Hyppää sisältöön

Luonnossa liikkumisen hyödyt voi laskea myös euroissa – kansallispuistoissa retkeily säästi viime vuonna 164 miljoonaa euroa

Metsähallitus ja UKK-instituutti ovat laskeneet liikkumisen euromääräisiä hyötyjä kansantaloudelle. Pelkästään kansallispuistoissa liikkuminen vähensi yhteiskunnan kustannuksia merkittävästi.

Kuvassa retkeilijöitä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa 2022
Viime vuonna Metsähallituksen luontokohteisiin tehtiin reilu 6,2 miljoonaa käyntiä. Kuva Pallas-Yllästunruin kansallispuistosta. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Tiinamaija Rantamartti

Metsähallitus ja UKK-instituutti ovat laskeneet ensimmäisen kerran luonnossa liikkumisen hyödyt kansantaloudelle. Viime vuonna ihmisten liikkuminen kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla vähensi yhteiskunnan kustannuksia 164 miljoonalla eurolla.

Luontoliikunta vähentää kansansairauksista aiheutuneita kustannuksia ja auttaa ihmisiä pysymään työkykyisinä. Laskelmien taustalla ovat liikkumattomuudesta yhteiskunnalle muodostuneet kustannukset, jotka ovat vuositasolla noin 3,2 miljardia euroa.

Liikkumattomuuden kustannukset pohjautuvat tutkimukseen, joka on tehty yhteistyössä UKK-instituutin, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Likesin ja Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen kanssa.

Kansallispuistot, retkeilyalueet ja muut Metsähallituksen luontokohteet valtion mailla ovat säilyneet kävijöiden suosiossa myös koronan jälkeen. Viime vuonna Metsähallituksen luontokohteisiin tehtiin reilu 6,2 miljoonaa käyntiä.

– On tärkeää, että luontokohteisiin tehtyjen käyntien merkitys ymmärretään myös taloudellisesta näkökulmasta. Jos kävijämäärät luontokohteissa säilyisivät vähintään nykyisellä tasolla, laskennallisesti säästöä muodostuisi seuraavan 10 vuoden aikana yhteensä jopa 1,6 miljardia euroa, toteaa Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.

Kun luontoliikkumisen tuomia säästöjä laskettiin, otettiin huomioon vähintään 18-vuotiaiden suomalaisten viikoittainen liikuntasuositus ja sen toteutuminen. Toteumaa verrattiin siihen, paljonko se aiheuttaa yhteiskunnalle säästöä kansansairauksien kustannuksista ja tuottavuuskustannuksissa.

Tuottavuuskustannus tarkoittaa epäsuoria kustannuksia, joita yhteiskunnalle muodostuu tuotannon menetysten takia, kuten sairauspoissaoloja, työkyvyttömyyseläkkeitä ja ennenaikaisia kuolemia.

Säästöjen laskennassa käytettiin Metsähallituksen hallinnoimien valtion mailla sijaitsevien luontokohteiden käyntimääriä vuonna 2022.

Suosittelemme sinulle