Hyppää sisältöön

Rovaniemen hovioikeus hylkäsi syytteitä koronatestistä kieltäytymisestä – perusteena syyttäjän puutteellinen teonkuvaus

Rovaniemen hovioikeus hylkäsi torstaina kaksi koronatestistä kieltäytymisestä nostettua syytettä. Yhden testistä kieltäytymisestä annetun tuomion hovioikeus piti voimassa.

Rovaniemen hovioikeuden pääovi kuvattuna ulkoa.
Rovaniemen hovioikeus kumosi koronatestistä kieltäytymisestä annettuja tuomioita, koska Lapin käräjäoikeuden teonkuvauksessa ei ollut mainintaa siitä, että tuomituilla ei ollut tartuntatautilain tarkoittamaa koronatodistusta. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jarno Tiihonen

Rovaniemen hovioikeus päätti torstaina kolmesta koronatestistä kieltäytymisestä. Teot olivat samanlaisia, mutta hovioikeus päätti niistä eri lailla.

Henkilöt olivat kieltäytyneet koronatestistä tullessaan Suomeen Tornion tai Ylitornion kautta.

Lapin käräjäoikeus oli tuominnut kaikki kolme henkilöä sakkorangaistukseen Covid-19 -testin laiminlyönnistä.

Rovaniemen hovioikeus hylkäsi kahden henkilön syytteet ja vapautti syytetyt sakkorangaistuksesta. Kolmannen henkilön tuomion hovioikeus piti voimassa.

Tapaukset erosivat toisistaan siinä, että hylätyissä syytteissä syyttäjä alun perin vaati rangaistusta rikoslain mukaisesta terveydensuojelurikkomuksesta. Käräjäoikeus kuitenkin antoi tuomionsa terveydensuojelurikkomuksen sijasta tekoaikana voimassa olleen tartuntatautilain mukaisesta covid-19 -testin laiminlyöntiä koskevasta rikkomuksesta.

Hovioikeuden mukaan tuomioistuin voi tuomita vastaajan muusta kuin syytteessä tarkoitetusta rikoksesta vain, jos kaikki kyseisen rikoksen tunnusmerkistön kannalta olennaiset seikat ilmenevät syytteen teonkuvauksesta.

Hovioikeus hylkäsi syytteet, koska niiden teonkuvauksessa ei ollut mainintaa siitä, että tuomituilla ei ollut tartuntatautilain tarkoittamaa koronatodistusta. Hovioikeuden mukaan ei riittänyt, että asia tuli ilmi oikeudenkäynnin aikana.

Kolmannessa tapauksessa syyte oli nostettu tartuntalain perusteella ja teonkuvaukseen oli kirjoitettu, että syytetty ei ollut esittänyt tartuntatautilaissa tarkoitettua todistusta.

Tapaukset tulivat vireille Lapin käräjäoikeudessa viime vuoden heinä-, elo- ja marraskuussa. Testistä kieltäytymiset tapahtuivat elokuussa 2021.

Suosittelemme sinulle