Hyppää sisältöön

Kultaisesta Harmonikasta tuttu festivaali kaatui, kun yleisö hylkäsi sen – hevihanuristi Netta Skogille kisa oli uran lähtölaukaus

Kultaisesta ja Hopeisesta harmonikasta tuttu Sata-Häme soi -festivaali hakeutui tällä viikolla konkurssiin. Kisan vain 15-vuotiaana voittanut Netta Skog on huolissaan kilpailujen kohtalosta.

Netta Skog harmonikka sylissään koivikossa.
Kultainen Harmonikka oli ponnahduslauta Netta Skogille. Vuonna 2015 hän voitti digihaitarinsoiton maailmanmestaruuden. Hän tekee uraa myös laulajana ja oli vuonna 2013 Tangomarkkinoiden kuningatarfinaalissa. Kuva: Sami Helenius / Ti Nooa
Elina Nieminen

Erityisesti Kultaisesta ja Hopeisesta Harmonikasta tunnettu Sata-Häme soi kertoi keskiviikkona hakeutuvansa konkurssiin. Ikaalisissa vuodesta 1972 lähtien järjestetty festivaali on ollut Suomen merkittävin harmonikkatapahtuma.

Harmonikansoiton suomenmestaruuskilpailua, Kultaista Harmonikkaa, on järjestetty festivaaliviikolla vuodesta 1983 lähtien. Vuonna 1986 sen rinnalle tuli 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille tarkoitettu Hopeinen Harmonikka.

Kisat ovat monille tuttuja televisiosta, sillä MTV, Yle ja viimeisimpänä Alfa TV ovat esittäneet niitä kanavillaan.

Hevihanuristi löi läpi 15-vuotiaana

Harmonikan soittajille ja harmonikkamusiikin ystäville Sata-Häme soi on ollut kesän kohokohta. Vuonna 2006 Kultaisen Harmonikan voittanut Netta Skog kertoo käyneensä festivaaleilla lapsesta asti lähes joka vuosi.

– Olen kilpaillut yhdeksänvuotiaana Hopeisessa Harmonikassa ja ollut myöhemmin esiintyjänä ja tuomarina. Festivaali on tehnyt minun kesästäni aina täydellisen ja Ikaalisista on tullut toinen koti.

Ronja Pehkonen soittaa harmonikkaa Kultainen harmonikka -kilpailussa.
Tämän vuotisen Kultaisen Harmonikan voitti 22-vuotias Ronja Pehkonen Jyväskylästä. Kuva: Sata-Häme Soi

Kultaisen Harmonikan Skog voitti ensi yrittämällä vain 15-vuotiaana. Voitto tuli Nightwishin Dead to the world -kappaleella, ja poikkeuksellinen esitys sai paljon huomiota ulkomaita myöten. Harva oli kuullut aiemmin haitarilla soitettua heviä.

– Ensimmäinen ajatus oli, että eihän minun vielä pitänyt voittaa. Olisin halunnut osallistua vielä monta kertaa. Mutta eihän se tietenkään oikeasti haitannut, hän muistelee.

Voitto oli lähtölaukaus Skogin muusikkouralle. Hän sanoo elättävänsä itsensä sen ansiosta täysipäiväisesti muusikkona. Soolouran lisäksi Skog on soittanut harmonikkaa muun muassa Turisas- ja Ensiferum-heviyhtyeissä. Tällä viikolla hän aloittaa kiertueen Kaarle Viikatteen kanssa.

– Olen halunnut rikkoa rajoja ihan alusta asti ja tuoda tämän soittimen uuteen valoon. Haitari on monipuolinen soitin, ja sillä pystyy tekemään vaikka mitä, hän kertoo.

Lue myös: Hevihanuristi Netta Skogin lapsuuden kesämaisema oli kirjaimellisesti rantakoivun alla

Paras palaute Skogin mukaan on, kun vanhempi tulee konsertin jälkeen kertomaan lapsensa innostuneen soittamaan haitaria hänen takiaan.

– Tuntuu vaikealta käsittää, onko festivaalin kohtalo nyt tosiaan tässä. Toivottavasti ei. Erityisesti toivon, että kilpailuja voidaan järjestää jatkossakin. Ne ovat lapsille ja nuorille tärkeä kannustin.

Tiia Karttusen taidonnäyte kappaleesta Tico-Tico no Fubá vuodelta 2017. Kappaleen sävellys: Zequinha de Abreu, sovitus: M.Ekman/T. Karttunen/T. Kesälä. Bändi: Tuomas Kesälä, Jarmo Nikku, Tuure Koski, Miri Miettinen, Ville Vannemaa

Kaupunginjohtaja toivoo kilpailujen jatkuvan

Ikaalisten kaupunginjohtaja Eeva Viitanen on pahoillaan siitä, että Sata-Häme soi -tapahtumalle kävi niin kuin kävi. Hän näkee kuitenkin tilanteen myös mahdollisuutena uuteen.

– Kaupunki omistaa Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan tuotemerkit ja toivon, että voimme lähteä rakentamaan niiden ympärille jotain uutta. Olisi tosi tärkeää, että kilpailuja voitaisiin jatkaa, Viitanen sanoo.

Ikaalisten kaupunginjohtaja Eeva Viitanen kuvattuna Pirkanmaan hyvinvointialueen asukastilaisuudessa 29.8.2023.
Kaupunginjohtaja Eeva Viitanen epäilee, että entisenlaiselle tapahtumalle ei ollut enää kysyntää. ”Samaan aikaan on ehkä liikaa tarjontaa.” Kuva: Marjut Suomi / Yle

Vaikka tilanne ei tullut kaupungille yllätyksenä, Viitasen mukaan mitään suunnitelmia ei vielä ole. Kaupunki ei voi järjestää tapahtumaa yksin, vaan kumppaneiksi toivotaan paikallisia ihmisiä ja esimerkiksi Harmonikkaliittoa.

Koronan jälkeen yleisöä ei tullut

Tapahtuman talousongelmista uutisoitiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018. Silloin vaikeuksien kerrottiin johtuvan muun muassa kesän tappioista, saamatta jääneistä valtion tuista ja erimielisyyksistä Suomen Harmonikkaliiton kanssa. Tapahtuman pelastajaksi lähti Ikaalisten kaupunki, joka osti Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan tavaramerkit Sata-Häme soi -yhdistykseltä ja avusti sitä noin 100 000 eurolla.

Samuel Heikola soittaa hopeisen harmonikan finaalissa.
Porilainen Samuel Heikola voitti vuosi sitten hopeisen harmonikan kilpailun 10-vuotiaana. Kuva: Markus Korpi-Hallila

Yhdistyksen hallitus kertoo tiedotteessa, että vuonna 2019 festivaali teki hyvän tuloksen. Sitä seurasi kuitenkin kaksi koronakesää ja niiden jälkeen kaksi yleisökadosta kärsinyttä juhlaa. Muiksi syiksi kerrotaan muun muassa avustuspohjan pieneneminen ja kustannusten nousu.

– Ohjelmiston sisältöjen suhteen ei ole osattu tehdä riittävässä määrin nykypäivän yleisöä paremmin huomioivia valintoja – viimeisten vuosien uudistumisprosessit jäivät kesken.

Suosittelemme