Hyppää sisältöön

Nipah-virus uhkaa levitä jälleen Intiassa – ihmisestä ihmiseenkin tarttuvaan virukseen ei ole rokotetta eikä lääkettä

WHO:n mukaan Nipah-virusinfektio tappaa jopa 45–70 prosenttia kantajistaan. Viruksen luontaisia kantajia ovat hedelmälepakot, mutta sen voi saada myös saastuneesta ruoasta.

Suojavarusteisiin pukeutuneita henkilöitä työntää peitetyn ruumiin autoon.
Nipah-viruksen surmaamaa ihmistä valmisteltiin kuljetukseen Kozikoden kaupungissa Intian Keralassa. Kuva: AFP
Heikki Ali-Hokka

Vaarallinen Nipah-virus uhkaa jälleen levitä Intian eteläisessä Keralan osavaltiossa. Viruksen aiheuttama tauti on surmannut kaksi ihmistä, ja sen vuoksi kouluja on suljettu ja satoja ihmisiä testattu.

Neljä vuotta sitten virustauti surmasi Keralassa 17 ihmistä ja sai osavaltion paniikkiin. Senkin jälkeen Nipahia on tavattu alueella kahdesti ennen tuoreinta puhkeamista.

– Pelkoon ei ole syytä, mutta tämä tilanne pitää ottaa vakavasti, osavaltion pääministeri Pinarayi Vijayan kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Nipah on zoonoottinen virus eli se tarttuu eläimistä ihmisiin. Ihminen voi saada sen myös viruksen saastuttamasta ruoasta.

Viruksen luontaisia kantajia ovat hedelmälepakot. Tartunnan saaneiden ihmisten kuolleisuusprosentti on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 45–70.

Tauti itää neljästä vuorokaudesta kahteen viikkoon. Se voi olla oireeton, mutta voi myös johtaa vakaviin hengitysvaikeuksiin ja kuolettavaan aivotulehdukseen.

Nipah-virusinfektioon ei ole rokotetta eikä lääkettä.

Kylä Malesiassa antoi virukselle nimen

Keralassa yli 700 ihmistä on ollut läheisessä kontaktissa tautiin sairastuneiden kanssa. Heistä 77:llä on korkea riski sairastumisen riski, osavaltion terveysministeri Veena George sanoo.

Nipah-virus tunnistettiin ensimmäisen kerran vuosina 1998–99 Malesiassa. Tuolloin liki 300 ihmistä sai tartunnan ja yli sata kuoli.

Kampung Sungai Nipahin kylä Malesiassa antoi virukselle nimen. Se levisi siellä sikatilallisten keskuudessa. Yli miljoona sikaa tapettiin taudin laajenemisen estämiseksi.

Tautia on havaittu myös Bangladeshissa. WHO:n mukaan vuosina 2001–08 maassa raportoiduista tapauksista puolessa virus oli tarttunut ihmisestä toiseen.

Suosittelemme