Hyppää sisältöön

Lahdessa on 1800 peruskoululaista vähemmän vuonna 2030, arvioi tuore väestöennuste

Päättäjien tulisi nyt pohtia miten nopean ja rajun muutoksen kanssa toimitaan, patistaa tutkija.

Tytöt istuvat Ahtialan koulun ruokalassa Lahdessa pöydässä ja syövät puuroa. Viereisissä pöydissä muutamia muita ihmisiä syömässä aamupuuroa.
Ahtialan koulu oli yksi kuudesta lahtelaiskoulusta, jossa kokeiltiin viime syksynä maksutonta puuroaamiaista. Kuva: Petri Niemi / Yle
Markku Tuhkanen

Suurista, yli 100 000 asukkaan kaupungeista, Lahti on väestönkehitykseltään haastavimmassa tilassa, arvioi aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.

– Suurimmassa osassa suuria kaupunkeja väestö kasvaa merkittävästi, mutta Lahdessa tilanne jää sinnitteleväksi. Väestö ei vähene merkittävästi, mutta ei myöskään kasva merkittävästi, sanoo MDI:n asiantuntija Rasmus Aro.

Konsulttitoimiston tuoreessa vuoden 2023 väestöennusteessa yhdeksi merkittävämmäksi muutokseksi nostetaan peruskoululaisten määrän nopea väheneminen vuoteen 2030 mennessä.

Syynä on syntyvyyden lasku 2010-luvulla.

– Väittäisin, että se on yksi suurimmista suomalaista yhteiskuntaa koskettavista muutoksista mitä on tapahtunut, Aro sanoo.

Vuoteen 2030 mennessä Suomen peruskouluissa on 82 000 oppilasta vähemmän eli noin Porin kokoisen kaupungin verran, ennusteessa arvioidaan.

Päättäjien pitäisi avata keskustelu

Myös Päijät-Hämeessä ja Lahdessa muutos on dramaattinen.

– Esimerkiksi Lahdessa seuraavan kahdeksan vuoden aikana peruskoululaisten määrä vähenee 1800 oppilaalla, kuvailee Aro.

Hän patistaa julkista keskustelua siitä miten nopeaan ja merkittävään ilmiöön pitäisi reagoida.

– Vaikka koululaisten määrä vähenee, niin samaan aikaan voitaisiin panostaa enemmän pienempään oppilasmäärään ja tehdä paljon puhuttu peruskoulun kunnianpalautus, Aro maalailee.

– Muutoksen suunta on selkeä, mutta minkälaisia vaikutuksia kouluihin halutaan, on arvopoliittinen valinta, muistuttaa Aro.

Suosittelemme