Hyppää sisältöön

Maailman parhaaksi valittu jalkapalloilija otti kantaa suutelukohuun: ”Haluamme muutoksia, jotta kukaan nainen ei joudu kokemaan tällaista”

Jalkapallopomo Luis Rubialesin kohusuudelma on ravistellut viikkokausien ajan laji-ihmisiä ympäri maailman.

Spaniens mittfältare  Alexia Putellas och Jennifer Hermoso firar sin seger i finalen i fotbolls-VM 2023.
Espanjan Alexia Putellas ja Jennifer Hermoso juhlivat maailmanmestaruutta 20. elokuuta 2023. Kuva: Lehtikuva
Timo Uusitalo

Maailman parhaaksi naisjalkapalloilijaksi kaksi kertaa valittu Alexia Putellas sanoo, että järjestöjen ja organisaatioiden pitää osoittaa enemmän ”rohkeutta ja johtajuutta”, jotta naiset eivät joutuisi kärsimään ”kunnioituksen puutteesta tai hyväksikäytöstä”.

Vuoden 2022 ja 2021 Ballon d'Or -voittaja Putellas puhui skandaalisuudelmasta ensi kertaa juhlatilaisuudessa, jossa hän ja Barcelonan muut joukkuekaverit palkittiin Medal of Honor -mitalilla naisten jalkapallon hyväksi tehdystä työstä.

Luis Rubiales, 46, erosi viime sunnuntaina Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtajan sekä Uefan varapuheenjohtajan tehtävistään suudeltuaan MM-kultajuhlissa jalkapalloilija Jennifer Hermosoa, 33, huulille.

Rubialesin maailmanlaajuisesti kohua herättänyttä suudelmaa käsitellään BBC:n mukaan perjantaina Espanjan oikeudessa. Ex-jalkapallopomo joutuu vastaamaan syytöksiin seksuaalisesta väkivallasta ja suudelmaan liittyvästä pakottamisesta.

Hermoso on kuvaillut suudelmaa ei-toivotuksi, impulsiiviseksi ja machoiluksi, jonka jälkeen hän tunsi olevansa ahdistelun uhri. Rubialesin mielestä suudelma tehtiin yhteisymmärryksessä.

Luis Rubiales ja Jennifer Hermoso.
Jennifer Hermoso ja Luis Rubiales. Kuva: Noemi Llamas/Getty Images

Kohun alussa Espanjan jalkapalloliitto (RFEF) seisoi Rubialesin tukena. Liitto ilmoitti jopa ryhtyvänsä oikeustoimiin Hermosoa vastaan hänen Rubialesista esittämiensä valheellisten kommenttien vuoksi. Vasta kriisikokouksen jälkeen RFEF käänsi kelkkansa ja pyysi Rubialesia eroamaan tehtävistään.

– Olemme nähneet tämän (Hermoson) vakavan tilanteen, jonka koimme yhdessä maan jalkapalloliiton kanssa. Haluamme muutoksia, jotta kukaan nainen – niin jalkapallon sisällä kuin sen ulkopuolella – ei enää koskaan joudu kokemaan tilannetta, jossa on kunnioituksen puutetta tai hyväksikäyttöä, korosti palkittu huippujalkapalloilija Putellas.

Jalkapallomaailman toiseksi vaikutusvaltaisin taho, Euroopan jalkapalloliitto Uefa on pysynyt puolestaan koko skandaalin ajan täysin vaiti futismaailmaa vavisuttaneesta tapauksesta. Ennen eroaan Rubiales toimi yhtenä Uefan kuudesta varapuheenjohtajasta ja vaikutti lisäksi Uefan seurajoukkueiden lisenssikomitean nokkamiehenä.

– Tarvitsemme järjestöiltä yhteisymmärrystä, rohkeutta ja johtajuutta. Emme pysähdy tähän, vaan liitymme niihin, jotka ovat taistelleet ennen meitä. Yhdistämme voimamme ja autamme tyttöjä ja poikia, jotka haaveilevat olevansa meidän kaltaisiamme jonain päivänä, Putellas julisti.

Suosittelemme