Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan kaupunki miettii vakavissaan koulukiinteistön ostamista Suomen Yliopistokiinteistöltä

Kaupungin päätöksenteolla on kiire, sillä kiinteistön omistajan mukaan Seminaarin koulusta on kiinnostunut toinenkin ostaja.

Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.
Seminaarin koulun omistaa tällä hetkellä Suomen Yliopistokiinteistöt, jonka vuokralaisena on Hämeenlinnan kaupunki. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen kertoo, että kaupunki on kiinnostunut Seminaarin koulukiinteistön ostamisesta. Parviainen esittää ensi viikon maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle kiinteistön ostamista. Esityksen mukaan kaupunki ostaa Seminaarin kiinteistön neuvotteluissa esillä olleella hinnalla.

Kiinteistökauppaa on valmisteltu tiukalla aikataululla.

– Suomen Yliopistokiinteistöt otti kesällä yhteyttä kaupunkiin ja esitti vaihtoehtona, että kaupunki ostaa Seminaarin koulun. Heillä on siinä mahdollisesti jo ostaja tai ostajia, Parviainen kertoo.

Kaupunginhallituksen esityslistalta ilmenee, että ensimmäinen neuvottelu aiheesta käytiin 28.8.2023. Tuolloin SYK ilmoitti, että kaupungilla on 15.9.2023 asti aikaa tehdä oma ratkaisunsa kiinteistön hankinnasta. Neuvotteluja on jatkettu ja tämänhetkinen takaraja 22.9.2023. Aiheesta on infottu kaupunginhallitusta 28.8.2023 ja 11.9.2023.

Kaupan edellytyksenä on kaupungin toteuttama DD -tarkastus, jolla voi olla vaikutusta lopulliseen kauppahintaan. DD -tarkastuksen tavoitteena on antaa mahdollisimman tarkat ja luotettavat tiedot kaupankohteesta, minkä perusteella arvioidaan ja tunnistetaan sekä kauppaan liittyvät mahdollisuudet että piilevät riskit.

Kaupungin edellyttämän tarkastuksen arvioidaan valmistuvan lokakuun alussa.

Kaupungin hallintosäännön mukaan lopullisen päätöksen kiinteän omaisuuden hankinnasta tekee kaupunginvaltuusto. Kaupunginhallitus tekee lopullisen ehdotuksensa kaupunginvaltuustolle, kun kaupasta on sovittu SYK:n kanssa ja lopullinen kauppasumma on selvillä.

Seminaarin koulun vuokraaminen on kallista

Tällä hetkellä Hämeenlinnan kaupungilla ja Suomen Yliopistokiinteistöt -yhtiöllä on pitkäaikainen vuokrasopimus Seminaarin koulun tilojen käytöstä. Vuoteen 2042 jatkuvan vuokrasopimuksen mukaan kaupungilla on oikeus neuvotella tilojen lunastamisesta kaupungin omaisuudeksi.

Seminaarin koulun vuokraaminen on kallista. Esimerkiksi vuonna 2018 Hämeenlinna maksoi Seminaarin koulutiloista vuokraa noin 1,9 miljoonaa euroa.

– Seminaarin koulun ostaminen lisää kaupungin lainamäärää, mutta toisaalta meillä on mahdollisuus säästää huomattava summa vuokrakuluissa, joita joudumme maksamaan 2040-luvulle saakka, pohtii kaupunginjohtaja Parviainen.

– Tässä on myös kaupunkikehitysmahdollisuuksia, niin me lähdemme siitä, että on todennäköisempää, että tämä on taloudellisesti positiivisempi ratkaisu kaupungin taloudelle kuin että jäisimme vuokralle ja antaisimme nykytilan olla.

Mikäli kaupunki ei hanki kohdetta omistukseensa, tulee kaupungin esimerkiksi kaavoituksellisesti ja tonttivarauksin varautua siihen, että lähialueelle on mahdollisuus rakentaa tarvittaessa korvaava koulu.

Koska SYK:n kauppahinta on tässä vaiheessa salainen (SYK käy neuvotteluja kohteen myymisestä myös muiden kanssa), ovat tarkemmat laskelmat hankkeen taloudellisesta kannattavuudesta toimitettu kaupunginhallitukselle erikseen.

Suosittelemme