Hyppää sisältöön

Höyryissä

Alaikäisten käyttämissä sähkötupakoissa on usein nikotiinia paljon enemmän kuin Suomen tupakkalaki sallii.

Teksti:Anu Rummukainen
Kuvitus:Toni Pitkänen

Katrilla on 14-vuotias poika, joka on nikotiinikoukussa. Hänen ja muiden äitien nimet tässä jutussa on muutettu asian arkaluonteisuuden vuoksi. Heidän henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.

– Poikani taistelee parhaillaan itseään irti nikotiinista, Katri kertoo teinistään.

Nikotiinikoukku on peräisin vapetuksesta. Vape on lyhenne englanninkielisestä sanasta vaporizer, ja se tarkoittaa höyrystintä. Moni tuntee sen sähkötupakkana.

Erityisesti nuorten vapetus on lisääntynyt, selviää tuoreen kouluterveyskyselyn ennakkotiedoista.

Yle on seurannut vuoden ajan pimeitä vapemarkkinoita Telegramissa, jossa myyjät ja ostajat ovat anonyymejä.

Alaikäisille myydään pimeillä markkinoilla kotitekoisia makunesteitä, jotka voivat sisältää lähes mitä vain. Lisäksi lapsille kaupataan vapeja ja niiden makunesteitä, joissa on niin paljon nikotiinia, ettei niitä edes saisi tuoda maahan Suomen tupakkalain mukaan.

Täysikäiset saavat käyttää sähkötupakoita, mutta nesteissä ei saa olla makuja kuten vadelmaa, vesimelonia tai persikkaa.

Nikotiinia saa olla enintään 20 milligrammaa millitrassa. Nikotiinituotteet ovat sallittuja vain täysi-ikäisille.

Viestisovelluksen ryhmistä käy ilmi, että lapset myös myyvät isoja määriä laittomia nikotiinituotteita. Määriä kuvaa hiljattainen poliisin tekemä tavarikointi: joensuulaisen teinin huoneesta löytyi 900 euron arvosta vapetuotteita.

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten vapekauppa toimii ja miten se näkyy perheiden arjessa.

Aggressiivinen teini olikin riippuvainen

Katri huomasi viime vuoden lopulla, että 7-luokkalainen poika tuoksui usein imelälle tai makealle. Poika muuttui väsyneeksi, käytös aggressiiviseksi.

Äiti ajatteli tunteiden ailahtelevan teini-iän takia.

Anonyymi äiti kertoo haastattelussa lapsensa nikotiiniriippuvuudesta. Kuvan etualalla lasten parissa käytetty vape.
Katri ei ole kuvassa kasvoillaan asian arkaluonteisuuden takia. Hän kertoo Ylen haastattelussa, että pojan huoneeseen alkoi ilmestyä USB-C-latureita. Sähkötupakoita on kahdenlaisia: uudelleen täytettäviä ja kertakäyttöisiä, mutta usein molempia pystyy lataamaan. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Eräänä päivänä Katri löysi vaatekaapissa olleesta kynäpenaalista vapen.

– Ensin en tunnistanut sitä. Mukana oli myös kaksi nestepulloa, joissa luki mango. Näytti joltain itsetehdyltä litkulta, Katri muistelee.

Myöhemmin Katrin pojan huoneesta löytyi useampia vapeja.

– Niiden hävittämisestä tuli vahva kapina ja ovet paukkuivat. Poika alkoi polttaa koulussa välitunnilla ja vähät välitti kiinnijäämisestä.

Nikotiinimäärät päätä huimaavia

Alkuvuonna poika kärähti äidilleen myös nuuskasta. Nuuskapurkin kyljessä nikotiinimääräksi ilmoitettiin 22 milligrammaa. Googlettamalla pojan käyttämää vapemallia selvisi, että siinä oli 50 mg/ml nikotiinia.

– Kauhistuin, kun sain tietää millaisia määriä nikotiinia poikani käyttää.

Suomen tupakkalaissa määritellään nikotiinin ylärajaksi 20 milligrammaa millilitrassa.

Pimeillä markkinoilla lapsille ja nuorille myytävissä tuotteissa nikotiinipitoisuus voi olla jopa 50 mg/ml.

Yhdessä tupakassa on keskimäärin nikotiinia 12 milligrammaa. Terveyskirjaston mukaan aikuiselle ihmisille 60 milligrammaa voi olla hengenvaarallinen määrä.

Todellisuudessa usein Kiinasta tilattavista makunesteistä ei voi tietää, mitä ne sisältävät, kertoo terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Hanna Ollila.

– Tutkimuksissa on löydetty nikotiinia makunesteistä, joita on markkinoitu nikotiinivapaina, Ollila kertoo.

Itsetehdyt makunesteet voivat myös sisältää mitä vain. Australiassa nesteistä löytyi muun muassa pesuaineiden ainesosia ja muita myrkkyjä.

Nikotiinikoukun takia korvaustuotteita

Katrin pojalle tuli keväällä vieroitusoireita nikotiinista. Lapsi vapisi koulussa ja oli levoton.

– Kotona oli riitaa, unettomuutta ja syömättömyyttä. Hänellä oli paha olla, äiti kuvailee nikotiinikoukkua.

Lopulta yhdessä sosiaalityöntekijöiden ja terveydenhoidon henkilöiden kanssa perhe päätti hankkia nikotiinikorvaustuotteita.

– Poika sanoi, ettei halua käyttää niitä, koska niistä ei tule samanlainen olo. Ei tietenkään tule, koska niissä on pienempi annos nikotiinia, Katri toteaa.

Pojan viimeisin käyttökerta oli pari viikkoa sitten. Koulussa kavereilta saa ostettua yhden henkäyksen eli hatsin 50 sentillä.

– Tämä on tupakkateollisuuden sisäänheittotuote, Katri toteaa.

Äidin mielipiteen tueksi löytyy näyttöä Yhdysvalloista.

Systemaattista mainosta nuorille

Yhdysvalloissa on nostettu tuhansia syytteitä sähkösavukevalmistaja Juul Labsia vastaan. Juul Labsin osaomisti tupakkayhtiö Altria.

Valtion asianajajat ovat sanoneet, että Juul kohdistaa vapetuotteiden markkinointia nimenomaan nuoriin saadakseen heidät riippuvaiseksi nikotiinista.

Yhdysvalloissa tupakkajätti Altria osti 35 prosenttia Juulista vuonna 2018. Se maksoi sähkötupakkayhtiöstä yli 12 miljardia euroa.

Uutistoimisto PSO Newsin mukaan Minnesotan oikeusministeri Keith Ellison syytti Juulin käyttäneen houkuttelevia makuja saadakseen lapset nikotiinikoukkuun.

– He houkuttelivat, pettivät ja saivat riippuvaisiksi kokonaan uuden sukupolven lapsia. Nyt tupakkateollisuus on palanut markkinoille uudella nimellä, mutta samalla pelillä, Ellisonia siteerataan PSO Newsin artikkelissa viime huhtikuussa.

Minnesota nosti kanteen Juulia vastaan vuonna 2019 ja lisäsi tupakkajätti Altrian syytteeseen vuonna 2020.

Arvostettu sanomalehti The New York Times kirjoitti viime huhtikuussa, että Kalifornian oikeuskanteessa kuvattiin Juulin jakaneen näytteitä trendikkäissä tapahtumissa, mutta jättäneen kertomatta, että tuotteissa on nikotiinia.

Huhtikuussa Juul teki useiden osavaltioiden kanssa 462 miljoonan dollarin eli noin 431 miljoonan euron sovintoratkaisun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Hanna Ollilan mukaan Suomessa sähkötupakoiden suosio nuorten keskuudessa on alkanut kasvaa nimenomaan silloin, kun markkinoille on tullut värikkäitä, lelun näköisiä vapeja.

Altria vaihtoi osaomistuksensa Juulissa immateriaalioikeuksiin maaliskuussa 2023.

Alaikäiset tekevät vapekauppaa

Ylen vuoden kestäneessä selvityksessä kävi ilmi, että vapeja myydään alaikäisille ja lapsille usein kahta reittiä pitkin, joko somen kautta tai kaverilta kaverilta.

Snapchatissa myyjät ilmoittavat sijaintinsa ja toisaalta ostajat voivat tilata siellä ostoksensa haluttuun paikkaan.

Toinen suosittu kauppapaikka on viestisovellus Telegram. Lähes jokaisella kaupungilla ja kunnalla on oma myyntiryhmä, isoilla kaupungeilla useampiakin. Useat vanhemmat kertovat lastensa ostaneen vapeja ja makunesteitä juuri Telegramin kautta.

Yksi näistä vanhemmista on pohjoissavolainen Sanni.

– 12-vuotias poikani sopi kauppoja tuntemattomien kanssa, äiti kertoo.

Myös hänen poikansa on nikotiinikoukussa.

Kuopiolaisen Jynkänlahden koulun rehtori Jari Harjula kertoo, että viimeisen vuoden aikana on haltuunotettu 17 vapea. Edellisen vuoden aikaan ei yhtään.

Telegramin myyntiryhmistä selviää, että yksi kertakäyttöinen vape maksaa pimeillä markkinoilla noin 20–40 euroa. Uudelleen täytettävät maksavat usein 50 eurosta ylöspäin.

Kertakäyttöiset vapet maksavat netistä tilattuna vain muutamia euroja. Niistä saatavat voitot voivat siis olla tuntuvia. Sen takia myös Sannin poika alkoi myydä vapeja.

– Uskon, että myymiseen houkutteli puhtaasti raha.

Rippi- ja moporahat vapeihin

Sannin poika ei suinkaan ole ainoa alaikäinen, joka myy vapeja ja makunesteitä. Itä-Suomen poliisi takavarikoi hiljattain joensuulaiselta teiniltä 900 euron arvosta vapetuotteita.

Katrin pojalta vapeihin hävisi synttäri- ja moporahat, noin 400 euroa.

Vapet ostetaan usein käteisellä. Vanhemmat kertovat lasten ostavan kaupasta tuotteita ja palauttavan ne, ja pyytävän rahat takaisin käteisenä.

Osa ostaa vapetuotteita vaihtamalla niitä esimerkiksi huppareihin tai merkkilippiksiin.

Vapeja myydään myös velaksi. Se tuo mukanaan uhkailua ja väkivaltaistakin velanperintää. Esimerkiksi Oulussa poliisi on ollut huolestunut tilanteesta.

Sanni kertoo, että hänen poikaansa uhkailtiin väkivallalla, jotta kiinni jäänyt poika ei paljastaisi kauppakumppaneita.

Telegramista käy ilmi, että isojen kaupunkien eri kaupunginosissa on ryhmiä, jotka kauppaavat vapetuotteita. Sanni kutsuu niitä pikkujengeiksi.

Poliisi epävarma, mitä tuotteet ovat

Poliisi ei kutsu kaupunginosien myyntiporukoita jengeiksi vaan ryhmiksi.

– On liiallista sanoa, että kyse olisi jengeistä. Katujengit ovat aivan eri asia, rikoskomisario Tuomo Lepola Itä-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Lepola on työskennellyt poliisina nuorten parissa noin kaksikymmentä vuotta. Vapet ovat tulleet kuvioihin erityisesti viime vuosina.

Poliisille on epäselvää, mitä saa ja voi takavarikoida lapsilta, koska kaikkia tuotteita ei voi testata.

– Toivoisin, että tätä säädäntöä terävöitettäisiin, rikoskomisario Tuomo Lepola sanoo.

Kun poliisi saa ilmoituksen vapetuotteista, jotka ovat nuorella, joudutaan kysymään vanhemman mielipidettä hävitykseen.

– Kysytään, että eikös me hävitetä nämä. Vanhemmat myöntyvät poikkeuksetta, Lepola kertoo.

Liian pieni ongelma

Sekä Katrin että Sannin pojista tehtiin lastensuojeluilmoitus. Molemmat äidit myös hakivat apua sosiaalityöstä sekä poliisin ankkuriryhmältä. Siinä työskentelee poliisin lisäksi sosiaalityöntekijä ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

– Mitään apua tilanteeseen ei saatu. Meille sanottiin suoraan, että kyse on pienestä asiasta, Sanni kertoo.

Muutkin Ylen haastattelemat vanhemmat ovat kokeneet samoin: suurien nikotiinimäärien hengittäminen sekä vapejen ostaminen ja myyminen on pikkurike.

Terveyden kannalta katsottuna asia toisin. THL:n mukaan nuorena nikotiinille altistuminen aiheuttaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa. Se on vain yksi haitta pitkästä listasta.

Sähkötupakan vaaroista keuhkoille on tutkimuksia, mutta pitkäaikaisen käytön vaikutukset hitaasti kehittyvien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja syöpien ilmenemiseen, näkyvät vasta tulevaisuudessa.

THL:n mukaan erityisesti makeista makunesteistä tulee haitallisia aineita kuumennettaessa.

Koska nikotiinikoukussa olevia lapsia ei nähdä isona ongelmana, vanhemmat ovat kokeneet jääneensä yksin hoitamaan tilanteita.

– Olin aivan loppu ja jouduin jäämään sairauslomalle keväällä. Tämä on ollut kamala kamppailu, kertoo yksinhuoltajana oleva Sanni.

Ikärajan nostaminen ratkaisuna?

Syitä lasten ja nuorten sähkötupakointiin on monia - esimerkiksi suotuisa mainostaminen, nuorisolle ja lapsille suunnatut vapet sekä sosiaaliset syyt.

THL:n erikoisasintuntija Hanna Ollila sanoo, että ongelmiin purisi esimerkiksi tupakkalain ikärajan nostaminen 20 ikävuoteen ja ”vape”-laitteiden parempi sääntely.

– Tuolloin nikotiinituotteiden saatavuus ja houkuttelevuus erityisesti kaikista nuorimmille vähenisi. Tilanne helpottaisi myös toisen asteen oppilaitoksissa, koska nyt osalla opiskelijoista saa olla tupakka- ja nikotiinituotteita ja osalla ei, Ollila toteaa.

Tällä hetkellä vapetus vaikuttaa olevan liian pieni ongelma tartuttavaksi.

Kuinka kauan?

Muokattu 18.9.2023 kello 9.05 ja lisätty tieto, että Suomen tupakkalaissa kielletään myös nikotiinittomien nesteiden myyminen, joissa on tunnusomainen tuoksu tai maku. Lisätty tieto kello 18.9.2023, että Altria vaihtoi osaomistuksensa Juulissa immateriaalioikeuksiin maaliskuussa 2023.

Voit keskustella aiheesta 19. syyskuuta 2023 kello 23 saakka.