Hyppää sisältöön

Vanhempainyhdistykset pettyivät Hämeenlinnan esitykseen lakkauttaa pieniä kouluja

Koulujen lakkautuksia sisältävä palveluverkkosuunnitelma on etenemässä lautakuntakäsittelyyn. Valtuusto tekee asiasta päätöksiä marraskuussa.

Alvettulan koulurakennus Hauhon Alvettulan kylällä.
Alvettulan koulu ei ole ensimmäistä kertaa lakkautuslistalla. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Petri Lassheikki

Hämeenlinnassa vanhempainyhdistykset ovat pettyneitä koulujen lakkautussuunnitelmiin, jotka ovat nyt etenemässä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan käsittelyyn. Tiistaina 19. syyskuuta lautakunnan käsittelyyn tulevassa esityksessä ollaan yhä lakkauttamassa neljää pientä koulua.

Alvettulan koulu ja päiväkoti lakkautettaisiin jo ensi syksynä. Ortelan ja Luolajan koulut lakkautettaisiin syksyllä 2026. Näiden lisäksi Tarvasmäen koulu- ja esiopetusyksikkö lakkautettaisiin niin ikään 2026. Miemalan koulu sen sijaan tippui alkuperäiseltä, elokuussa esitellyltä säästölistalta pois.

Luolajan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sarina Pulkka ihmettelee, mihin lautakunnalle menevästä esityksestä katosi koulun korjausvaihtoehto. Pulkka kertoo, että ensimmäisessä ehdotuksessa koulun peruskorjaus ja lakkautus oli esitetty tasa-arvoisina vaihtoehtoina.

– Se jäi epäselväksi, minkä vuoksi korjauksesta luovuttiin. Tuntuu siltä, että pelkkä talous ohjaa tätä ehdotusta.

Koko prosessista jäi Pulkalle sellainen tunne, että koulujen puolesta esitettyjä vetoomuksia, lausuntoja ja asukasilloissa saatua palautetta ei kuunneltu. Pulkan mielestä myös Luolajan koulun lakkautuksen aikaistaminen vuodella on käsittämätön. Pulkka kertoo, että koulut, joihin oppilaiden on tarkoitus siirtyä Luolajan koulusta, ovat täynnä nykyisistäkin oppilaista.

Pulkka kertoo, että jatkuvat palveluverkkoselvitykset ja lakkautusuhat stressaavat perheitä ihan hirveästi. Pulkan mukaan Luolajan alueelle on muutettu juuri kyläkoulun vuoksi.

– Hämeenlinnassa tarvitaan erikokoisia kouluja. Kaikki lapset eivät voi opiskella isoissa kouluissa. Joitakin oppilaita iso ihmismäärä rasittaa.

Koulun lakkautusuhka kampittaa Alvettulan markkinointia muuttoa harkitseville

Alvettulan koulua on oltu lakkauttamassa useaan otteeseen vuosien saatossa. Koulun jatkon puolesta toimivalle Ida Sandbergille tämä on jo toinen kerta, kun koulua ja päiväkotia ollaan lakkauttamassa.

Sandberg ihmettelee kiirettä lakkauttaa koulu jo ensi syksynä. Sandbergin mukaan kyläyhdistyksen toimille, joilla kylälle houkutellaan uusia asukkaita, pitäisi antaa enemmän aikaa näyttää tehonsa.

– Tuntuu, että meille ei anneta työrauhaa. Kylää on haastavaa markkinoida, jos koulu on koko ajan menossa leikkurin alle.

Erilaiset hankkeet kylän elvyttämiseksi ovat selvästi saaneet vastakaikua muuttoa harkitsevissa. Esimerkiksi Polku kylään -hanke sai kymmeniä hakemuksia viikon mittaiseen asumiskokeiluun Alvettulan kylällä.

Miemalassakaan ei esitykselle hurrata

Miemalan koulu tippui lautakuntaan tulevalta lakkautuslistalta, mutta mitenkään erityisen tyytyväisiä Miemalan alueella ei esitykseen silti olla, kertoo Inka Alaspää Miemalan koulun vanhempainyhdistyksestä. Esityksen mukaan Miemalan koulun kohtaloon palataan, kun koulun peruskorjaus alkaa olla ajankohtainen 2028–2029.

– Esitys on askel ehdottomasti oikeaan suuntaan, mutta se ei ollut sitä, mitä me haluamme. Se ei ole kestävä ratkaisu. Koulun peruskorjaus olisi kestävä ratkaisu.

Kaupunki haluaa seurata alueen tonttikaupan kehitystä. Alaspää toteaa, että tonttien kaupittelussa lapsiperheille koulun epävarma tulevaisuus ei ole mikään myyntivaltti. Jos koulu lakkaisi, kantakaupungin kouluun olisi kuutisen kilometriä matkaa.

Yhdistyksistä vakuutetaan, että yhteinen taistelu koulujen puolesta jatkuu. Ennen ensi viikon lautakunnan kokousta on tarkoitus muun muassa luovuttaa päättäjille koulujen säilyttämiseksi kerätyt nimilistat. Niihin jokaiseen on kertynyt satoja allekirjoituksia. Alvettulan koulun puolesta ollaan jo toisella tuhannella.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme sinulle