Hyppää sisältöön

EU-parlamentti hyväksyi suurella enemmistöllä kaivostoimintaa vauhdittavan esityksen

Komission esitys koskee strategisia metalleja, joita EU on listannut kaikkiaan 15. Niitä koskevat kaivoshankkeet voivat päästä luvituksen ”pikakaistalle”.

Boliden Kevitsan kaivoksen aluetta ja sivukivikasa kesällä.
Kevitsan kaivoksella Sodankylässä louhitaan nikkeliä ja kuparia. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Annu Passoja

Euroopan parlamentti hyväksyi suurella ääntenenemmistöllä kaivostoimintaa vauhdittavan komission esityksen. Esitys hyväksyttiin torstaina äänin 515 - 34.

Suomalaismeppien äänet asiassa jakautuivat. Vastaan äänestivät vihreiden Heidi Hautala ja Alviina Alametsä sekä kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa.

EU yrittää vähentää Kiina-riippuvuutta esimerkiksi sähköautojen ja tuulivoimaloiden vaatimien strategisten metallien suhteen. EU on listannut 30 tärkeää maametallia, joista 15 on määritelty strategisesti kriittisiksi.

EU:n tavoitteena on louhia 10 prosenttia strategisiksi katsotuista mineraaleista unionin alueella vuonna 2030. Strategisina pidettyjen kaivoshankkeiden lupaprosesseja pyritään nopeuttamaan kahteen vuoteen, kun ne nyt kestävät useita vuosia.

Kiina-riippuvuutta aiotaan purkaa myös kolmansien maiden kanssa tehtävillä hankintasopimuksilla. Myös mineraalien kierrätystä aiotaan lisätä.

Esitys etenee seuraavaksi komission, jäsenmaiden ja parlamentin välisiin neuvotteluihin.

Suosittelemme sinulle