Hyppää sisältöön

Kauppojen pikakassoilla on turvaportit, mutta varkauksia niillä ei juuri suitsita – näpistelijät jäävät kiinni muilla tavoilla

Itsepalvelukassat eli pikakassat ovat kaupoissa lisääntyneet, mutta missä määrin ne houkuttavat väärinkäytöksiin?

Lielahden ja Ideaparkin Prisman ryhmäpäällikkö Mikko Korpela kertoo, että väärinkäytöksiä sattuu pikakassoilla verrattaen vähän. Yleensä ne huomataan. Video: Valtteri Kujansuu / Yle, Marko Melto / Yle
Maria Salovaara,
Valtteri Kujansuu

Tampereen Lielahden Prisman pikakassoille on ilmestynyt uutuuttaan kiiltävät turvaportit. Turvaportti aukeaa, kun lukijalle vilauttaa kassakuittia ostotapahtuman jälkeen.

Vanhalla kuitilla on turha yrittää läpipääsyä, sillä se lakkaa toimimasta muutamien minuuttien kuluttua tulostuksesta.

– Porttien tarkoitus on lähinnä rauhoittaa kassa-alue turhalta läpikulkemiselta, sanoo Lielahden ja Ideaparkin Prisman ryhmäpäällikkö Mikko Korpela.

Kyltti Tampereen Lielahden Prismassa, jossa kerrotaan, että pikakassalta saatu kuitti pitää säilyttää. Taustalla näkyy markettiympäristöä.
Ota kuitti talteen, jos pikakassan päässä on portti. Tampereella Lielahden Prisma otti portit käyttöön kassauudistuksen myötä. Kuva: Valtteri Kujansuu

Väistämättä tulee mieleen, onko vilppi lisääntynyt ja suitsitaanko porteilla myös mahdollisia varkauksia. Korpelan mukaan pikakassa ei ole lisännyt myymälävarkauksia tai niiden riskiä.

– Pikakassat on miehitetty ja yhtä lailla se varkaus voi sattua myös perinteisellä linjakassalla.

Pääsääntöisesti pikakassojen henkilökunnan tehtävä on toimia asiakkaiden apuna ja valvontaa suoritetaan muuten.

– Valvontakameroita kuitenkin löytyy joka puolelta kauppaa, myös pikakassoilta.

Mies kävelee poispäin Prisman pikakassoilta. Kuvassa näkyy kassan valotaulu.
Pikakassoja käytetään usein silloin, kun ostettavana on vain muutama tuote. Henkilökunta on paikalla, jotta esimerkiksi alkoholin ostamista pystytään valvomaan. Kuva: Valtteri Kujansuu

Aika ajoin pikakassoillakin puututaan väärinkäytöksiin.

– Ehkä yleisin on sellainen, että hedelmät on punnittu tahallaan väärin tai joku tuote jätetään skannaamatta.

Ostoksia tarkastetaan satunnaisesti

K-Citymarketin sektorijohtajan Minna Walleniuksen mukaan lähes jokaisessa K-Citymarketissa on pikakassa. Osassa niistä on myös niin kutsuttu kuittiportti. Walleniuksen mukaan pikakassat eivät heilläkään ole tuoneet mukanaan ikäviä lieveilmiöitä, kuten lisääntyneitä näpistyksiä.

– Mitään tällaista emme ole havainneet.

Wallenius ei ota kantaa siihen, ovatko pikakassat lisänneet vartioinnin tarvetta myymälöissä. Satunnaistarkastuksia kuitenkin suoritetaan.

– Sehän on hyvin tyypillinen toimintamalli tällaisessa itsepalvelurahastuksessa. Se on järjestelmän sanelema tarkastus ja todellakin täysin satunnainen otanta.

Tampereen Lielahden Citymarket. Kuvassa näkyy kolme lipputankoa, joissa Citymarketin mainosliput.
K-Citymarketin sektorijohtajan Minna Walleniuksen mukaan asiakkaat suhtautuvat satunnaistarkastuksiin pääsääntöisesti hyvin. Tarkastus voi osua omalle kohdalle, jos järjestelmä niin arpoo. Kuva: Valtteri Kujansuu

Valvontaa on aina

Kaupan liiton johtavan asiantuntijan Terhi Kuljukka-Rabbin mielestä maksutavalla tuskin on suoraa yhteyttä myymälävarkauksiin.

– Jos ihminen lähtökohtaisesti haluaa toimia epärehellisesti, kyllä hän sen jotenkin ja jollain konstilla sitten yrittää toteuttaa.

Kuljukka-Rabb muistuttaa, että myymälävarkauksien valvontaa ja niiden estämistä on toteutettu kaupoissa aina, eikä itsepalvelukassojen lisääminen ole sitä muuttanut.

– Aina on ollut valvontaa, tuotesuojausta ja fyysisiä portteja.

Suosittelemme