anjalankosken sekä Kuusankosken teattereilta loppuisi tuki kokonaan.

Säästötavoite vuoteen 2027 mennessä on 3,4 miljoonaa euroa. Selvitimme, mitä jäisi jäljelle, jos säästölista toteutuu.

Ulkoliikuntapaikat ja -reitit

Kouvola aikoo jatkossakin tarjota matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia.

Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi ulkoliikuntapaikkoja, kuten neljää skeittiparkkia Urheilupuistossa, Lehtomäessä, Lassilanpellolla ja Korialla.

Myös Käyrälammen aluetta kehitetään edelleen. Viime aikoina sinne on tehty esimerkiksi uusi laituri ja ulkoilureitti.

Kaupunki aikoo parantaa lähiliikuntapalveluita.

Kouvolan keskustan, Valkealan ja Kuusankosken jäähallit

Jäähalleista Inkeroisten halli suljetaan, mutta Kouvolan keskustan sekä Valkealan ja Kuusankosken jäähallit jäisivät.

Lasten ja nuorten liikuntapaikkamaksuja ei haluta korottaa. Aikuisten maksuihin on suunnitteilla 10 prosentin korotus.

Sisähallit

Kaupungin säästölista pohjautuu liikuntaverkkoselvitykseen (pdf.). Sen mukaan Kuusankosken Urheilutalo säilyy, kuten Lyseon liikuntahalli ja Saviniemen halli, joita rpfiloidaan eri lajeille. Lisäksi pysyvät Jaalan palloiluhalli, Korian monitoimitalo, Kouvolatalon tanssisali, Kuntotalo, Kuusankosken kalliosuoja, Mansikka-aho, Uttihalli, Valkealatalo ja Viialan liikuntahalli.

Suunnitteilla on myös Eskolanmäen koulun yhteyteen uusi liikuntahalli. Uudet lajit tarvitsevat tilaa, joten lakkautettavien hallien ja koulujen uusiokäyttöä pohditaan.

Kirjastot

Keskustaan tuo kaupungin mukaan elinvoimaa pääkirjaston uudistushanke. Sen suunnittelu aloitetaan ensi vuonna.

Tavoitteena on tehdä erityisesti lapsia ja lapsiperheitä houkutteleva kokoontumistila jokapäiväiseen käyttöön. Laajennetussa tilassa tulee toimimaan myös kansalaisopisto ja mahdollisesti nuorisopalvelut.

Lisäksi edelleen jäävät Elimäen, Inkeroisten, Jaalan, Korian, Kuusankosken, Myllykosken ja Valkealan kirjastot. Tosin Inkeroisten kirjasto muuttaa uusiin tiloihin vuonna 2025 monitoimitalon yhteyteen, ja Elimäen sekä Korian kirjastot sirretään koulujen yhteyteen.

Poikilo-museot

Kouvolatalossa toimiviin Poikilo-museoihin kuuluu Kouvolan taidemuseo ja kaupunginmuseo sekä esimerkiksi Kouvolan taiteilijaseura ry:n Kouta-galleria.

Kuusankoskitalo

Vaikka Kuusankosken teatterin avustukset loppuisivat, jäisi silti itse Kuusankoskitalo. Talossa järjestetään konsertteja ja tapahtumia.

Kouvolan teatteri

Kouvolan teatterin peruskorjaus- ja laajennushanke jatkuu suunnitellun aikataulun mukaisesti. Tämänhetkisen arvion ja investointiohjelman mukaan uusi teatterikokonaisuus valmistuu vuonna 2028.

Yksi uimahalli

Urheilupuiston uimahallia on esitetty Kouvolan ainoaksi uimahalliksi sen jälkeen, kun uusi Urheilupuiston uimahalli on valmistunut. Valkealan, Kuusankosken ja Inkeroisten uimahallit lopettaisivat toimintansa vuonna 2027. Uimahallimaksut esitetään pidettäväksi ennallaan.

Kouvolan kansalaisopisto

Kouvolan kansalaisopisto jatkaisi toimintaansa nykyiseen tapaan. Kouvola tosin aikoo selvittää, voisiko vapaan sivistystyön toimintaa järjestellä uudelleen niin, että palveluja järjestäisi yksi koko Kymenlaakson laajuinen toimija.

Pohjois-Kymen musiikkiopisto

Avustus pienenisi, muttei loppuisi kokonaan. Käytännössä opiskelijoita olisi pienemmällä rahoituksella mahdollista ottaa noin 30 vähemmän kuin nyt. Myös asiakasmaksuja saatettaisiin nostaa.

Pohjois-Kymen musiikkiopiston leikkaukset pienentävät myös valtion tukia. Video: Antro Valo / Yle

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta käsittelee talousarviota 20. syyskuuta. Valtuusto päättää talousarviosta marraskuussa.

Lisätty tietoa uimahalleista 15.9. kello 8.28 ja täsmennetty uimahalleista ja kirjastoista kertovia väliotsikoita. Kello 10.45 lisätty myös sisähallit.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki 15.9.2023 kello 23.00 asti.

Suosittelemme