Hyppää sisältöön

Kun Havis Amanda siirrettiin pois paikaltaan, lähettyviltä löytyi yllätys

Arkeologisissa kaivauksissa paljastui satoja vuosia vanha hyväkuntoinen laituri. Entinen kaatopaikka kätki sisälleen myös runsaasti arjen esineistöä.

Arkeologit selvittävät nyt mitä suihkulähteen viereen ja alle on haudattu vuosisatojen aikana. Tähän mennessä on löytynyt muun muassa runsaasti astioiden kappaleita, luita, nahkakenkiä ja laituri. Video: Kristiina Lehto / Yle
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Harva ehkä tietää, mutta Havis Amandan ikoninen patsas sijaitsee entisellä kaatopaikalla.

Kotitalousjätteitä tuotiin nykyiselle paikalle merenrantaan satoja vuosia ennen kuin taiteilija Ville Vallgren hahmotteli mielessään sinne suihkulähdettä.

Tässä jutussa selviää, mitä meidän kaikkien tunteman patsaan ympärille on vuosisatojen aikana kertynyt.

Maalatun keramiikan palasia sekä lasipullojen sirpaleita pienissä kartonkilaatikoissa.
Löytöjen joukossa on muun muassa koristeellisesti maalattujen posliiniastioiden osia sekä värillistä ja läpinäkyvää lasia. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Museoviraston tutkijat iskivät lapionsa maahan Kauppatorilla sen jälkeen, kun Havis Amanda -veistos suihkulähteineen siirrettiin toukokuussa mittavaan peruskorjaukseen.

Arkeologiset kaivaukset aloitettiin Mantan vierestä.

Jätteiden läjitys kyseiseen paikkaan oli Museoviraston tiedossa. Tieto on merkitty 1800-luvun karttaan.

– Paikalle on kasattu osin kuivatusmielessä jätemaata, jossa oli ensisijaisesti puuta ja luuta, mutta myös muuta jätettä, kertoo tutkija Tuija Väisänen Museoviraston arkeologisista kenttäpalveluista.

Hyvin vanhoja eläintenluiden palasia pahvilaatikossa.
Runsaat luulöydöt ovat tyypillisiä kotitalousjätteiden kaatopaikalle. Mantan alta on kaivettu esiin muun muassa hevosen, lehmän ja sian luita. Tutkija Väisäsen mukaan ihmisen luita ei ole löytynyt. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Päivänvaloon on kaivettu tyypillistä asumisjätettä 200–300 vuoden takaa: punasaviastioiden ja liitupiippujen palasia, astia- ja pullolasia, posliiniastioiden kappaleita sekä paljon kotieläinten luita, luettelee kaivauksia vetänyt tutkija Tuija Väisänen.

Esinelöytöjen perusteella Helsinginniemen taloista tuotiin Havis Amandan paikalle esimerkiksi rikkoontuneita astioita jo mahdollisesti 1600-luvun lopulla.

Käytöstä poistetut esineet haluttiin etäämmälle omasta pihapiiristä.

Katkennut liitupiippu, jonka päässä näkyy Stockholm-leima.
Liitupiipun varteen on kaiverrettu valmistuskaupunki Stockholm. Tupakkapiiput olivat suosittuja Helsingissä erityisesti 1700-luvulla. Niitä tuotiin myös Hollannin Goudasta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Väisäsen mukaan astioiden joukossa on todennäköisesti myös meidän tuntemia tuotemerkkejä, kuten saksalaista Villeroy & Bochia ja kotimaista Arabiaa, vaikka leimoja ei esineissä ole toistaiseksi havaittu.

Astioiden palaset ovat pääasiassa 1700- ja 1800-luvuilta.

– Kiinnostavaa on tässä tapauksessa ajallinen kerrostuneisuus, ei niinkään yksittäiset astiat, Väisänen sanoo.

Kauppatorin maaperä on kostea. Se on edesauttanut nahka- ja puuaineksen säilymistä. Niiden löydöt ovat Helsingissä harvinaisia.

Kaivannoista paljastui esimerkiksi jäänteitä 1700-luvun kengistä, joista osa mahdollisesti entisöidään näytteille Kansallismuseoon tai Helsingin kaupunginmuseoon.

Tutkija Tuija Väisänen museovirastosta pitää käsissään tasoa, jonka päällä on erittäin vanha ja hauras nahkakengän pohja.
Mantan juurelta on nostettu kaivauksissa neljä kenkää, kertoo tutkija Tuija Väisänen. Vanhoja nahkaesineitä löydetään Helsingissä melko harvoin. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Nahkalöytöjä säilytetään Museoviraston pohjakerroksessa sijaitsevan varaston kylmiössä.

Suurikokoisissa minigrip-pusseissa on mustia läpysköitä, jotka muistuttavat mätiä banaaninkuoria.

Väisänen avaa yhden pusseista ja vetää esiin löydetyistä kengänpohjista parhaiten säilyneen.

Esineestä hahmottuu yllättävän selvästi matalakorkoisen ja teräväkärkisen kengän muoto.

Mantan juurelta löytyi satoja vuosia vanha laituri

Vähitellen Havis Amandan paikalle kasatusta kotitalousjätteestä tuli osa täyttömaata.

Rantaviiva siirtyi hieman merelle päin.

Törmälle tehtiin todennäköisesti 1600–1700-lukujen taitteessa laituri. Tämäkin on selvinnyt tänä kesänä tehdyissä kaivauksissa.

Tutkija Tuija Väisäsen mukaan laituri on nahkaesineiden lisäksi tähän mennessä kaivausten merkittävin arkeologinen löytö.

– Tällaisia laiturirakenteita ei ole tullut Helsingin alueelta tähän mennessä vastaan, hän sanoo.

Havis Amanda -patsaan vierestä maan alta löytyi vanha laituri. Pyöreitä hirsiä lomittain.
Mantan patsaan vierestä löytynyt laiturirakenne oli yllättävän hyväkuntoinen. Kuva: Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut

Rakenteen puukappaleet olivat hyväkuntoisia. Museovirasto sai otettua niistä useita ajoitusnäytteitä, joiden avulla saadaan todennäköisesti uutta tietoa siitä, millainen Kauppatorin ranta on ollut aikaisemmin.

Arkeologiset kaivaukset jatkuvat patsaan paikalla vielä tänä syksynä. Seuraavaksi Museovirasto tutkii, mitä Mantan vanhojen, pari metriä paksujen kiviperustusten alta löytyy.

Korjaus 18.9. kello 18:09: Villeroy & Boch on saksalainen yhtiö, eikä hollantilainen, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

Voit keskustella aiheesta 19.9. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle