Hyppää sisältöön

Venäläisautot jäävät Suomen rajalle lauantaiyöstä lähtien – näin kuskit ottivat uutisen vastaan itärajalla

Päätöksen arvioidaan vähentävän merkittävästi Suomen ja Venäjän välisen rajaliikenteen määrää.

Aleksei Semenov asuu Slovakiassa, joten hänelle kiellosta ei henkilökohtaisesti ole haittaa. Video: Kare Lehtonen / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi kieltää venäläisten henkilöautojen maahantulon. Kielto astuu voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Venäläinen Aleksei Semenov kommentoi asiaa Nuijamaan rajanylityspaikalla Lappeenrannassa.

– Asia ei vaikuta minun elämääni. Tavallisille kansalaisille se tuottaa ongelmia, Semenov toteaa.

Semenov asuu Slovakiassa ja hänellä on Slovakiaan rekisteröity auto. Siksi hänellä ei ole ongelmia rajanylityksen suhteen.

Semenov kertoo, että hänen tuttavapiirissään aihe puhuttaa.

– Minulla on ystäviä, jotka asuvat Suomessa, mutta joiden auto on Venäjän rekisterikilvissä. Heille tästä koitunee ongelmia, Semenov arvioi.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kertoi maahantulokiellosta perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Galina Orlova
Galina Orlova kulki ostosmatkalle Nuijamaan raja-aseman kautta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Linjaus herättänyt hämmennystä

Myös venäläinen Galina Orlova oli tänään Nuijamaan rajanylityspaikalla Lappeenrannassa. Myös hän kertoo, että EU-pakotteet ovat aihe, joka puhuttaa Venäjällä.

Orlova oli matkalla Venäjältä Suomen puolelle ostoksille.

– Minulla on sekä Venäjän että Yhdysvaltojen passi, joten siksi voin ylittää rajan, hän kertoo.

Pyhtään Siltakylässä asuva Anton Rockas kertoo ylittävänsä rajan muutaman kerran viikossa pääasiassa kuorma-autolla. Hänen kokemuksensa mukaan pakotteet ovat vaikeuttaneet elämää yllättävän paljon rajalla.

– Ylitykset vievät aikaa ja olen huomannut, että Venäjän puolella mielipiteet Suomea ja EU:ta kohtaan ovat huonontuneet. Ei ole enää niin rauhallista, Rockas sanoo.

Hänen venäläisissä tuttavapiireissään tuore EU:n linjaus venäläisten autojen maahantulokiellossa on herättänyt hämmennystä.

– Ei tarkkaan tiedetä, mitä se oikein tarkoittaa, Rockas sanoo.

Anton Rockas Nuijamaan rajalla
Anton Rockas ylittää Suomen ja Venäjän välisen rajan useita kertoja viikossa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

”Vastakkainasettelu surettaa”

Myös Niiralan raja-asemalla Pohjois-Karjalassa päivän uutinen aiheutti rajanylittäjien keskuudessa ihmettelyä. Venäjälle menossa olleet Eino ja Svetlana Miettinen kritisoivat päätöstä voimakkaasti.

– Ihan älytöntä. Kyllä ihmisten pitäisi saada liikkua, Eino Miettinen kommentoi.

Tohmajärveläinen Eino Miettinen puolilähikuvassa autossa. Nojaa kyynärpäällä avoimeen ikkunaan. Hän oli menossa Niiralan rajanylityspaikalla kohti Venäjää.
Tohmajärvellä asuva Eino Miettinen kertoo pakotteiden aiheuttavan hankalia tilanteita esimerkiksi venäläisille opiskelijoille, jotka eivät voi nähdä vanhempiaan. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Tohmajärveläiset Miettiset käyvät Venäjällä noin kerran kuussa. Syynä ovat perhesuhteet.

Svetlana on kotoisin Sortavalasta, ja pariskunnalla on kaupungissa lapsenlapsia.

– Olen optimisti ja uskon, että viisaus lopulta voittaa. Mutta kyllä tämä vastakkainasettelu surettaa, Svetlana Miettinen sanoo.

Samoilla linjoilla on virolainen Benno Ader, joka oli niin ikään matkalla Sortavalaan.

– Ei tämä sota ole tavallisten venäläisten vika. Tavalliset ihmiset kärsivät tällaisista päätöksistä, kun turismi ja bisnekset kuihtuvat kummallakin puolella rajaa, Ader toteaa.

Virolainen Benno Adler kuvattuna autossaan puolilähikuvassa. Hän oli menossa Niiralan rajanylityspaikalla kohti Venäjää.
Virolaisella Benno Aderilla on venäläinen vaimo, minkä vuoksi hän käy maassa säännöllisesti. Ader pitää pakotteita poliitikkojen kotkotuksina. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä rajan ylittää vuorokaudessa noin 300–400 henkilöautoa. Arviolta kymmenen prosenttia ylittäjistä on venäläisiä autoja.

– Venäjän kansalaisten maahantuloa on jo rajoitettu, esimerkiksi turistiliikennettä ei enää ole. Hiljainen liikenne hiljenee nyt siis entisestään, tuumaa Niiralan raja-aseman tullitarkastaja Markku Martikainen.

Autojen poisvientiin määräaika

Suomi on kiristänyt viisumipolitiikkaansa Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia. Liikenne itärajalla on vähentynyt, mutta se on edelleen suhteellisen vilkasta.

Ulkoministeri Elina Valtonen kertoi tiedotustilaisuudessa, että päätöksen arvioidaan vähentävän merkittävästi Suomen ja Venäjän välisen rajaliikenteen määrää.

Ajoneuvoilla tapahtuvia rajanylityksiä on Valtosen mukaan noin 5 000 viikossa.

Näin venäläinen rajanylittäjä Sofia Miroedova kommentoi tilannetta tiistaina 12. syyskuuta Nuijamaan raja-asemalla. Silloin ei ollut vielä varmaa tietoa siitä, että Suomi aikoo kieltää venäläisten henkilöautojen maahantulon.

Venäläisellä Sofia Miroedovalla on suomalaiset rekisterikilvet: "Kyllä, suomalaisilla kilvillä pääsee liikkumaan vapaammin"

Juttua päivitetty 15.9. kello 16.28: Lisätty rajanylittäjien ja tullitarkastajan kommentit Pohjois-Karjalasta Niiralan raja-asemalta.

Suosittelemme