Hyppää sisältöön

Lämmin syyskuu on lisännyt sinilevän määrää Pirkanmaalla

Vaikka havaintojen määrä on hienoisesti noussut viime viikosta, pitkän ajan seurannan perusteella sinilevää on Pirkanmaalla ajankohtaan nähden varsin tyypillinen määrä.

Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä.
Syksyn tuulisten ja sateisten säiden myötä ravinteita vapautuu pohjasta ja huuhtoutuu maalta veteen levien käyttöön. Arkistokuva Kangasalan Kirkkojärveltä. Kuva: Antti Eintola / Yle
Heli Mansikka

Sinilevää on havaittu tällä viikolla kahdeksalla virallisella havaintopaikalla Pirkanmaalla. Havaintojen määrä ei ole ajankohtaan nähden tavaton, kertoo Pirkanmaan ely-keskus tiedotteessa. Lämmin syyskuun alku on edesauttanut leväkukintojen muodostumisessa.

Runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä ja Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa. Hieman sinilevää havaittiin kuudella havaintopaikalla: Sastamalan Liekovedessä ja Houhajärvessä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpassa, Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä ja Halkoniemessä sekä Valkeakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Kankarinjärveltä, Ylistenjärveltä, Längelmävedeltä, Pälkänevedeltä ja Mouhijärveltä.

Tampereen kaupungin hallinnoiman ulkoliikunnan olosuhdepalvelun seurannassa sinilevää ei ole havaittu enää yhdelläkään kaupungin uimarannalla.

Lämpimän sään ansiosta pintavesien lämpötilat ovat koko maassa hieman normaalia korkeampia. Myös Pirkanmaan suurten järvien lämpötilat ovat 2–4 astetta lämpimämpiä kuin tähän aikaan keskimäärin.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme