Hyppää sisältöön

Perhon luoteisosaan kaavaillaan tuulipuistorypästä – uusimmassa hankkeessa mukana on myös aurinkovoimaa

Keskipohjalaisten Perhon, Vetelin, Halsuan ja Lestijärven sekä eteläpohjalaisen Vimpelin alueet ovat tuulivoimarakentajien suosiossa. Pienelle noin 20 kilometrin alueelle kaavaillaan yli 10 tuulipuistoa.

OX2 Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa.
Uusimmat tuulipuistosuunnitelmat toisivat Perhon luoteisosaan maksimissaan 25 tuulivoimalaa sekä aurinkopaneelirivistöjä. Arkistokuvassa OX2-yhtiön Metsälamminkankaan tuulipuisto Vaalassa 2023. Kuva: Petteri Löppönen
Heini Holopainen

Perhon luoteisosaan on suunnitteilla kaksi uutta tuulipuistoa sekä aurinkovoiman tuotantoa.

Ahvenlammen ja Honkahuhdan puistojen alueet sijaitsevat noin kahden kilometrin päässä toisistaan.

Pohjan Voiman Ahvenlammen hankkeeseen kaavaillaan noin 13 tuulivoimalaa. Perhon Tuuli Oy:n Honkahuhdan -hanke toisi maisemaan enintään 12 voimalaa ja lisäksi vielä enintään 200 hehtaarin alueelle aurinkovoimaloita.

Perhon Ahvenlammen ympäristövaikutukset kohdistuvat avosuomaisemaan

Kumpikin hanke on ympäristövaikutusten arviointivaiheessa. Ahvenlammen yva:sta on jo saatu lausuntoja, Honkahuhta on vasta asetettu nähtäville.

Yhteysviranomaisen lausunnossa Ahvenlammen puistosta todetaan, että puisto muokkaisi etenkin arvokasta avosuomaisemaa, ja maisemahaittojen lisäksi tuulipuistosta koituisi kohtalaisia vaikutuksia eläimistölle ja linnustolle.

Honkahuhdan yva-selostus on vasta nähtävillä (14.9.–13.10.). Perhossa järjestetään 25.9. yleisötilaisuus asiasta.

Ahvenlammen hankealue on pääosin talousmetsää ja alueella on myös soita.

Noin 16 kilometrin päässä Lappajärvestä sijaitsevan Honkahuhdan alueella on maa- ja metsätaloutta, soita ja turvetuotantoalueita.

Honkahuhdan hankkeessa tuulivoimaloiden teho on enintään 14 MW, voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 350 metriä.

Enintään 200 hehtaarin aidattu aurinkovoimala-alue sijoittuu käytöstä poistuneelle turvetuotantoalueelle, voimalat asennetaan riveihin, mahdollisesti eri lohkoihin, jolloin niiden välillä pystyy liikkumaan.

Perhon, Vetelin, Lestijärven, Halsuan ja Vimpelin kuntiin noin 20 kilometrin laajuisen alueen sisälle on suunnitteilla yli kymmenen eri vaiheissaan olevaa tuulipuistoa.

Perhossa sijaitseva Limakko on jo käytössä, Alajoki-Peuralinna-puisto on rakenteilla.

Suosittelemme