Hyppää sisältöön

Lapissa pk-yritysten suhdannenäkymät ovat isojen kriisien jälkeen tasaantuneet

Palvelualoilla odotukset ovat myönteiset. Rakentamisen näkymät ovat heikot, mutta tilanne vaihtelee maakunnan sisällä.

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen katsoo kameraan Levin rinteessä alkusyksyllä, kun ruoho on jo kellastunut ja taivas on sininen.
Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen kertoo, että rakentamisen näkymät ovat heikot myös Lapissa, mutta toisaalta esimerkiksi Levillä rakentaminen on täydessä tohinassa. Kuva: Kati Rantala / Yle
Jarno Tiihonen

Pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymät ovat tasaantuneet Lapissa. Yritysbarometriin vastanneista yrityksistä valtaosa arvioi tilanteen säilyvän ennallaan.

Positiiviseksi suhdanneodotukset ovat kääntyneet palvelualoilla, joista etenkin ravitsemistoiminnan tilanne on parantunut voimakkaasti.

Teollisuudessa ja kaupan alalla näkymät ovat huomattavasti alkuvuotta myönteisemmät, mutta pysyvät edelleen negatiivisen puolella.

Rakentamisen näkymät ovat koko maan tavoin heikot myös Lapissa, mutta tilanne vaihtelee maakunnan sisällä.

– Esimerkiksi Levillä rakentaminen on ihan täydessä tohinassa, sanoo Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen.

Rakentamisalan yrittäjiltä tuli kuitenkin aiempaa vähemmän vastauksia suhdannebarometriin.

– Tänä vuonna rakentamisen yrittäjillä on ollut ehkä muuta mielen päällä kuin tämä meidän kyselymme, Kauppinen arvelee.

Finnveran Pohjois-Suomen aluepäällikkö Risto Koskiniemi kertoo, että Lapissa pk-yritysten näkymät ovat kuitenkin selkeästi muuta maata paremmat.

– Suomi on ikävä kyllä menossa jonkinlaiseen taantumaan, mutta meillä varsinkin matkailun odotukset ovat sen verran korkeat, että pystymme menemään pikkuisen vastavirtaan, Koskiniemi sanoo.

Suosittelemme sinulle