Hyppää sisältöön

EU haluaa irti Kiina-riippuvuudesta ja hoputtaa kaivoshankkeita – asetus esittää ”pikakaistaa”, jossa lupa irtoaisi enintään kahdessa vuodessa

Osa suomalaismepeistä pelkää, että luontoarvot jäävät jalkoihin, jos isoista kaivoksista päätetään kiireellä.

Työkoneita Kevitsan kaivoksen avolouhoksessa.
Kevitsan kaivoksen avolouhos Sodankylässä. Kaivoksella on yli 500 työntekijää. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Janne Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

EU haluaa kiireesti lisää raaka-ainekaivoksia Eurooppaan.

Kriittisten raaka-aineiden asetusta viedään EU:ssa nyt läpi vauhdilla, jota ei ole nähty sitten 2010-luvun taitteen finanssikriisin potkimien lakimuutosten.

Kaiken taustalla on riippuvuus: EU tuo Kiinasta jopa yli 90 prosenttia akuissa ja älylaitteissa käytettävistä kriittisistä ja harvinaisista metalleista. Myös Venäjän hyökkäyssota on nopeasti heikentänyt luottamusta maailmankaupan toimivuuteen.

Asetuksella on Suomelle suuri merkitys, sillä täällä on useita haluttujen metallien esiintymiä.

Pikakaista isoille kaivoshankkeille?

Strategisesti tärkeät kaivoshankkeet voitaisiin hyväksyä nopeutetussa tahdissa, komissio esittää.

Luvansaantiin on hahmoteltu kahden vuoden aikarajaa. Jos hankkeen lopullinen käsittely venyisi yli kahden vuoden, viranomaisten olisi annettava lupa automaattisesti.

Kaivosalaa edustavan Kaivosteollisuus ry:n mukaan määräaika ei kuitenkaan koskisi ympäristövaikutusten arviointia.

– Tähän aikaan ei lasketa ympäristövaikutusten arviointia, kuntakaavoitusta eikä muutoksenhakuaikoja. Kaikki lainsäädäntö mitä meillä on kaivosten ympäristöturvallisuudesta pysyy voimassa, sanoo toiminnanjohtaja Pekka Suomela.

Eilen torstaina Euroopan parlamentti hyväksyi asetuksen omalta osaltaan selvin äänin 515–34.

On vielä epäselvää, toteutuuko ehdotus kahden vuoden määräajasta kaivoshankkeissa. Neuvottelut jäsenmaiden ja parlamentin kesken jatkuvat, ja valmista pitäisi tulla vuodenvaihteeseen mennessä.

EU:ssa on huutava pula muun muassa litiumin ja koboltin kaivamisesta ja jalostuksesta. Niitä tarvitaan muun muassa sähköautojen akuissa.

EU-komissio loisi listan niistä strategisista hankkeista, jota ”pikakaista” koskisi. Jäsenmailla olisi kuitenkin veto-oikeus torpata hankkeet, eli Brysselissä olisi vain strategista valtaa, ei lopullista valtaa päättää minkään jäsenmaan maankäytöstä.

Pietikäinen: Suomesta uhkaa tulla koko Euroopan kaivosreservaatti

Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen pelkää, että hoputtaminen ylipäätään keventää prosessia liikaa.

– Isoihin, peruuttamattomiin hankkeisiin luodaan nopeutettu prosessi. Harkintaa vähennetään, kun sitä pitäisi päin vastoin parantaa, Pietikäinen kertoo Ylelle täysistunnosta Strasbourgista.

Pietikäisen mukaan uhkana on, että Suomesta tulee ”Euroopan kaivosreservaatti”.

– Vaikuttaa pahasti siltä, että näin voi olla käymässä, Pietikäinen sanoo.

– Muille [jäsenmaille] se sopii hyvin, koska raaka-aineet tulevat täältä. Meille se tuntuu sopivan hyvin, koska ajatellaan että se on tulevaisuuden elinkeino. Mutta millä hinnalla ja kuinka lyhytikäisestä elinkeinosta on kyse, niin se minua surettaa.

Sirpa Pietikäinen nojaa kaiteeseen Forum Marinumin edustalla Turussa.
Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Asia jakaa myös muita suomalaismeppejä. Kokonaisuudessaan parlamentin ja suomalaismeppien enemmistö suhtautuu kiirehtimiseen positiivisesti.

– Hankkeita pitää saada rivakasti liikkeelle. Kaivoksen avaaminen vie Euroopassa keskimäärin kymmenen vuotta. Se on aivan liian pitkä aika. Prosesseja on nopeutettava ympäristövaatimuksista tinkimättä, toinen kokoomusmeppi Henna Virkkunen kirjoittaa.

– Paine kaivostoimintaan luonnonsuojelualueilla lisääntyy. Paljon puhuttu strateginen autonomia ei voi tarkoittaa sitä, että sen varjolla ohitetaan luontoarvot ja alkuperäiskansojen oikeudet, kirjoittaa puolestaan vihreiden Heidi Hautala.

Pietikäinen ja Hautala vaativat vauhtia erityisesti kierrätykseen. Nyt käsiteltävänä oleva EU-asetus on laittamassa kierrätysmateriaalin käytölle 15 prosentin tavoitteen vuodelle 2030, muttei juuri mitään kannustimia.

Taloudelliset intressit ovat suuret

Suomessa on vireillä useita malminetsintäprojekteja ja kaivoshankkeita.

Osa sijaitsee herkillä luontoalueilla – tunnetuimpia ovat osin Natura-suojelualueen alla sijaitseva Sakatin esiintymä ja lähellä turismialueita sijaitseva Hannukainen. Keliberin litiumkaivos Kokkolassa taas sijaitsee syrjässä ja onkin lähellä toiminnan aloittamista.

Hallitukset ovat Suomessa olleet perinteisesti varsin kaivosmyönteisiä, eikä pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtamasta hallituksesta odoteta poikkeusta.

– Jos pelaamme korttimme oikein, voimme saada tänne uutta teollisuutta ja investointeja, sekä kaivoksia että muuta. Meillä on kriittisiä raaka-aineita, akkumineraaleja ja arvoketjuja, Kaivosteollisuus ry:n Suomela sanoo.

Kaivosten ympäristövaikutuksia seurataan kuitenkin tarkasti, ja ne voivat heilauttaa kaivoshankkeiden hyväksyntää nopeasti.

Tuoreimpana puheenaiheena ovat olleet Kevitsan kaivoksen nikkelipäästöt Sodankylässä.

Voit keskustella aiheesta 15.9. klo 23.00 asti.

Suosittelemme