Hyppää sisältöön

Kiuruvetiselle miehelle sakkotuomio ja eläintenpitokielto nautojen huonosta hoidosta

Käräjäoikeuden mukaan tilalla kohdeltiin nautoja julmasti ja aiheutettiin niille tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa. Osalla kymmenistä naudoista oli paksu kerros lantaa eivätkä ne saaneet tarpeeksi vettä ja ravintoa.

Vihreäkantinen Suomen laki -kirja. Kirjan päällä on puheenjohtajan nuija.
Mies tuomittiin 70 päiväsakkoon ja eläintenpitokieltoon. Kuvituskuva. Kuva: Arja Lento / Yle
Keijo Salokangas

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kiuruvetisen miehen eläinsuojelurikoksesta sakkorangaistukseen. Mies tuomittiin 70 päiväsakkoon, josta kertyy yhteensä runsaat 900 euroa.

Lisäksi hänet tuomittiin tuotantoeläinten eläintenpitokieltoon syyskuuhun 2027 saakka. Myös tuomitun pitämät ja omistamat tuotantoeläimet tuomittiin valtiolle menetetyksi. Hän on kuitenkin jo ehtinyt luopua naudoista.

Tilalla useita eläinsuojelutarkastuksia vuoden 2021 aikana

Tuomitun miehen tilalla oli noin 60–80 nautaa. Valvontaeläinlääkäri teki tilalle kaksi eläinsuojelutarkastusta maaliskuussa 2021. Silloin noin 60 naudan karjasta 13 todettiin likaisiksi. Neljässä näistä naudoista oli paksu kerros lantaa, joka ulottui ulkoreisistä vatsan alle.

Lisäksi eläinten parret olivat likaisia. Tarkastuksessa todettiin, että eläinten makuualueiden puhdistus oli laiminlyöty pidemmän aikaa ja ne olivat kauttaaltaan liejuisia ulosteesta ja virtsasta.

Navetta oli myös yleisesti likainen ja ruokintapöydällä oli karjan lantaa. Parsien ja karsinoiden rakenteet olivat rikkinäisiä ja navetassa oli riittämätön ilmanvaihto.

Osa naudoista todettiin hyvin laihoiksi ja oikeuden mukaan on tullut näytetyksi, että ruokintahygienian lisäksi omistaja on laiminlyönyt nautojen riittävän ravinnonsaannin.

Tilalle tehtiin muutamia viikkoja myöhemmin kaksi uutta eläinsuojelutarkastusta. Niissä todettiin, että aiemmin annettuja määräyksiä oli noudatettu vain osittain.

Tilanne ei korjaantunut tarkastuksista huolimatta

Omistaja ilmoitti pesevänsä navetan ja korjaavansa asiat kesällä laidunkauden aikana. Lokakuussa tehdyissä seuraavissa eläinsuojelutarkastuksissa todettiin, että aiemmin annettuja määräyksiä ei ollut pääsääntöisesti noudatettu ja että tilalla oli ilmennyt uusia puutteita eläinten hoidossa ja olosuhteissa.

Omistaja kertoi harkinneensa karjanpidon lopettamista heikon kannattavuuden ja työn sitovuuden takia. Navetta oli vanha ja huonokuntoinen ja sitä olisi pitänyt korjata. Yhdellä tarkastuksista todettiin, että navetasta oli suljettu vedet vuotavien putkien takia, minkä takia naudoilla ei ollut juomavettä ja ne olivat janoisia.

Lisäksi oikeus totesi, että mies ei ollut huolehtinut siitä, että eläimiä olisi ollut hoitamassa riittävä määrä päteviä eläintenhoitajia. Miehen apuna oli ollut hänen entinen vaimonsa sekä lomittaja.

Tuomittu luopui naudoista vuoden 2021 joulukuussa muutamassa erässä. Hän kertoi olleensa kevättalvella 2021 sairauslomalla kipsatun jalan takia noin kahden kuukauden ajan. Oikeuden mukaan sairausloma ei kuitenkaan selittänyt tilan laiminlyöntejä ja puutteita.

Suosittelemme