Hyppää sisältöön

Viisi naista kävelee halki poltetun Lapin – Tommi Kinnusen menestyskirjasta tuli näytelmä seitsemään teatteriin

Ei kertonut katuvansa -näytelmä saa Suomen ensi-iltansa Kouvolassa perjantaina 15. syyskuuta. Tuotanto on seitsemän teatterin yhteinen.

Ohjaaja Mikko Roiha ja näyttelijä Tiina Winter kertovat näytelmästä. Video: Antro Valo / Yle
Ilona Pesu,
Kirsi Lönnblad

Kouvolan teatterissa saa tänään perjantaina Suomen ensi-iltansa Tommi Kinnusen menestysromaaniin pohjautuva näytelmä Ei kertonut katuvansa.

Tarina vie katsojansa vuoteen 1945, jolloin viisi naista lähtee norjalaiselta vankileiriltä kotimatkalle läpi poltetun Lapin.

Tekstin teatterisovitus on syntynyt seitsemän teatterin yhteistyönä, ja näytelmä kiertää eri paikkakunnilla. Ensi-iltansa se sai heinäkuussa Berliinissä Saksassa.

Ei kertonut katuvansa -näytelmän harjoitukset Kouvolan teatterilla.
Tarinan keskiössä on 600 kilometrin kävelymatka halki poltetun Lapin. Kuva: Antro Valo / Yle

Ohjaaja Mikko Roiha kiinnostui Kinnusen romaanitekstistä, sillä se käsittelee Suomen ja natsi-Saksan suhdetta.

– Tämä tuntuu olevan ensimmäisiä romaaneja, jotka käsittelevät Suomen suhdetta natsi-Saksaan: millä lailla olimme osallisia toisen maailmansodan tapahtumiin ja mikä meidän vastuumme on, Roiha sanoo.

Roiha vastaa myös esityksen dramatisoinnista ja lavastuksesta. Hän halusi toteuttaa näytelmän nimenomaan useiden teattereiden yhteistyönä, sillä teksti tarjoaa hienot roolit viidelle naiselle.

Yhdessä rooleista nähdään Kouvolan teatterin näyttelijä Tiina Winter. Winteriä puhuttelevat näytelmässä etenkin naisten tarinat, joita ei ole aiemmin juurikaan kuultu.

Tiina Winter ja Jari-Pekka Rautiainen Ei kertonut katuvansa -näytelmän harjoituksissa Kouvolan teatterilla.
Näytelmää on harjoiteltu niin Berliinissä kuin Suomen ensi-illan alla Kouvolassakin. Kuva: Antro Valo / Yle

– Kotiinpaluu on ollut aika erilainen kuin miehillä, ja naiset ovat poteneet syyllisyyttä. En ollut kuullut näistä aiemmin, ja se, että ainakin osa on totta, koskettaa minua ainakin ihan hirveästi.

Mikko Roihan ja Tiina Winter kertovat näytelmästä laajemmin toimittaja on Kirsi Lönnbladin haastattelussa.

Ei kertonut katuvansa -tuotannossa ovat Kouvolan teatterin lisäksi mukana Turun, Lahden ja Seinäjoen kaupunginteatterit, Tampereen ja Hämeenlinnan teatterit sekä suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri.

Tommi Kinnusen romaanista nähtiin teatteriversio myös Helsingin kaupunginteatterissa viime keväänä.

Suosittelemme