Hyppää sisältöön

Mies tuomittiin vanhentuneista rikoksista vankilaan – käräjätuomari sai itse tuomion Itä-Suomessa

Jo aiemmin tuomioita saanut mies istui vankilassa käräjätuomarin virheen vuoksi 20 ylimääräistä päivää.

Sukevan vankilan ristikkoikkuna Sonkajärvellä.
Väärin annetun ylimääräisen tuomion saanut mies ei esittänyt käräjätuomarille vaatimuksia. Kuvituskuva. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut Pohjois-Savon käräjäoikeuden käräjätuomarin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta vapaudenriistosta.

Käräjätuomari sai tuomion vanhentuneista rikoksista antamastaan tuomiosta.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden tuomari oli käsitellyt neljää jo syyteoikeudeltaan vanhentunutta rikosta ja tuominnut niistä mieshenkilölle ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Mies oli saanut haasteen huumausaineen käyttörikoksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja rattijuopumuksesta, mutta haaste oli toimitettu hänelle noin kahta viikkoa liian myöhään.

Mies istui vankilassa suorittamassa jo aiemmin saamaansa tuomiota. Hän joutui käräjätuomarin uuden tuomion myötä istumaan vankilassa 20 ylimääräistä päivää. Mies pääsi vapauteen marraskuussa 2021.

Käräjätuomari tunnusti menetelleensä syytteen teonkuvauksen mukaisesti. Hänelle tuomittiin 30 päiväsakkoa, mistä tulee maksettavaa 1 770 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan 40 euron rikosuhrimaksun.

Väärin annetun ylimääräisen tuomion saanut mies ei esittänyt käräjätuomarille vaatimuksia. Ratkaisuun voidaan hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta.

Aiheesta kirjoitti ensin Helsingin Sanomat.

Suosittelemme